Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ δεν μπορεί να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν, στόχος υποδομές πετρελαίου - Θρίλερ με τον... διάδοχο Nasrallah

Χάος στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ δεν μπορεί να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν, στόχος υποδομές πετρελαίου - Θρίλερ με τον... διάδοχο Nasrallah
Biden: Δεν πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο - Συζητάμε μια επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν - Hezbollah: 17 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ημέρα
(upd8) Με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την μαζική επίθεση με τους 180 πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου καθώς και τι συνέπειες θα προκαλέσουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden εκτίμησε πως αν και μένουν να γίνουν πολλά ακόμα, δεν πρόκειται να υπάρξει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα σχεδιάσουν μαζί με το Ισραήλ την απάντηση στην Τεχεράνη.
Εφόσον ο πρόεδρος Biden – και υπό την προϋπόθεση ότι η γνώμη του και η παρέμβαση του υπολογίζεται από τον Benjamin Netanyahu και την κυβέρνηση του – εκτιμά ότι θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, αυτό συνεπάγεται και ότι και η επικείμενη επίθεση του Ισραήλ θα είναι τέτοια που αν μη τι άλλο δεν θα πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση των Ιρανών που θα μετατρέψει σε … κόλαση τη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή πάντως, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει συστηματικά τη Βηρυτό και στόχους στη Συρία με απώτερο στόχο να εξαλείψει ανώτερα στελέχη της Hezbollah και της Hamas ενώ στον νότιο Λίβανο συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις και οι μάχες μεταξύ του IDF και της Hezbollah.
H Hezbollah υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 17 Ισραηλινοί στρατιώτες.


Biden: Θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος

Την εκτίμηση πως θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για το πόσο βέβαιος είναι πως ένας τέτοιος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, ο Biden βρήκε την ευκαιρία… να αστειευτεί.
«Πόσο σίγουροι είστε ότι δεν πρόκειται να βρέξει;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Biden, για να συνεχίσει: «Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι πρόκειται να υπάρξει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.
Πιστεύω ότι μπορούμε να τον αποφύγουμε.
Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν» είπε ο Biden, διαβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή πως οι ΗΠΑ συζητούν μαζί με το Ισραήλ τις επιλογές που έχει για να απαντήσει στο Ισραήλ, ανάμεσα στις οποίες και μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
«Τις συζητάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Biden με τις τιμές του πετρελαίου να παίρνουν την ανιούσα...

Financial Times: Δεν μπορεί το Ισραήλ να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ισραήλ
είναι απίθανο να μπορέσει να διεξάγει από μόνο του μια επιτυχημένη επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, ένα ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς θα καθυστερούσε την εφαρμογή του προγράμματος από την Τεχεράνη».
Όπως αναφέρεται, οι κύριες πυρηνικές βάσεις του Ιράν απέχουν περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και για να φτάσουν σε αυτές, τα ισραηλινά αεροπλάνα θα πρέπει να διασχίσουν τον εναέριο χώρο χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Συρία και πιθανώς η Τουρκία.
Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS), η πτήση αεροσκαφών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας προς και από στόχους θα απαιτούσε «εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού αέρος-αέρος του Ισραήλ και δεν θα άφηνε ουσιαστικά κανένα περιθώριο λάθους».
Η CRS εκτιμά ότι η επιχείρηση θα απαιτούσε σχεδόν 100 αεροσκάφη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ισραήλ, ωστόσο, θα ήταν η καταστροφή των δύο κύριων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων του Ιράν.
Το εργοστάσιο Natanz είναι βαθιά στη γη και το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στο Fordo βρίσκεται κάτω από βράχο.
Για να τα καταστρέψουν, θα χρειαστούν ένα όπλο ικανό να διαπεράσει αρκετές δεκάδες μέτρα βράχου και οπλισμένο σκυρόδεμα.

Καμία συμμετοχή ΗΠΑ

Όπως υποστηρίζουν οι FT, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμετάσχουν σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.
Μάλιστα αναφέρεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν τις τελευταίες ημέρες πολλές συνομιλίες με Ισραηλινούς με απώτερο στόχο να τους πείσουν να είναι περιορισμένη η απάντηση τους έτσι ώστε να αποτραπεί μια ευρεία περιφερειακή σύγκρουση.
«Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζητούν το ενδεχόμενο ισραηλινών επιδρομών σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές υποδομές.
Η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στο χτύπημα» αναφέρουν οι FT.

Ισραήλ: Έχουμε πολλές επιλογές, θα δείξουμε σύντομα τη δύναμη μας στο Ιράν

Παρά τις δηλώσεις αυτές του Biden, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως η απάντηση του στο Ιράν θα είναι ισχυρή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα αντίποινα των Ισραηλινών θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, με τα σενάρια για τους πιθανούς στόχους να ποικίλλουν: από επιθέσεις σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν σε Συρία, Υεμένη και απευθείας πλήγμα στους Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι χτύπημα σε κρίσιμες υποδομές, πετρελαϊκές ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Το Ισραήλ έχει πολλές επιλογές για αντίποινα.
Θα δείξουμε σύντομα στην Τεχεράνη τη δύναμή μας» ανέφερε ο Danny Dannon, πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Εκτιμάται πάντως πως το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει ακόμα στο ποια θα είναι η απάντηση του.
10_34.jpg
Ιράν: Εάν το Ισραήλ κάνει το λάθος και μας επιτεθεί, θα πάψει να υπάρχει ως κράτος

Από την πλευρά του το Ιράν διαμηνύει ότι είναι  «έτοιμο να απαντήσει σε κάθε επιθετική κίνηση του Ισραήλ», όπως διεμήνυσε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Majid Takht Ravanchi.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι πλήρως έτοιμη να απαντήσει σε κάθε επιθετική και τρομοκρατική ενέργεια του ισραηλινού καθεστώτος.
Σε περίπτωση που κάνει το λάθος, να απειλήσει την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια του Ιράν ή επιτεθεί σε συμφέροντα, εγκαταστάσεις ή πολίτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, το ισραηλινό καθεστώς θα λάβει μια άμεση, αποφασιστική και συντριπτική απάντηση», είπε ο Ravanchi.

Ισοπεδώνουν τη Βηρυτό - Στόχος ο διάδοχος του Nasrallah

Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συστηματικά τη Βηρυτό αλλά και στόχους στη Συρία με απώτερο στόχο την εξόντωση υψηλόβαθμων στελεχών της Hezbollah και της Hamas.
Οι Ισραηλινοί έπληξαν τη συνοικία Dahiye, νότιο προάστιο της Βηρητού που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah με στόχο να εξοντώσουν Hashem Safieddine που ακούγεται πως θα είναι ο διάδοχος του Hassan Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah.
Μέχρι στιγμή, δεν είναι γνωστό ποια είναι η τύχη του Hashem Safieddine.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ισραήλ προχώρησε σε 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους επλήγη «το γενικό αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών» της Hezbollah καθώς και άλλοι 15 στόχοι, κυρίως κέντρα παραγωγής όπλων και αποθήκες όπλων.
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Βηρυτό από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
7_90.jpg
Έκοψαν τον δρόμο που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί έπληξαν το πέρασμα Masnaa, στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ο δρόμος που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, Ali Hamieh, το πλήγμα αυτό είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων.
Εκπρόσωπος του IDF κατηγόρησε την Hezbollah ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.
«Οι IDF δεν θα επιτρέψουν τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Avichay Adraee.
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Λιβάνου, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι - στην πλειονότητά τους Σύροι - έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Συνεχίζουμε σκληρά


Σε δηλώσεις του ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Herzi Halevi διεμήνυσε πως τα «σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Hezbollah», στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Beqaa, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Λιβάνου «θα συνεχιστούν».
Όπως είπε, οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν θα επιτρέψουν στη Hezbollah να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο.

Εξοντώνουν στελέχη και … αμάχους

Εν τω μεταξύ, ο IDF ανακοίνωσε ότι εξάλειψε τον Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi, ηγετικό στέλεχος της Hamas κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων της Tulkarm στη Δυτική Όχθη.
Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν συνολικά 18 άνθρωποι και θεωρείται η πλέον πολύνεκρη στη Δυτική Όχθη από το 2000.
Μόλις χθες Πέμπτη 3/10 οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι σε ένα χτύπημα πριν από τρεις μήνες, είχαν εξαλείψει τον de facto επικεφαλής της κυβέρνησης της Hamas στη Γάζα, Rawhi Mushtaha, καθώς και δύο ακόμα ηγετικά μέλη της Hamas, τους Sameh al-Siraj και Sami Oudeh.
Επίσης, εξουδετέρωσαν τον Mahmoud Youssef Anisi, εκ των ηγετών του πυραυλικού προγράμματος της Hezbollah καθώς και τον διοικητή της Hezbollah, al-Shahabiya, ο οποίος φέρεται πως ήταν αυτός που σχεδίασε και εκτέλεσε την επιχείρηση με την εκτόξευση ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων ενάντια στον ισραηλινό οικισμό του Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα 12 μικρά παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

200 ρουκέτες από τη Hezbollah

Από την πλευρά της η Hezbollah εκτόξευσε περίπου 230 ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ.
Στόχοι ήταν οι βάσεις Sakhnin και Nesher στην Haifa.
merkaba.JPG
Άγριες μάχες, 17 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ημέρα

Παράλληλα μαίνονται σκληρές μάχες στο νότιο Λίβανο με τη Hezbollah να υποστηρίζει πως κατάφερε να αποκρούσει πολλές επιθέσεις των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με την Hezbollah, μόνο χθες Πέμπτη 3/10 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί στρατιώτες.
O ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για μόλις 9 νεκρούς από την αρχή της εισβολής στον νότιο Λίβανο.
λεβανεσε_αρμυ.JPG
Για πρώτη φορά στο πεδίο ο στρατός του Λιβάνου - Ένας στρατιώτης νεκρός από ισραηλινό πλήγμα

Ο επίσημος στρατός του Λιβάνου, που επιστρατεύθηκε για πρώτη φορά από το 2006 στο πλευρό της Hezbollah, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα 3/10 και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα στη διάρκεια κοινής επιχείρησης διάσωσης στο νότιο τμήμα της χώρας με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.
Ο στρατός και ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός διεξήγαγαν επιχείρηση διάσωσης στο χωριό Ταϊμπέχ και τέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.
Ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τέσσερις διασώστες του τραυματίστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης