Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Πολλά χρήματα θα πάνε χαμένα» - Οικονομολόγος του ΜΙΤ κρούει συναγερμό για… υπερβολή στην Τεχνητή Νοημοσύνη

«Πολλά χρήματα θα πάνε χαμένα» - Οικονομολόγος του ΜΙΤ κρούει συναγερμό για… υπερβολή στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο οικονομολόγος του MIT προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών για κέρδη

Σχετικά Άρθρα

Καπνός θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο μέρος εκ των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που τοποθετούνται σε επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Αυτό λέει ο οικονομολόγος του MIT, Daron Acemoglu, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της.
«Πολλά χρήματα θα πάνε χαμένα», δήλωσε ο Acemoglu.
Ο Acemoglu εκτιμά ότι μόνο το 5% των θέσεων εργασίας είναι ώριμο να καταληφθεί ή να υποβοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη από τις τεράστιες αποδοτικότητες και τα κέρδη παραγωγικότητας που θα αποκαλυφθούν μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην καρποφορήσουν, τουλάχιστον για πολύ καιρό. «Δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική επανάσταση από αυτό το 5%», δήλωσε ο Acemoglu.
Μία από τις μεγάλες ανησυχίες είναι ότι οι τεράστιες επενδύσεις σε cloud hyperscalers όπως η Microsoft, η Amazon και η Meta Platforms στις GPUs της Nvidia με δυνατότητα AI δεν θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αύξηση των εσόδων. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ξαφνική ψύξη του αφηγήματος της AI, αν οι επενδυτές αρχίσουν να εξετάζουν προσεκτικά τα περιθώρια κέρδους και τον αναμενόμενο χρόνο απόσβεσης τέτοιων επενδύσεων.

Τα 3 σενάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη 

Ο Acemoglu βλέπει τελικά τρία πιθανά σενάρια για το story της Τεχνητής Νοημοσύνης, και κανένα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

  • Το πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον Acemoglue, είναι ότι ο θόρυβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταλαγιάσει και ότι ορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας θα εδραιωθούν.
  • Η φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης συνεχίζεται μέχρι το 2025 και τελικά οδηγεί σε κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας, παρόμοια με ό,τι συνέβη στη φούσκα των dot-com. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επενδυτές και τα στελέχη της τεχνολογίας θα απογοητευτούν από την AI, οδηγώντας σε μια «άνοιξη της AI που ακολουθείται από τον χειμώνα της AI».
  • Η φρενίτιδα του ΑΙ διαρκεί για πολλά ακόμη χρόνια, οδηγώντας τις εταιρείες να αντικαταστήσουν ανθρώπινες θέσεις εργασίας με τεχνολογίες ΑΙ «χωρίς να καταλαβαίνουν τι πρόκειται να κάνουν με αυτές». Οι εταιρείες τεχνολογίας θα προσπαθήσουν να επαναπροσλάβουν εργαζόμενους όταν τελικά συνειδητοποιήσουν ότι η τεχνολογία δεν λειτουργεί.

Ο Acemoglue θεωρεί ως πιο πιθανό έναν συνδυασμό του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου.
«Όταν η διαφημιστική εκστρατεία ενταθεί, η πτώση είναι απίθανο να είναι ήπια», δήλωσε ο Acemoglue.
Ενώ ο οικονομολόγος του MIT εντυπωσιάζεται από το τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, τα ζητήματα αξιοπιστίας σημαίνουν ότι δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο για πολύ καιρό.
«Χρειάζεστε εξαιρετικά αξιόπιστες πληροφορίες ή την ικανότητα αυτών των μοντέλων να εφαρμόζουν πιστά ορισμένα βήματα που προηγουμένως έκαναν οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο Acemoglu και πρόσθεσε: «Μπορούν να το κάνουν αυτό σε μερικά μέρη με κάποια ανθρώπινη εποπτική επίβλεψη», όπως η κωδικοποίηση, «αλλά στα περισσότερα μέρη δεν μπορούν. Αυτός είναι ένας έλεγχος της πραγματικότητας για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης