Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε κατάσταση ζόμπι η σκληρή καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ - Άμεσα εξαρτώμενοι από τα επιδόματα οι Αμερικανοί

Σε κατάσταση ζόμπι η σκληρή καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ - Άμεσα εξαρτώμενοι από τα επιδόματα οι Αμερικανοί
Όταν ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έγινε αναγκαστικά Σοσιαλισμός, μήπως και καταφέρει να επιβιώσει
Οι κάτοικοι στο 53% των αμερικανικών Πολιτειών κερδίζουν τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός τους από κυβερνητικά προγράμματα (επιδόματα, προγράμματα εργασίας κλπ.), σύμφωνα με μελέτη του Economic Innovation Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2000, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%, δηλαδή μόλις σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η εκτόξευση της εξάρτησης από κυβερνητικό χρήμα οφείλεται κυρίως στα προγράμματα Social Security, SNAP, Medicare and Medicaid. Τα ιατρικά έξοδα «έχουν αυξηθεί σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τον συνολικό πληθωρισμό τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση.
Η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς οι ΗΠΑ -όπως και η ΕΕ- εξελίσσονται σε μια κοινωνία μεγαλύτερων ηλικιών και τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους ηλικιωμένους μακριά από τη φτώχεια. Μάλιστα, το μερίδιό τους στον πληθυσμό προβλέπεται να αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των Πολιτειών, καθώς έχουν φτωχοποιηθεί περιοχές που βασίζονται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγροτικές περιοχές στον νότο. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε πολιτείες - κλειδιά ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου: Μίσιγκαν, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

«Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης». «Η σημαντική αύξηση των φόρων και η δραματική περικοπή προγραμμάτων θα μπορούσε να πνίξει την ίδια την οικονομική δραστηριότητα που τα χρηματοδοτεί και να υποβαθμίσει τη ζωή των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτά», σχολιάζει η Economic Innovation Group, υπογραμμίζοντας ότι, ουσιαστικά, είναι αδύνατη η περικοή δαπανών, τη στιγμή που το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 35 τρισ. δολάρια!
To ΜΜΕ Axios, το οποίο δημοσιοποίησε τη μελέτη, κάνει λόγο για οικονομική δυσπραγία σε μεγάλο μέρος της χώρας που προκαλεί μαζικές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-03_170624.png

Η «παγκόσμια ηγέτιδα» χώρα με ιδιωτικό χρέος 18 τρισ. και δημόσιο 34 τρισ. δολάρια, 260% του ΑΕΠ

Έχοντας εκμεταλλευυτεί στο έπακρο την ηγετική θέση του δολαρίου και καθορίζοντας με τον πιο βρώμικο τρόπο επί δεκαετίες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ΗΠΑ καταφέρνουν να μην χρεοκοπούν.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: μέχρι πότε θα μπορούσε να τραβήξει αυτό;

Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών έχει φθάσει στα 18 τρισ. δολάρια και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 35 τρισεκ. δολάρια, αυξανόμενο αδιάκοπα!
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία, η οποία αποτιμάται σε 27,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά και θα μπορούσε να προκαλέσει μια οικονομική κρίση.
Μάλιστα, το υουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αύξησε την εκτίμησή του για τον ομοσπονδιακό δανεισμό για το β' τρίμηνο 2024 κατά 41 δισεκ. -στα 243 δισεκ. δολάρια.

Και όλα αυτά σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Έτσι, με ΑΕΠ στα 20,7 δισεκ. δολάρια στο τέλος του α' τριμήνου 2024 και χρέος 35+18 τρισεκ. δολάρια, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν χρέος κράτους και νοικοκυριών ως προς το συνολικό ΑΕΠ, περίπου στο 260%!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης