Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ετοιμαστείτε για «χαρακίρι» στα χρηματιστήρια - Η «σκανδάλη» του carry trade… στα χέρια του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Ετοιμαστείτε για «χαρακίρι» στα χρηματιστήρια - Η «σκανδάλη» του carry trade… στα χέρια του Ιάπωνα πρωθυπουργού
Σε περίπτωση που το trade του γεν στραβώσει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βιώσει τεράστιες σεισμικές δονήσεις
Το «Ishiba shock», που έχει τη δύναμη να καταστρέψει τις μετοχές παγκοσμίως, μόλις… ξεκινά, και οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται γι' αυτό...
Ο λόγος, φυσικά, για την αιφνιδιαστική πολύ πιθανή εκλογή του Shigeru Ishiba ως επόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.
Ο βετεράνος βουλευτής, ένας αυτοαποκαλούμενος «μοναχικός λύκος», αναδείχθηκε από το πουθενά επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Ωστόσο, πραγματική έκπληξη ήταν το ότι οι γνωστές από καιρό απόψεις του Ishiba θέτουν τις βάσεις για ένα επικό ράλι στο γεν.
Προς το παρόν, βέβαια, ο 67χρονος Ishiba υποβαθμίζει την προτίμησή του σε μια πολιτική αύξησης επιτοκίων εκ μέρους της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) και σε ένα ισχυρότερο γεν.
Υπενθυμίζεται πως το γεν υποχωρεί αυτή την εβδομάδα καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι ο Ishiba μπορεί να μην είναι το νομισματικό «γεράκι» που φοβούνταν - μάλλον κάνουν λάθος.
Είναι σαφές ότι οι σύμβουλοί του τον προειδοποίησαν ότι ο κυβερνήτης της BOJ Kazuo Ueda δεν επιθυμεί περισσότερη αυστηροποίηση.
Οι πιθανότητες είναι, επίσης, ότι ο στενός κύκλος του Ishiba εξετάζει επιβράδυνση των οικονομικών συνθηκών -και την πτώση της Κίνας-, οπότε μάλλον συνειδητοποιεί ότι μπορεί να μην είναι η ώρα για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.
Όμως, οι προτιμήσεις του για υψηλότερα επιτόκια και άνοδο του γεν πιθανότατα δεν θα συγκρατηθούν για πολύ.

Απώλειες

Από τις 31 Ιουλίου, όταν η BOJ αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, το γεν αναπλήρωσε τις απότομες απώλειες που σημείωσε το 2024.
Στα τέλη Ιουνίου, η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στο 161 - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 χρόνων.
Έκτοτε, το νόμισμα σημείωσε ράλι περισσότερο από 9% - στις 3 Οκτωβρίου η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στο 147.
Αν επιβεβαιωθεί πως ο Ishiba θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέο ράλι στο ιαπωνικό νόμισμα, με ακόμη υψηλότερη ταχύτητα.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως θα μπορούσε να πάει στο 125 ή υψηλότερα.
Εξ ου και οι ανησυχίες για ένα επερχόμενο «Ishiba shock».

Τα βήματα

Πρώτα, βέβαια, πρέπει να επικρατήσει στις εκλογές το κόμμα του Ishiba… - οι πιθανότητες για αυτό είναι καλές, δεδομένης της διαρκούς αναταραχής που επικρατεί στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μόλις ο Ishiba ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο, οι αξιωματούχοι της BOJ είναι πιθανό να τον αισθανθούν.
Πάγια εκτίμηση του Ishiba είναι πως το εξαιρετικά αδύναμο γεν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μόλις τον Αύγουστο, είπε στο Reuters ότι «η Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με έναν κόσμο που έχει θετικά επιτόκια».
Ο Ishiba συνέχισε λέγοντας ότι «οι αρνητικές πτυχές των επιτοκιακών αυξήσεων, όπως η καταστροφή του χρηματιστηρίου, είναι στο επίκεντρο αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματά τους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να μειώσουν το κόστος των εισαγωγών και να κάνουν την ιαπωνική βιομηχανία πιο ανταγωνιστική».
Αυτές οι «απόψεις», φυσικά, δεν λαμβάνουν υπόψη τον δείκτη Nikkei 225 Stock Average, που υπέστη τη χειρότερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1987 μετά την κίνηση της BOJ να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,25%.
Μόνο τη Δευτέρα, ο Nikkei υποχώρησε 5% καθώς οι traders αξιολόγησαν το μείγμα οικονομικής πολιτικής του Ishiba.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να αντικρούσει κανείς τη λογική στην οποία βασίζεται η άποψή του.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του, έπειτα από 25 χρόνια εμμονικής χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, πλέον πρέπει να γίνει αποδεκτό πως οι νομισματικές πολιτικές τις οποίες ευνοούσαν και ήθελαν τα στελέχη του LDP απέτυχαν.
Αυτό ισχύει για τους δύο πρωτοπόρους μέχρι πρότινος των εκλογών του LDP, τους οποίους ο Ishiba ξεπέρασε επιτυγχάνοντας νίκη σοκ.
Η μία είναι η βουλευτής Sanae Takaichi, η οποία είναι θιασώτρια των πολιτικών τόνωσης του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Takaichi είπε: «Νομίζω ότι θα ήταν ανόητο να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πληθωρισμός κόστους.
Πρέπει να διατηρήσουμε διευκολυντική τη νομισματική πολιτική έως ότου οι πραγματικοί μισθοί γίνουν σταθερά θετικοί».
Η άποψη του Ishiba είναι ότι τα «25 χρόνια δωρεάν χρήματος» έκρυψαν την επείγουσα ανάγκη για εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, για περικοπή της γραφειοκρατίας, για υποστήριξη των startup, για την ενδυνάμωση των γυναικών και για την επιβράδυνση της στροφής των επενδυτών από το Τόκιο προς τη Σαγκάη.
Επίσης, μείωσαν την πίεση στους CEOs των εταιρειών για αναδιάρθρωση, καινοτομία και ανάληψη κινδύνου σε νέα προϊόντα, τεχνολογίες και τομείς, ενώ βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η Ιαπωνία κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ των 38 μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως προς την παραγωγικότητα.
Στις αρχές του 2013, η BOJ ξεκίνησε την υπερμεγέθη ποσοτική χαλάρωσή της.
«Αποθησαύρισε» τόσο πολλά κρατικά ομόλογα και μετοχές που μέχρι το 2018 ο ισολογισμός της ξεπέρασε το μέγεθος της ετήσιας παραγωγής της Ιαπωνίας ύψους 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η υπερφαγία αγορών κατέστησε πιο δύσκολο για την BOJ να βρει μια έξοδο, μια τρομακτική πρόκληση που έπεσε στον Ueda.

Βίαιη αντίδραση

Η βίαιη αντίδραση της παγκόσμιας αγοράς στην αυστηροποίηση της BOJ στις 31 Ιουλίου έκανε την ομάδα Ueda ιδιαίτερα επιφυλακτική για πρόσθετες κινήσεις.
Ωστόσο, οι συνθήκες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μπορεί μόνο να ενταθούν καθώς ο πληθωρισμός θερμαίνεται.
Το πρόβλημα, λέει ο Takeshi Yamaguchi, οικονομολόγος της Morgan Stanley MUFG, είναι η «ολοένα σοβαρότερη έλλειψη σε μικρούς μη κατασκευαστές», που οδηγεί σε «επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας».
Νωρίτερα, φέτος, τα ιαπωνικά συνδικάτα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών για τους εργαζόμενους τα τελευταία 33 χρόνια.
Είναι μέρος των προσπαθειών του Τόκιο τα τελευταία δώδεκα χρόνια να δημιουργήσει έναν «ενάρετο κύκλο» αυξήσεων σε ό,τι αφορά τους μισθούς.
Το σχέδιο είναι να αυξηθούν τα εταιρικά κέρδη σε επίπεδα που ενθαρρύνουν ακόμη πιο παχυλούς μισθούς, που με τη σειρά τους θα αυξήσουν την κατανάλωση και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).
Ωστόσο, τέτοια κέρδη θα μπορούσαν να είναι πληθωριστικά εάν δεν συνδυάζονται με βήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας…
Τον Αύγουστο, ο «βασικός» δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο 2% του Τόκιο.
Σημείωσε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιτάχυνσης.
«Συνεπώς, ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει… να προκαλέσει νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο» λέει ο Marcel Thieliant, οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην Capital Economics.

Πολιτική κάλυψη

Ένας λόγος που ο Ishiba αντιτίθεται στο αδύναμο γεν είναι η πεποίθησή του ότι βλάπτει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και καθιστά την Ιαπωνία ευάλωτη στον εισαγόμενο πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών στα εμπορεύματα.
Εν τω μεταξύ, πολλοί ξένοι επενδυτές τελούν σε σύγχυση αναγκαζόμενοι να λειτουργήσουν εντός μιας εξαιρετικά ανεπτυγμένης οικονομίας που διατηρεί μια πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών παρόμοια με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εάν η Japan Inc δεν είναι έτοιμη να ευδοκιμήσει χωρίς το μεγαλύτερο πρόγραμμα εταιρικής ευημερίας της ιστορίας, γιατί οι επενδυτές να πιστέψουν ότι το αφήγημα «η Ιαπωνία επέστρεψε» αυτήν τη φορά είναι αληθινό;
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα άλλα στελέχη του LPD θα αντεπιτεθούν και θα αποτρέψουν τον Ishiba από το να αναγκάσει την BOJ να ανεβάσει το γεν.
Αν το καταφέρουν, οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης Fumio Kishida θα συνεχίσουν να ζουν.
Τώρα που οι μεγάλοι του LDP μίλησαν με τον Ishiba, «η στάση του στη νομισματική πολιτική θεωρείται ότι είναι ίδια με τη διοίκηση Kishida, η οποία γενικά σέβεται την ανεξαρτησία της BOJ και δεν είναι ενεργά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων» λέει ο Masafumi Yamamoto της Mizuho Securities.
Έτσι, το περιθώριο για επιπλέον ανατίμηση του γεν ενόψει σχηματισμού του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι πιθανό να είναι περιορισμένο».
Οι αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι τα τελευταία σχόλια του Ishiba στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι «η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική…
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιαπωνία εξακολουθούν να δικαιολογούν μια πιο σταδιακή πορεία ανατίμησης του γεν, παρά μια επιτάχυνση».
Ο αναλυτής Yukio Ishizuki στην Daiwa Securities συμφωνεί ότι «τα σχόλια του Ishiba έγιναν για να σβήσει η φωτιά της… γερακίσιας εικόνας του».

«Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει»

Από τότε, λέει ο στρατηγός Jeff Weniger στο Wisdom Tree Asset Management, «τα πράγματα έχουν ηρεμήσει.
Οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει χάσμα σε ό,τι αφορά το κόστος χρήματος των δύο εθνών (ΗΠΑ, Ιαπωνία), ακόμη και αν το επιτόκιο των Fed Funds κοπεί με αλυσοπρίονο».
Οι προοπτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι πράγματι μπαλαντέρ.
«Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πώς θα εκτυλιχθεί ο κύκλος χαλάρωσης και οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων» είναι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αγορές, λέει η Teresa Ho, αναλύτρια στην JPMorgan Chase & Co.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί traders νομισμάτων εμμένουν στην ιδέα ότι το γεν δεν θα απομακρυνθεί πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC), τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και άλλες κερδοσκοπικές οντότητες έχουν περισσότερες από 66.000 θέσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο του γεν.
Το μέγεθος αυτής της θέσης οφείλεται εν μέρει στο λεγόμενο carry trade (τo carry trade είναι η πρακτική δανεισμού χρημάτων από μια χώρα όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά και επένδυσής τους -μετά τη μετατροπή του νομίσματος- σε άλλες χώρες όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα και τα περιουσιακά τους στοιχεία προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Το καλύτερο μέρος της Γης από το οποίο μπορούσε ένας επενδυτής να αντλήσει πάμφθηνα χρήμα για να το επενδύσει αλλού είναι εδώ και χρόνια η Ιαπωνία), αποτέλεσμα της διατήρησης των επιτοκίων της BOJ στο μηδέν από το 1999, καθιστώντας την Ιαπωνία τον κορυφαίο πιστωτή στον κόσμο.
Ο φθηνός δανεισμός σε γεν και η χρήση αυτών των κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε όλο τον κόσμο έγινε ο πιο δημοφιλής ελιγμός στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Τα στοιχεία του Bloomberg ανεβάζουν την κλίμακα του trade σε περίπου 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από την οικονομία της Ινδίας και περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας.
Σε περίπτωση που το trade του γεν στραβώσει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βιώσει τεράστιες σεισμικές δονήσεις.
Αλλά με τον Ishiba στο τιμόνι, μια ισοτιμία δολαριο - γεν στο 125 θα ήταν ένας γκρίζος κύκνος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης