Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προσηλωμένη η Ρωσία στη συμφωνία του OPEC+ - Οι φήμες για... αποστασία της Σαουδικής Αραβίας

Προσηλωμένη η Ρωσία στη συμφωνία του OPEC+ - Οι φήμες για... αποστασία της Σαουδικής Αραβίας
Η Ρωσία παραμένει βασικός παίκτης της αγοράς στον OPEC+
Προσηλωμένη στη συμφωνία του OPEC+ παραμένει η Ρωσία, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για... αποστασία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο OPEC+ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) για να συζητήσει την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου.

Περίεργες φήμες

Ενώ οι τιμές του Brent είναι εξαιρετικά ταραγμένες εν μέσω της τελευταίας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, οι αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να ετοιμάζεται να κάνει ένα μικρό dumping τιμών δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί.
Η Tamara Safonova, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Οικονομικών, Μαθηματικών και Πληροφορικής της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας, λέει ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι οι Σαουδάραβες μπορούν να πάρουν πίσω το μερίδιο αγοράς τους, έρχονται σε αντίθεση με την αρχική στρατηγική της συμμαχίας για τη ρύθμιση της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός αυτού, η Σαουδική Αραβία εκτελεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα από το πετρέλαιο, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας, επομένως η υποθετική αύξηση της παραγωγής αντιβαίνει στην έννοια της πετρελαϊκής συμμαχίας.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times ότι η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να εγκαταλείψει τον στόχο των 100 δολαρίων αργού, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε ότι η συμφωνία OPEC+ ισχύει έως το 2025 και ότι η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες.

Η συμφωνία απέτρεψε παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Ο Novak δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία από τον OPEC+ έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, αποτρέποντας μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ως επί το πλείστον ότι η συμφωνία ήταν αποτελεσματική.
«Η Ρωσία παραμένει βασικός παίκτης της αγοράς στον OPEC+, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως διοργανωτής που φέρνει τα μέρη της συμφωνίας κοντά», δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο Yevgeny Mironyuk, εμπειρογνώμονας της BCS World of Investments.
«Η συμμαχία υπάρχει για να φροντίσει να μην έχει κανείς υπερβολική επιρροή στην αγορά πετρελαίου», συμφωνεί ο αναλυτής της Cifra Broker Kirill Klementyev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης