Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι BRICS γκρεμίζουν τις G7 από τον θρόνο τους - Έκθεση - κόλαφος από ΕΥ, ισχυρότερες απέναντι στα οικονομικά σοκ

Οι BRICS γκρεμίζουν τις G7 από τον θρόνο τους - Έκθεση - κόλαφος από ΕΥ, ισχυρότερες απέναντι στα οικονομικά σοκ
Μέχρι το 2029, οι BRICS+ αναμένεται να έχουν μερίδιο 29,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους αγοράς
Η ομάδα των χωρών BRICS+ είναι σε καλύτερη θέση από την ομάδα των G7, ώστε να καταπολεμήσει δημοσιονομικά οποιαδήποτε μελλοντική μεγάλη οικονομική κρίση, καθώς οι χώρες αυτές έχουν χαμηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ, επισημαίνεται σε έκθεση της Ernst & Young.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες BRICS+ βρίσκονται σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση από τις χώρες της G7, επειδή έχουν χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ και επωφελούνται από την πρόσβαση σε υψηλότερα πρωτογενή ελλείμματα και σχεδόν ισόποση υπέρβαση της ανάπτυξης έναντι των επιτοκίων.
«Η ομάδα BRICS+ είναι σε καλύτερη θέση να καταπολεμήσει δημοσιονομικά οποιαδήποτε μελλοντική μεγάλη οικονομική κρίση, καθώς έχει χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, πρόσβαση σε υψηλότερα πρωτογενή ελλείμματα και σχεδόν ίση υπέρβαση της ανάπτυξης έναντι των επιτοκίων σε σύγκριση με την ομάδα G7», αναφέρεται στην έκθεση.

Αυξάνεται η επιρροή των BRICS

Στην έκθεση τονίζεται ότι τόσο η ομάδα G7 όσο και η ομάδα BRICS+ έχουν καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων.
Ενώ τα κράτη της G7 κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετράται με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς, η ομάδα BRICS+ έχει σημαντικό και αυξανόμενο μερίδιο όταν αξιολογείται με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).
Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2029, οι BRICS+ αναμένεται να έχουν μερίδιο 29,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους αγοράς και 38,3% σε όρους ΑΔΙ.
Συγκριτικά, το μερίδιο της G7 αναμένεται να είναι 42,4% σε όρους αγοράς σε συνάλλαγμα και 27,5% σε όρους ΣΔΑΤ.

Μειώνεται το μερίδιο των G7

Η έκθεση υπογράμμισε ότι, με την πάροδο των ετών, το μερίδιο των G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται σταθερά.
Το 2002, η G7 αντιπροσώπευε το 64,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά αυτό έχει μειωθεί στο 44,4% που εκτιμάται ότι θα είναι το 2024, δηλαδή μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το μερίδιο των G7 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 42,4% έως το 2029.
Από την άλλη πλευρά, η ομάδα BRICS+ είδε το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά.
Το 2002, οι BRICS+ αντιπροσώπευαν μόλις το 10,1% της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά μέχρι το 2024, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 27,3%, δηλαδή κατά 17,2 ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι το 2029, οι BRICS+ αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιό τους σε 29,2%.
Η έκθεση της E&Y καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ η ομάδα G7 εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις, οι χώρες BRICS+ κερδίζουν σταθερά έδαφος, ιδίως όταν μετριούνται σε όρους PPP.
Υποστηρίζει ότι οι χώρες BRICS+ είναι καλύτερα προετοιμασμένες να διαχειριστούν τις μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω των ευνοϊκότερων δημοσιονομικών τους συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης