Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ίχνη των κατασκόπων: To Ιράν εντόπισε και εξάρθρωσε το δίκτυο προδοσίας του Nasrallah

Στα ίχνη των κατασκόπων: To Ιράν εντόπισε και εξάρθρωσε το δίκτυο προδοσίας του Nasrallah
Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τον Nasrallah ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά ο Nasrallah δεν το πίστεψε

Στα ίχνη του δικτύου των προδοτών της θέσης του Sayyed Hasan Nasrallah έφτασαν Hezbollah και Ιράν.
Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Sayyed Hasan Nasrallah τόσο η ακόμα συγκλονισμένη από τη δολοφονία του, Hezbollah όσο και το Ιράν για την διείσδυση του Ισραήλ στις τάξεις της, ξεκίνησαν επισταμένα να αναζητούν το... δίκτυο προδοτών που οδήγησε το Ισραήλ στο συντριπτικό χτύπημα στον κέντρο της Βηρυττού, σε ένα από τα αρχηγεία διοίκησης.
Μετά μάλιστα τη δολοφονία του Nasrallah, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, ανησυχεί βαθιά για το πόσο επιτυχώς το Ισραήλ διείσδυσε στην ομάδα,την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην Τεχεράνη, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως ο ανώτατος θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei είχε προειδοποιήσει τον γενικό γραμματέα της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες προτού σκοτωθεί από έναν σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.
Η προειδοποίηση του Khamenei προς τον Nasrallah να μετακομίσει στο Ιράν ήρθε μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Hezbollah σε θανατηφόρες επιθέσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου όπως δήλωσε αξιωματούχος και για δεύτερη φορά μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Khamenei έστειλε απεσταλμένο για να απευθύνει έκκληση προς τον ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, ώστε να εγκαταλείψει τον Λίβανο με προορισμό το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Hezbollah και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Όμως ο Nasrallah αρνήθηκε, σίγουρος για την ασφάλειά του και την εμπιστοσύνη που θα μπορούσε να έχει στον στενό του κύκλο, παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανούς κατασκόπους στις τάξεις της Hezbollah, γεγονός που τελικά συνέβη, οδηγώντας την οργάνωση και την Τεχεράνη σε μια μοναδική επιχείρηση αντι-κατασκοπείας.

Ο γάλλος ισλαμολόγος Jul Keppel, ένας από τους γνωστότερους δυτικούς αναλυτές του αραβικού κόσμου, εξέφραζε μιλώντας στην ιταλική «La Repubblica» την πεποίθηση πως «η θεαματική δολοφονία του Nasrallah δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια μέρους των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών».
Aναλόγως και ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, με επίκεντρο στο Ιράν και τη Hezbollah, περιέγραψε την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη διείσδυση πληροφοριών από το Ισραήλ» από τότε που ιδρύθηκε η Hezbollah.
Ο θάνατος του Nasrallah όμως ώθησε τις αρχές της Τεχεράνης να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε δεύτερος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν με την Τεχεράνη να αρχίζει να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο, όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο σεΐχης Nabil Qauk, ανώτερο στέλεχος της Hezbollah, ο οποίος τέθηκε ως επικεφαλής της έρευνας, προχώρησε πολύ γρήγορα πριν μια ισραηλινή επιδρομή τον σκοτώσει μια μέρα μετά τη δολοφονία του Nasrallah.
Ο Qauk όμως είχε προλάβει και είχε καλέσει για ανάκριση στελέχη της Hezbollah που εμπλέκονται στην υλικοτεχνική υποδομή και άλλους «που συμμετείχαν, μεσολάβησαν και έλαβαν προσφορές σε βομβητές και γουόκι-τόκι», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως μια «βαθύτερη και ολοκληρωμένη έρευνα» και εκκαθάριση ήταν τώρα απαραίτητες μετά τη δολοφονία του Nasrallah και άλλων διοικητών.
Οι ανησυχίες προκλήθηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Nasrallah, ρωτώντας ιδιαίτερα για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, πρόσθεσε.
Το άτομο συνελήφθη μετά την δολοφονία του Nasrallah μαζί με αρκετούς άλλους, εντοπίστηκε να κατέχει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.
Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετακομίσει εκτός Ιράν, .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης