Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Φορολόγηση Κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο: Τι ισχύει για Ιδιώτες και Εταιρείες

Φορολόγηση Κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο: Τι ισχύει για Ιδιώτες και Εταιρείες
Γράφει ο δικηγόρος Αθηνών και Κύπρου Σέργιος Χαραλάμπους

Η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, προσφέροντας ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ειδικά για εταιρείες.
Με την αύξηση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, η κατανόηση της φορολογικής τους αντιμετώπισης καθίσταται απαραίτητη για τη συμμόρφωση με τους νόμους και την εκμετάλλευση των διαθέσιμων φορολογικών πλεονεκτημάτων.
Παρά την απουσία εξειδικευμένης νομοθεσίας που να ρυθμίζει άμεσα τα κρυπτονομίσματα, οι κυπριακές φορολογικές αρχές παρέχουν ξεκάθαρη καθοδήγηση μέσω των γενικών διατάξεων και των φορολογικών αποφάσεων τύπου «tax ruling».
408138356_10223216781440233_1873151836621207265_n_1.jpg
Αυτό επιτρέπει σε επενδυτές και επιχειρήσεις να αξιοποιούν το ισχύον φορολογικό πλαίσιο με γνώμονα τη συμμόρφωση και τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που παρέχονται.
Στο παρόν άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι τώρα εκδομένες φορολογικές αποφάσεις τύπου ‘’tax ruling’’, αναλύονται οι φορολογικές υποχρεώσεις και τα οφέλη που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα στην Κύπρο, προσφέροντας μια σαφή εικόνα τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

1. Φορολόγηση Κρυπτονομισμάτων για Ιδιώτες

Η Κυπριακή νομοθεσία δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην υιοθέτηση ειδικών διατάξεων σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση των κερδών που προκύπτουν από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Ως εκ τούτου, οι ιδιώτες που συμμετέχουν σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές φορολογικές διατάξεις, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητάς τους. Οι βασικοί παράμετροι είναι οι εξής

- Μακροχρόνια Κατοχή Κρυπτονομισμάτων – Capital Activity:

Εάν ένας ιδιώτης αγοράζει και διακρατεί κρυπτονομίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα πωλεί χωρίς συχνή δραστηριότητα, τα κέρδη από αυτές τις πωλήσεις θεωρούνται κεφαλαιακής φύσεως και δεν υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιακών κερδών στην Κύπρο.

- Συχνές Συναλλαγές – Trading Activity:

Όταν ένας ιδιώτης πραγματοποίει συχνές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα η οι εν λόγω δραστηριότητες να θεωρούνται ως μέρος επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον ιδιώτη, τότε τα κέρδη από τις εν λόγω συναλλαγές, ενδέχεται να φορολογηθούν με βάση τον κυπριακό φόρο εισοδήματος. Οι φορολογικοί συντελεστές για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα €19,500 κυμαίνονται από 20% έως 35%. Σημειώνεται ότι εισοδήματα από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου ιδιώτη, με αποτέλεσμα να μπορεί να φορολογηθεί με υψηλότερους συντελεστές.

2. Φορολόγηση Κρυπτονομισμάτων για Εταιρείες

Οι Κυπριακές Εταιρείες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σχετικά με κρυπτονομίσματα υπόκεινται στους γενικούς φορολογικούς κανόνες για εταιρείες, αλλά η φορολόγηση διαφέρει ανάλογα με το αν η εταιρεία συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση κρυπτονομισμάτων ή τα διακρατεί για επενδυτικούς σκοπούς:

Μακροχρόνια Κατοχή Κρυπτονομισμάτων – Capital Activity:

Αν η εταιρεία διακρατεί κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, τα κέρδη από την πώληση αυτών των κρυπτονομισμάτων θεωρούνται κεφαλαιακά και απαλλάσσονται από τον εταιρικό φόρο. Επιπλέον, στην Κύπρο δεν υπάρχει κεφαλαιακός φόρος για την πώληση κινητών αξιών (συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων), γεγονός που καθιστά τη χώρα εξαιρετικά ελκυστική για επενδυτικές δραστηριότητες αυτού του είδους.

Συχνές Συναλλαγές – Trading Activity:

Οι εταιρείες σε συχνές συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα αυτή η δραστηριότητα να θεωρείται trading activity, υπόκεινται σε φόρο 12,5% επί των καθαρών κερδών τους.

3. Φορολογικές Αποφάσεις Τύπου "Tax Ruling"

Δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένης νομοθεσίας σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση των κερδών από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, οι φορολογούμενοι (ιδιώτες ή εταιρείες) δύνανται να ζητήσουν και να λάβουν φορολογικές αποφάσεις τύπου "tax ruling" από το Τμήμα Φορολογίας για να διευκρινίσουν τη φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων συναλλαγών. Οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αποσαφήνιση της φορολογικής μεταχείρισης συγκεκριμένων συναλλαγών, διασφαλίζοντας ότι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ακριβώς τις υποχρεώσεις τους και αποφεύγουν τυχόν αβεβαιότητες.

Οι φορολογικές αποφάσεις μπορεί να εκδοθούν μέσω μιας ταχείας διαδικασίας εντός ενός μηνός με κόστος €2,000 ή μέσω μιας πιο αργής διαδικασίας που διαρκεί δύο με τρεις μήνες, με κόστος €1,000.
bitcoin-BTC-law-regulation.png

4. Οφέλη από τη Σύσταση Εταιρείας για Συναλλαγές Κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο

Για όσους εμπλέκονται σε συχνές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, η σύσταση εταιρείας στην Κύπρο προσφέρει σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα:

  • Χαμηλός Εταιρικός Φόρος: Ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο ανέρχεται σε μόλις 12,5%, καθιστώντας την έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς φορολογικά προορισμούς για εταιρείες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα.
  • Απαλλαγή από Φόρο Κεφαλαιακών Κερδών: Οι εταιρείες που διακρατούν κρυπτονομίσματα για επενδυτικούς σκοπούς απαλλάσσονται από τη φορολόγηση κεφαλαιακών κερδών κατά την πώλησή τους.
  • Πλεονεκτήματα για Μερίσματα:
  • Τα μερίσματα που καταβάλλονται σε μετόχους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και διαθέτουν το καθεστώς Non-Dom υπόκεινται μόνο σε εισφορά για το Γενικό Σύστημα Υγείας (2,65%), με ανώτατο όριο τα €4,770 ανά έτος.
  • Τα μερίσματα τα οποία λαμβάνονται από μετόχους οι οποίοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι φορολογούνται στη χώρα όπου ο μέτοχος είναι φορολογικός κάτοικος, ενώ παράλληλα στη Κύπρο δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου (withholding tax).
what_is_the_difference_between_blockchain_and_bitcoin-sixteen_nine.avif

Συμπέρασμα

Η Κύπρος παρέχει ένα από τα πλέον ευνοϊκά φορολογικά περιβάλλοντα για δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, παρά την απουσία εξειδικευμένης νομοθεσίας. Μέσα από το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, οι ιδιώτες και οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τον χαμηλό εταιρικό φόρο, την απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών και τις ευνοϊκές διατάξεις για τα μερίσματα των Non-Dom κατοίκων. Οι φορολογικές αποφάσεις τύπου "tax ruling" προσφέρουν επιπλέον βεβαιότητα για τη φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων συναλλαγών, εξασφαλίζοντας ότι οι φορολογούμενοι κινούνται σε ένα ασφαλές και ξεκάθαρο περιβάλλον.
Για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων, συνιστάται η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και η βέλτιστη φορολογική στρατηγική για κάθε περίπτωση.

Ο Σέργιος Χαραλάμπους είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (άριστα) από την ίδια σχολή (Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο). Είναι δικηγόρος Αθηνών και Κύπρου και συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία Πολύκαρπος Φιλίππου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης