Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες για δεύτερη ημέρα στη Wall Street - «Βουτιά» 7% στη Nike, -5% η Tesla

Ήπιες απώλειες για δεύτερη ημέρα στη Wall Street - «Βουτιά» 7% στη Nike, -5% η Tesla
Το βλέμμα σταθερά στραμμένο στη Μέση Ανατολή
(Συνεχές upd) Σε αρνητικό έδαφος (αν και η πτώση μετριάστηκε σημαντικά) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαπραγματεύονται οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street, με την παγκόσμια κοινότητα να «αναμένει» τα αντίποινα του Ισραήλ στη συμβολική πυραυλική επίθεση από το Ιράν (1/10).
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Axios, η επίθεση του Ισραήλ αναμένεται εντός μερικών ημερών. Όπως αναφέρεται, το Ισραήλ θα απαντήσει μόνο του, αλλά θέλει να συντονίσει τα σχέδια του με τις ΗΠΑ, καθώς θα χρειαστεί περισσότερα βλήματα για το σύστημα αεράμυνας καθώς και «άλλη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ εξετάζει να στοχεύσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άλλες στρατηγικές υποδομές στο έδαφος του Ιράν, ενώ επισημαίνεται πως θα είναι μια πολύ ισχυρή επίθεση.
Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής να πληγούν και τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν αλλά και να συνεχιστούν οι επιθέσεις εξουδετέρωσης κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων, ενώ Ισραηλινοί αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το σενάριο επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις εάν το Ιράν επιλέξει, μετά τα ισραληλινά αντίποινα, να κλιμακώσει με νέα επίθεση κατά του Ισραήλ

Μεγάλη απεργία των λιμενεργατών κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και του Κόλπου

Δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες εκπροσωπούμενοι από την International Longshoremen’s Association αποχώρησαν από τα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 30/9.
Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σύμβαση, η οποία καλύπτει περίπου 25.000 εργαζόμενους, βρίσκονται σε «αδιέξοδο» σχετικά με τους μισθούς και την αυτοματοποίηση εδώ και μήνες, σύμφωνα με την United States Maritime Alliance (USMX), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες.
Η απεργία πλήττει πάνω από 35 λιμένες, που εκτείνονται από το Μέιν έως το Τέξας και διαχειρίζονται μαζί το ένα τέταρτο του διεθνούς εμπορίου της χώρας, αξίας 3 τρισ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση του The Conference Board.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν ότι η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα, αλλά είπαν ότι δεν περίμεναν να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα

Υποχώρησε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2024, στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI έμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο στις 47,2 μονάδες.
Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αυτός ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.
Παράλληλα, η έκθεση της S&P Global για τον ίδιο κλάδο έδειξε υποχώρηση του δείκτη PMI στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.
«Η έρευνα του Σεπτεμβρίου φέρνει ένα νέο μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών δεικτών σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας» σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
«Τα εργοστάσια ανέφεραν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της παραγωγής τους τελευταίους 15 μήνες ως αποτέλεσμα της βουτιάς στις νέες παραγγελίες, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και των αγορών για ανεφοδιασμό καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τη λειτουργική τους ικανότητα» πρόσθεσε.

Αυξήθηκαν απροσδόκητα οι κενές θέσεις εργασίας 

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι οι εργοδότες δημοσίευσαν 8 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, από 7,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022.
Παράλληλα, σύμφωνα με κάποια άλλα στοιχεία, αυτά της ADP, οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 143.000 τον Σεπτέμβριο 2024.
Αυτός είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο οι θέσεις εργασίας κινήθηκαν κάτω από το επίπεδο των 200.000.
Τον Aύγουστο είχαν δημιουργηθεί 103.000 θέσεις εργασίας.

Αδύναμος κρίκος η Nike

Οι μετοχές της Nike καταρρέεουν 7% στη Νέα Υόρκη, καθώς η πασίγνωστη εταιρεία αθλητικών ειδών (των 133 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης) απέσυρε το guidance για τις πωλήσεις του 2024 και ανέβαλε την ενημέρωση των επενδυτών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο -εν μέσω αλλαγής στην ηγεσία.
Ο CFO Matthew Friend ανέφερε σχετικά ότι η Nike θα υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για την αύξηση του μεριδίου αγοράς σε παπούτσια και ρούχα για τρέξιμο.

Στο -5% η Tesla

Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι παραδόσεις της Tesla στο γ' τρίμηνο του 2024, με 462.890 οχήματα έως τις 30 Σεπτεμβρίου -αύξηση 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG ανέμεναν να παραδώσει 469.828 οχήματα.
Η εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων δέχθηκε πλήγμα από τον σκληρό ανταγωνισμό -Κίνα και Ευρώπη.

Οι τρεις δείκτες στις 17:57 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30), με τον Dow Jones να αμφιταλαντεύεται μεταξύ κερδών και απωλειών:

1757.png

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του Σεπτεμβρίου 2024, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν κέρδη περί του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης