Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ διέθεσαν 2,1 δισ. δολάρια για πυρηνικά όπλα – Η συμφωνία με την Lockheed Martin για νέες κεφαλές

Οι ΗΠΑ διέθεσαν 2,1 δισ. δολάρια για πυρηνικά όπλα – Η συμφωνία με την Lockheed Martin για νέες κεφαλές

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αντικατάσταση της κεφαλής θα διασφάλιζε ότι η αποτρεπτική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου

Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψε σύμβαση 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Lockheed Martin Space για την παραγωγή και υποστήριξη των πυραύλων Trident II D5 και την ανάπτυξη νέων πυρηνικών κεφαλών W93 και Mk7.
Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Εκτός από τις ΗΠΑ, θα γίνουν εργασίες και για τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας.
Η σύμβαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2029.

Νέες πυρηνικές κεφαλές

Σύμφωνα με το UK Defense Journal, η σύμβαση συμβάλλει επίσης στο πρόγραμμα κεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντικατάσταση της γερασμένης κεφαλής Mk4/A.
Αυτή η εξέλιξη είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς συνδέεται με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κεφαλής Astraea, γνωστής και ως A21/Mk7.
Αυτή η νέα κεφαλή θα αντικαταστήσει την τρέχουσα κεφαλή Mk4/A, η οποία βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1994 και βασίζεται στην αμερικανική σχεδίαση W76.
Οι κεφαλές Mk4/A αναπτύσσονται σε βρετανικά υποβρύχια κλάσης Vanguard, σε πυραύλους Trident II D5.
Αυτοί οι πύραυλοι είναι ο μόνος τύπος πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει αναπτυχθεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αντικατάσταση της κεφαλής θα διασφάλιζε ότι η αποτρεπτική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει «σύγχρονο, ασφαλές και αποτελεσματικό».
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την παραγωγή νέων πυρηνικών κεφαλών για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.
Οι νέες κεφαλές, η παραγωγή των οποίων σχεδιάζεται να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια, είναι η ανάπτυξη του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος.
Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί το κόστος, η νέα κεφαλή θα βασίζεται σε ήδη αποδεδειγμένες τεχνολογίες και λύσεις που χρησιμοποιούνται σε προηγούμενα μοντέλα.
Επί του παρόντος, οι πύραυλοι Trident II σε υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πυρηνικές κεφαλές W76 και W88 στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Όμως είναι ήδη πάνω από 25 ετών και υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επεκτείνουν συνεχώς τη διάρκεια ζωής αυτών των κεφαλών, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την αξιοπιστία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης