Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Rutte (ΝΑΤΟ) δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Ουκρανία - Δεν κρύβει κανέναν άσσο στο μανίκι

Ο Rutte (ΝΑΤΟ) δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Ουκρανία - Δεν κρύβει κανέναν άσσο στο μανίκι
Ωστόσο, o Rutte έστειλε ένα απολύτως σαφές μήνυμα ότι για το ΝΑΤΟ η ουκρανική σύγκρουση, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα
Η επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μark Rutte στο Κίεβο ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία, διότι επί του παρόντος το στρατιωτικό μπλοκ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην Ουκρανία, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Ο Rutte συζήτησε με τον Volodymyr Zelensky την περαιτέρω βοήθεια, την άδεια για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας καθώς και τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Μετά τη συζήτηση, οι πλευρές δεν προέβησαν σε πραγματικά σημαντικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι πιθανό να αλλάξει στις σχέσεις Ουκρανίας-ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.
Συνολικά, η επίσκεψή του στο Κίεβο πρέπει να θεωρηθεί ως ένα είδος τελετουργίας, κάτι που έπρεπε να κάνει με την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε στη Izvestia ο Vladimir Zharikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου των χωρών της ΚΑΚ.
Και οι φαινομενικά ηχηρές διακηρύξεις του δείχνουν ότι ουσιαστικά το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο Κίεβο, πιστεύει ο Dmitry Danilov, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Ο Rutte, ως νέος γενικός γραμματέας, πρέπει να επιλύσει σοβαρά ζητήματα σπάνιας υποστήριξης της Ουκρανίας από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Είναι δυνατόν να παραδώσει περισσότερα όπλα, να δώσει περισσότερα χρήματα, να εξασφαλίσει εσωτερική συμφωνία εντός του μπλοκ όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει στο πεδίο της μάχης; Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές τι μπορεί να προσφέρει.
Πιθανότατα, τέτοιες χειρονομίες, αντίθετα, δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα στο μανίκι του, ενώ όλα αυτά τα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα», δήλωσε στη Izvestia.

Δεν αλλάζει η στρατηγική

Ωστόσο, o Rutte έστειλε ένα απολύτως σαφές μήνυμα ότι για το ΝΑΤΟ η Ουκρανία, ή μάλλον η ουκρανική σύγκρουση, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Dmitry Danilov.
«Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτό το σήμα.
Πρώτα απ' όλα, είναι απολύτως προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του, η συμμαχία έχει διακηρυγμένο στόχο να περιορίσει τη Ρωσία με όλα τα δυνατά μέσα και, πάνω απ' όλα, στο ουκρανικό πεδίο μάχης», είπε.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, μια πολιτική εκδήλωση αλληλεγγύης γύρω από την Ουκρανία και το γεγονός ότι ο Ρούτε τονίζει τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ δείχνει κάποια αβεβαιότητα εντός της συμμαχίας ως προς το τι μπορούν να κάνουν και πώς μπορούν να βοηθήσουν το Κίεβο.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Rutte δέχεται σοβαρή πίεση και είναι πιθανό να ακολουθήσει διπλωματικό δρόμο και να δείξει ότι η πορεία της συμμαχίας παραμένει η ίδια.
Κατά τη γνώμη του Zharikhin, ο Rutte έχει αποδείξει ότι είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Έτσι, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι είναι ικανός να ενεργήσει προχωρώντας από τη δική του πολιτική θέση.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι δυνατή μόνο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης