Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά και την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ.
Η αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ είναι σε ύψιστο συναγερμό, ενώ -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- έχουν αυξηθεί τα μέτρα σε πιθανούς στόχους για τρομοκρατικές ενέργειες. Υπό… στενή «παρακολούθηση» βρίσκονται η πρεσβεία και το προξενείο του Ισραήλ, οι εβραϊκές συναγωγές, καθώς και σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας Ισραηλινών υπηκόων.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
H σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης (1/10/2024) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το «χτύπημα» του Ιράν κατά του Ισραήλ, δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας στην Αθήνα, αλλά και σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η ανησυχία αυτή αφορά τις πιθανές σημαντικές απειλές και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η βεβαιότητα για την απάντηση που θα δώσει το Τελ Αβίβ, καθώς και η πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν το Ισραήλ, στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από χθες το βράδυ.
«Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος»
Ερωτηθείς εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίες και αν υφίσταται θέματα ασφαλείας που αφορά την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ότι «η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα.
Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους. Τα έφερε έτσι η ζωή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζούμε συνεχώς κρίσεις που δεν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Και υγειονομικές και γεωπολιτικές με φοβερές προεκτάσεις για τους πολίτες».
Ανησυχία για μεταναστευτικές ροές
Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εντείνει τις ανησυχίες για αύξηση στις μεταναστευτικές ροές, τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει ήδη μεγάλο βάρος. Υπάρχουν ήδη έτοιμα σχέδια αποτροπής κι αυτά επικαιροποιούνται υπό το φως των νέων εξελίξεων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας έκτακτης συνόδου υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών στης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και εντός των ημερών.
Ανησυχία από τη δήλωση Erdogan
Ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι… η Τουρκία, ένα σενάριο που φέρνει τις πολιτικές επιχειρήσεις πιο κοντά… στη γειτονιά μας.
«Μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση, ενεργώντας με την ψευδαίσθηση της γης της επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Αν και κάποιοι αρνούνται επίμονα να το δουν, η κυβέρνηση Netanyahu ονειρεύεται ένα ακατέργαστο όνειρο που περιλαμβάνει την Ανατολία, επιδιώκοντας μια ουτοπία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, βασίζοντας την άποψή του στη γεωγραφική εγγύτητα με το Λίβανο.
«Η Τουρκία απέχει μόλις 2,5 ώρες οδικώς από τον Λίβανο. Η απόσταση μεταξύ Αντιόχειας και Γάζας είναι τόσο μεγάλη όσο η απόσταση μεταξύ Άγκυρας και Αϊδινίου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι εστίες βίας και τρομοκρατίας πλησιάζουν επικίνδυνα στα σύνορα της χώρας του. «Με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι κοντά στην Τουρκία».
Παράλληλα, ο Erdogan προειδοποίησε ξεκάθαρα το Ισραήλ: «Προειδοποιώ ξεκάθαρα το Ισραήλ: Οι συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής στο Λίβανο δε θα είναι παρόμοιες με τις προηγούμενες εισβολές του», υπογράμμισε, προβάλλοντας τη θέση ότι η αντίσταση στον Λίβανο θα είναι πολύ πιο δυναμική. «Η υπεράσπιση του Λιβάνου δε θα είναι ίδια με την υπεράσπιση της Γάζας, η οποία είναι ανυπεράσπιστη, απομονωμένη και εγκαταλελειμμένη από όλο τον κόσμο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών