Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και αμερικανική αγορά εργασίας - Στο -0,7% ο Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και αμερικανική αγορά εργασίας - Στο -0,7% ο Dow Jones
Ο Nasdaq αμφιταλαντεύεται μεταξύ απωλειών και κερδών
(Συνεχές upd) Πτωτικά κινούνται σήμερα 3/10 οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε απροσδόκητα.
Την ίδια στιγμή, το βλέμμα είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ στη συμβολική πυραυλική επίθεση από το Ιράν (1/10). Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Axios, η επίθεση του Ισραήλ αναμένεται εντός μερικών ημερών. 
Αρνητικά για το επενδυτικό κλίμα στη Wall λειτουργεί και η απεργία 25.000 εργατών στα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ, η οποία -σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan- θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα

Υποχώρησε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο 2024, στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI έμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο στις 47,2 μονάδες.
Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αυτός ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.
Παράλληλα, η έκθεση της S&P Global για τον ίδιο κλάδο έδειξε υποχώρηση του δείκτη PMI στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.
«Η έρευνα του Σεπτεμβρίου φέρνει ένα νέο μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών δεικτών σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας» σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
«Τα εργοστάσια ανέφεραν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της παραγωγής τους τελευταίους 15 μήνες ως αποτέλεσμα της βουτιάς στις νέες παραγγελίες, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και των αγορών για ανεφοδιασμό καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τη λειτουργική τους ικανότητα» πρόσθεσε.

Αυξήθηκαν απροσδόκητα οι κενές θέσεις εργασίας 

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι οι εργοδότες δημοσίευσαν 8 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, από 7,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022.
Παράλληλα, σύμφωνα με κάποια άλλα στοιχεία, αυτά της ADP, οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 143.000 τον Σεπτέμβριο 2024.
Αυτός είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο οι θέσεις εργασίας κινήθηκαν κάτω από το επίπεδο των 200.000.
Τον Aύγουστο είχαν δημιουργηθεί 103.000 θέσεις εργασίας.

Αύξηση στον αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι οι απολύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -έχουν συγκρατήσει το ποσοστό ανεργίας από το να εκτοξευθεί.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου ανήλθαν με μικρή άνοδο στις 225.000 από 219.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επιχειρήσεις αφήνουν τις θέσεις ακάλυπτες όταν κάποιος μετά τη συνταξιοδότηση ή την αποχώρηση εργαζομένων για άλλους λόγους.

Σε υψηλό 1,5 έτους ο δείκτης υπηρεσιών ISM

O κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου ενάμιση έτους, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του ινστιτούτου ISM.
Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο -το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι τρεις δείκτες στις 18:39 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30), με τον Nasdaq να αμφιταλαντεύεται μεταξύ απωλειών και κερδών:

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-03_183829.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης