Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βλέμματα του πλανήτη στο Kazan για τη Σύνοδο των BRICS 22-24/10 - Παρών ο Erdogan

Τα βλέμματα του πλανήτη στο Kazan για τη Σύνοδο των BRICS 22-24/10 - Παρών ο Erdogan
Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής θα είναι η ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της ομάδας
Εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες, καθώς και οι ηγέτες ορισμένων διεθνών οργανισμών έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και σερίφης των BRICS της Ρωσίας Sergei Ryabkov.
Ωστόσο, κατονόμασε συγκεκριμένα μόνο τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και την πρόεδρο της Νέας Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff.
Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, «δεν είναι στη δικαιοδοσία του» να αποκαλύψει πληροφορίες για άλλους προσκεκλημένους.
Ο Ryabkov δήλωσε ότι πιο κοντά στη σύνοδο κορυφής, τα ονόματά τους θα αποκαλυφθούν από τη ρωσική προεδρική διοίκηση.
Πρόσθεσε ότι και τα 10 σημερινά μέλη των BRICS, συμπεριλαμβανομένων των πέντε νέων, με τη Σαουδική Αραβία μεταξύ αυτών, παρά το γεγονός ότι έστειλε ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το καθεστώς της στις αρχές του 2024, θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Στο επίκεντρο η επέκταση

Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής θα είναι η ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της ομάδας και ο βαθμός στον οποίο ο οργανισμός μπορεί να εξελιχθεί πέρα από μια απλή πλατφόρμα συζητήσεων, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Andrey Kortunov.
Θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της επέκτασης, αλλά όχι στην κλίμακα της συνόδου κορυφής του 2023 στο Γιοχάνεσμπουργκ, όταν έγιναν δεκτά πολλά νέα μέλη ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με τον Kortunov, είναι δυνατόν να αναμένεται ότι θα καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το καθεστώς μιας χώρας-εταίρου των BRICS, το οποίο ενδεχομένως θα εκληφθεί ως καθεστώς υποψήφιας χώρας.
«Το ζήτημα της επέκτασης δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή.
Οι ηγέτες που έρχονται στο Καζάν ελπίζουν να ενταχθούν στην ομάδα με κάποια ιδιότητα», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης