Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο ήταν η ταφόπλακα στον Νομό Κορινθίας

Η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο ήταν η ταφόπλακα στον Νομό Κορινθίας
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου χαρακτήρισε τα παρθένα δάση ως άχρηστα...
Όποιος κατάγεται από αυτές τις περιοχές και έχοντας κρατήσει ενεργά επαφή επί χρόνια, ξέρει πως η Κορινθία «γερνά» και οι νέοι της την εγκαταλείπουν μαζικά τα τελευταία 15 χρόνια.
Με εξαίρεση την περιοχή του Λουτρακίου και των πανέμορφων Γερανείων που πήραν «ανάσα» από τις ακριβές τιμές ενοικίων και αγοράς ακινήτων στην Αθήνα (ως μία εναλλακτική μόλις 50 λεπτά μακριά), οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι μόλις περνάς τον Ισθμό βλέπεις μία παρακμάζουσα περιοχή που διηγείται τα μεγαλεία της προ-κρίσης εποχής, όταν το χρήμα από τις καλλιέργειες έρεε άφθονο και οι Αθηναίοι weekenders δεν χωρούσαν στα παραλιακά μαγαζιά.
Η κρίση, οι προκλητικά άχρηστοι Δήμαρχοι, η φυγή των νέων, η εμμονή για στασιμότητα, έχουν κάνει την Κορινθία αγνώριστη.

Αυτός ο νομός - φάντασμα ζωντανεύει όμως και πάλι μόλις περάσεις το Κιάτο και κατευθυνθείς στο Ξυλόκαστρο. Εκεί στα πανέμορφα μέρη της Ευρωστίνης, με το νερό και τους θησαυρούς της: το κρυμμένο φαράγγι, το άπειρο πράσινο, τις ωραίες γειτονιές.
Η ομορφιά είναι παρούσα κι έξω από την Ευρωστίνη: στο Δερβένι, στα Τρίκαλα, στον δρόμο για τη Γκούρα, τη Ζήρεια, τη λίμνη Φενεού. Ένας περιβαλλοντικός θησαυρός.
Νιώθω πολύ τυχερός που πρόλαβα να τον εξερευνήσω. 

Όχι όμως πια.
Μετά τη λειψυδρία του καλοκαιριού 2024 που ξέρανε τον πρωτογενή τομέα, τη μοναδική «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας, η φωτιά ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στον Νομό Κορινθίας, μετατρέποντας σε στάχτη έναν από τους τελευταίους μεγάλους πνεύμονες και την τελευταία περιοχή με τρεχούμενο νερό.

Ποιος φταίει; Πολλοί. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, το κλίμα που γίνεται θερμό.
Ένα είναι το σίγουρο: η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο ήταν η ταφόπλακα για τον Νομό Κορινθίας, ο οποίος θα χρειαστεί χρόνια και, κυρίως, όραμα για να ξαναγεννηθεί.

ΥΓ: Ο φιλοκυβερνητικο-ΝΔ δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου χαρακτήρισε τα δάση της Ευρωστίνης ως άχρηστα. «Δάση παρθένα, ατόφια δάση,  τα οποία δεν έχουν δρόμους, τι να το κάνεις αυτό το δάσος, άχρηστο είναι».
Ας κάνουμε ένα debate κάτω στα σχόλια του άρθρου για το ποιος είναι ο άχρηστος μεταξύ του κ. Οικονόμου και των δασών αυτών...

Κ.Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης