Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρωσία) σε ΗΠΑ: Γυρίστε τα κλεμμένα στο Αφγανιστάν – Να άρετε τις κυρώσεις

Lavrov (Ρωσία) σε ΗΠΑ: Γυρίστε τα κλεμμένα στο Αφγανιστάν – Να άρετε τις κυρώσεις
Εκτιμάται ότι πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια του Αφγανιστάν είναι παγωμένα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Να αναλάβουν την ευθύνη της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν κάλεσε τις ΗΠΑ και τα κράτη της Δύσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Αφγανιστάν ο Lavrov κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις και να επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν για αυτό, το αδιέξοδο στο οποίο η κυνική πολιτική της συλλογικής Δύσης οδηγεί την κατάσταση γύρω από το Αφγανιστάν είναι προφανές» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Για άλλη μια φορά απευθύνουμε έκκληση στις δυτικές χώρες με μια επείγουσα έκκληση να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, να άρουν τους περιορισμούς των κυρώσεων και να επιστρέψουν τα υπεξαιρεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Καμπούλ» υποστήριξε ο Lavrov.
Εκτιμάται ότι πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια του Αφγανιστάν είναι παγωμένα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στα οποία οι Ταλιμπάν δεν έχουν πρόσβαση.
Με την πτώση της Καμπούλ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ πάγωσαν τα κεφάλαια αυτά καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε το νόμιμο δικαίωμα να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό.
Μάλιστα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως διακρατούν ένα ποσό της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διεκδικούν ως αποζημιώσεις οι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης