Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι «τρύπες» της μεικτής ασφάλισης αυτοκινήτων - Οι απαλλαγές και η αντιμετώπιση των παλαιών αυτοκινήτων

Οι  «τρύπες» της μεικτής ασφάλισης αυτοκινήτων - Οι απαλλαγές και η αντιμετώπιση των παλαιών αυτοκινήτων
Ασφαλίζονται μόνο τα καινούργια αυτοκίνητα, δεν αποζημιώνεται το τροχαίο υπό μέθη
Σχετικά Άρθρα
Στη μεικτή ασφάλιση αυτοκινήτου ή διαφορετικά στην ασφάλιση ιδίων ζημιών, η ασφαλιστική αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί στο αυτοκίνητο του ασφαλισμένου, και με την υπαιτιότητα του ασφαλισμένου από σύγκρουση, ανατροπή, εκτροπή.
Η μεικτή ασφάλιση δεν είναι για όλους. Ισχύουν απαλλαγές και περιορισμοί στα αυτοκίνητα.
Αν, προκαλέσει ο ασφαλισμένος οδηγός τροχαίο ατύχημα, η ασφαλιστική αποζημιώνει και τα έξοδα αποκατάστασης ζημιών του ασφαλισμένου οδηγού αλλά και τα έξοδα αποκατάστασης ζημιών του άλλου αυτοκινήτου. Η μεικτή ασφάλιση, επίσης αποζημιώνει τον οδηγό σε περίπτωση που βρει το όχημα του τρακαρισμένο και δεν γνωρίζει τον υπαίτιο του ατυχήματος.
Ισχύουν, ωστόσο οι απαλλαγές και ο ασφαλισμένος συμμετέχει στην αποκατάσταση των ζημιών.

Τι σημαίνει απαλλαγή και πότε τα πληρώνει όλα ο ασφαλισμένος;

Κατά την υπογραφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ορίζεται ένα ποσό, το οποίο αν συμβεί τροχαίο ατύχημα, υποχρεούται να το καταβάλλει ο ασφαλισμένος μέχρι το ύψος που έχει συμφωνήσει. Για παράδειγμα, αν η ζημιά κοστίζει 3000 ευρώ και η απαλλαγή είναι στα 1000 ευρώ, αυτά τα 1000 ευρώ θα τα καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Επίσης αν η ζημιά είναι 900 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος δεν δικαιούνται αποζημίωση.
Στο καθορισμό του ύψους της απαλλαγής παίζει ρόλο το τύπος του αυτοκινήτου, η ηλικία και η εμπειρία  του οδηγού ενώ συνήθως πριν την σύναψη του συμβολαίου πραγματοποιεί ένα επιτόπιο έλεγχο πραγματογνώμονας.

Ασφαλίζονται μόνο τα καινούργια αυτοκίνητα, δεν αποζημιώνεται το τροχαίο υπό μέθη

Δυστυχώς και γενικώς οι ασφαλιστικές δεν δίνουν μεικτές καλύψεις σε οχήματα των οποίων η χρονολογία της πρώτης κυκλοφορίας τους έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια. Ακόμα και για κάποιες ειδικές κατηγορίες αυτοκίνητων που η άδεια κυκλοφορίας τους δεν έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια συνάπτονται ειδικές συμφωνίες. Ομοίως η μεικτή ασφάλιση δεν αποζημιώνει οδηγούς που τράκαραν σε κατάσταση μέθης, ή αν μετέφεραν φορτίο που δεν ήταν δηλωμένο, ή ακόμα αν ο οδηγός ήταν νέος και δεν είχε δηλωθεί στην ασφαλιστική.
Η ασφαλιστική δεν αποζημιώνει ατύχημα που έγινε με πρόθεση του ασφαλισμένου, δεν αποζημιώνει για τρομοκρατικά χτυπήματα, για ζημιές που προκλήθηκαν εν κινήσει απουσία οδηγού στο τιμόνι.
Οι τιμές των ασφαλίστρων στην μεικτή ασφάλιση είναι πολύ υψηλότερες της υποχρεωτικής και βασικών καλύψεων ασφάλισης.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης