Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Δύση με το Leopard 2A6 – Η Ρωσία έχει στα χέρια της τα πιο ευαίσθητα μυστικά και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες του ΝΑΤΟ

Σοκ στη Δύση με το Leopard 2A6  –  Η Ρωσία έχει στα χέρια της τα πιο ευαίσθητα μυστικά και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες του ΝΑΤΟ
Τα πιο ευαίσθητα μυστικά του ΝΑΤΟ βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας που τα μελετά ενδελεχώς
Σχετικά Άρθρα
Οι εικόνες επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον ένα από άρματα μάχης Leopard 2A6 που έστειλε η Γερμανία στην Ουκρανία και κατελήφθη από τους Ρώσους μεταφέρθηκε στην κύρια μονάδα κατασκευής τανκς  το Uralvagonzavod, για μελέτη.
Ρώσοι ειδικοί αναλύουν τα εξαρτήματα, τα συστήματα και τα υποσυστήματα του άρματος για πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητές του, συμπεριλαμβανομένης της «εκτίμησης του πραγματικού στρατιωτικού-τεχνικού επιπέδου του τανκ που έχει καταληφθεί».
Σε αντίθεση με τα άρματα μάχης M1A1 Abrams που εστάλησαν στην Ουκρανία και τα οποία έχουν καταληφθεί επίσης στο παρελθόν, τα Leopard 2A6 δεν κατασκευάστηκαν ειδικά για εξαγωγή και αντ' αυτού είχαν ληφθεί απευθείας από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, πράγμα που σημαίνει ότι φέρουν πιο σύγχρονες τεχνολογίες που το ΝΑΤΟ δεν θα ήθελε να πέσουν στην κατοχή μίας άλλης δύναμης.
Το Leopard 2 είναι μακράν η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία αρμάτων στο ΝΑΤΟ, με 15 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να τα διαθέτουν ήδη και άλλες να τα έχουν παραγγείλει.
Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνεται η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 και διαθέτει πάνω από 200 άρματα μάχης συμπεριλαμβανομένων 100 νεότερης έκδοσης Leopard 2A6.
Έτσι, οι πληροφορίες σχετικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της κατηγορίας αρμάτων μάχης αναμένεται να εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

leopard_3.JPG

leopard_c_1.JPG
Μαζικές απώλειες για τα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε επίσης παλαιότερα άρματα μάχης Leopard 2A4, τα οποία έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό, αν και τα απαρχαιωμένα τανκς δεν αναμένεται να παράσχουν στη Μόσχα σημαντικές πληροφορίες για τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, όπως γράφει σε ανάλυσή του το Military Watch Magazine.
Τα άρματα μάχης Leopard 2A6 αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή τον Ιούνιο του 2023 κατά τη διάρκεια μαζικών ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών μονάδων πρώτης γραμμής, και τις επόμενες ημέρες άρχισαν να καταγράφουν γρήγορα μεγάλες απώλειες.
leopard_d.png

Η κατάληψη πολλών αρμάτων μάχης επιβεβαιώθηκε σε βίντεο, με πλάνα που κυκλοφόρησαν από μονάδες του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Avdiivka στις αρχές Σεπτεμβρίου, που δείχνει την ανάκτηση ενός χτυπημένου Leopard 2A6 και ενός άρματος M1A1 Abrams που έχει υποστεί μεγαλύτερη ζημιά.
Αυτό ακολούθησε τη δημοσίευση βίντεο στις 21 Απριλίου που επιβεβαίωναν την κατάληψη ενός άλλου Leopard 2A6.

leopard_e.png
Πολύτιμες γνώσεις για τη Ρωσία εάν υπάρξει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Ενώ η Ρωσία παράγει κατηγορίες αρμάτων που είναι πολύ πιο προηγμένες από το Leopard 2A6 και τα οφέλη της αντίστροφης μηχανικής των τεχνολογιών τους αναμένεται να είναι περιορισμένα, η ικανότητα καλύτερης κατανόησης των δυνατοτήτων και των περιορισμών απόδοσης του άρματος είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να περάσει σε στρατηγικούς εταίρους όπως η Συρία και η Λευκορωσία που αντιμετωπίζουν επίσης εχθρικά μέλη της Συμμαχίας οπλισμένα με Leopard 2 στα σύνορά τους.
leopard_f.jpg
Ορισμένα από τα εναπομείναντα άρματα μάχης Leopard 2 του ουκρανικού στρατού συμμετείχαν σε επιθέσεις στη ρωσική περιοχή Kursk από τις αρχές Αυγούστου, με πλάνα που επιβεβαιώνουν την καταστροφή τους.
Τα τανκς αυτά προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για επίλεκτες μονάδες όπως η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, με τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων να είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για τη Μόσχα λόγω της ιστορικής μνήμης του ρόλου των γερμανικών τανκς στην αιχμή του δόρατος της γερμανικής εισβολής το 1941.
leopard_g.jpg

Παλιοσίδερα τα «άτρωτα υπερόπλα»

Τον Ιανουάριο επιβεβαιώθηκε ότι η πλειονότητα των Leopard 2 που χειριζόταν ο ουκρανικός στρατός είχαν καταστραφεί σε μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις, με πάνω από το ¼ να έχει καταστραφεί ολοσχερώς και τα υπόλοιπα να έχουν υποστεί ζημιές πέρα από την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να τα επισκευάσει.
Το Foreign Affairs ήταν μεταξύ των πηγών που υπογράμμισαν εκείνη την εποχή ότι τα τανκς είχαν αποδειχτεί ότι δεν είναι τα «άτρωτα υπερόπλα».
leopard_h.png

«Από τα περίπου 100 Leopard 2 στην Ουκρανία, τουλάχιστον 26 έχουν καταστραφεί πλήρως
ενώ άλλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω προβλημάτων επισκευής και συντήρησης», επισημαίνει το Foreign Affairs.
Ο αντίκτυπος στη φήμη της κατηγορίας των αρμάτων αυτών αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το εξαγωγικό προφίλ τους εκτός του δυτικού κόσμου.
leopard_k.png
«Αφιλόξενη» η Ρωσία για τα δυτικά τανκς

Το Foreign Affairs, το περιοδικό του πιο σημαντικού think tank για διεθνή ζητήματα των ΗΠΑ του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, επισημαίνει ότι τα εν λόγω τανκς είχαν διαφημιστεί ως υπερόπλα μόνο που στη μάχη δεν το απέδειξαν.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η απόδοση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, δεν προσέφερε πολλές αποδείξεις πως τα Leopard θα ήταν καθοριστικά στην έκβαση της αντεπίθεσης του 2023 που κατέληξε σε μία οδυνηρή αιματοχυσία για το Κίεβο.
Ενώ Leopard 2 δόθηκαν από πολλά ευρωπαϊκά κράτη στο Κίεβο το Foreign Affairs παρατηρεί ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams, που έστειλαν οι ΗΠΑ κρατήθηκαν για μεγάλο διάστημα μακριά από την πρώτη γραμμή, καθώς οι Ουκρανοί προσπαθούν να ...τα προστατεύσουν, προκειμένου να μην πληγούν από επιθέσεις ρωσικών drones με εκρηκτικά.
Εικάζεται ευρέως ότι μετά την καθυστέρηση των παραδόσεων μέχρι την αντεπίθεση της Ουκρανίας το 2023, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να διασφαλίσει πως τα Abrams δεν θα αναπτυχθούν σε μάχες υψηλής έντασης όπως τα Leopard, προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά στη φήμη στον αμυντικό της τομέα.

1_841.JPG
Κάτι τέτοιο θα ήταν τεράστια ζημιά για ένα από τα πιο εμβληματικά εξοπλιστικά της προϊόντα, υποστηρίζει το Military Watch Magazine.
Στο δημοσίευμα του Foreign Affairs σχετικά με την έλλειψη της απαραίτητης υποδομής υποστήριξης της Ουκρανίας για τη διατήρηση των αρμάτων μάχης ήλθε να προστεθεί μία αναφορά από τον βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Sebastian Schafer, πως το Κίεβο έχει στη διάθεσή του πλέον μόνο λίγα από τα γερμανικά τανκς.
«Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία», παρατήρησε τότε.

2_93.png
Με τα Leopard 2 είχαν καεί και οι Τούρκοι

Προηγουμένως, τον Νοέμβριο, το Forbes είχε αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη χάσει «το 1/4 των καλύτερων γερμανικής κατασκευής τανκς που είχε».
Το Leopard 2 αναμενόταν από καιρό να έχει πολύ βαριές απώλειες κατά των ρωσικών δυνάμεων με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις της κλάσης του, όταν αναπτύχθηκε από τον Τουρκικό Στρατό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών στη Συρία και το Ιράκ.
Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματικοί εκείνη την εποχή ανέφεραν πως βιώνουν κυριολεκτικά ένα «τραύμα» λόγω των ακραίων απωλειών που υπέστησαν εναντίον σχετικά ελαφρά οπλισμένων πολιτοφυλακών.
Το Leopard 2A6 εθεάθη για πρώτη φορά να έχει πολλαπλές απώλειες στην Ουκρανία στις αρχές Ιουνίου, λίγες μόλις ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων.

3_254.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης