Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο 4,2% του ΑΕΠ

Η Πολωνία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες στο 4,2% του ΑΕΠ
Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας θα φτάσουν το 4,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας Władysław Kosiniak-Kamysz, τονίζοντας ότι το 2025, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 4,7% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας.
Η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού οφείλεται στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό, η Πολωνία αντιμετωπίζει απειλές από τη Μόσχα και το Μινσκ.
"Είμαστε αναγκασμένοι να επεκτείνουμε γρήγορα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Η ασφάλεια της χώρας απαιτεί να δράσουμε αποφασιστικά στο συντομότερο δυνατό χρόνο", δήλωσε ο Kosinyak-Kamysh.
Τα τελευταία χρόνια, η Βαρσοβία αύξησε τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.
Ένα από τα βασικά βήματα ήταν η επέκταση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, η Πολωνία έχει αγοράσει άρματα μάχης Abrams και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναπτύσσει συνεργασία με τη Νότια Κορέα στον τομέα των προμηθειών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης