Τελευταία Νέα
Διεθνή

Persona non grata στο Ισραήλ ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres γιατί δεν καταδίκασε το Ιράν

Persona non grata στο Ισραήλ ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres γιατί δεν καταδίκασε το Ιράν
Το Ισραήλ απαγόρευσε τον Αρχηγό του ΟΗΕ από τη χώρα μετά από δήλωσή του κατά την οποία δεν καταδίκασε το Ιράν
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξοργίστηκε από την απάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ της Τρίτης 1/10 που έπληξε το Τελ Αβίβ, βάσεις και υποδομές της περιοχής.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έγραψε το βράδυ της Τρίτης ως αρχική αντίδραση: "Καταδικάζω τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με κλιμάκωση μετά από κλιμάκωση.
Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια κατάπαυση του πυρός", έγραψε σε μήνυμά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο Ιράν, το οποίο εκείνη ακριβώς τη στιγμή είχε εξαπολύσει σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους - σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων - στο Ισραήλ. Το Ισραήλ βλέπει την παράλειψη ως σκόπιμη και ως ενδεικτική της άρνησης του ΟΗΕ να καταδικάσει το Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz κατηγόρησε την Τετάρτη τον Guterres επειδή δεν καταδίκασε «αναμφισβήτητα» την πυραυλική επίθεση του Ιράν, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία (δεδομένου ότι αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από βαρείς βαλλιστικούς πυραύλους).
Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ έχει πλέον κηρύξει τον Guterres persona non grata - ουσιαστικά απαγορεύοντάς του να εισέλθει στη χώρα.
«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», έγραψε ο Katz στο X.

Συνέχισε κατηγορώντας τον αρχηγό του ΟΗΕ ότι έδωσε «υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους» και τον κατηγόρησε ως «κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και Guterres έχουν συχνά συγκρουστεί μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Το Τελ Αβίβ έχει παραπονεθεί ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ καταδικάζει επιλεκτικά τις φρικαλεότητες.
Ο Guterres υπογραμμίζει συχνά τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων, αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες τον βλέπουν ως εμφανώς ήσυχο στο θέμα των ισραηλινών απωλειών. \
Η δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah από το Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα ο Guterres να καλέσει όλες τις πλευρές «να υποχωρήσουν από το χείλος του γκρεμού» και να προειδοποιήσει για «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».
Ο Katz απάντησε τότε: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να προασπίζει την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Antonio Guterres».
Οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί από τότε και πλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει απαγορευτεί από το ισραηλινό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης