Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAO: Σε υψηλό 2,5 ετών ο παγκόσμιος πληθωρισμός τροφίμων - Στο +3% σε μηνιαία βάση

FAO: Σε υψηλό 2,5 ετών ο παγκόσμιος πληθωρισμός τροφίμων - Στο +3% σε μηνιαία βάση
Ο δείκτης ήταν αυξημένος -τον Σεπτέμβριο- κατά 2,1% σε ετήσια βάση
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2022 -τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία- εκτοξεύθηκε η άνοδος στον παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων που συντάσσει ο FAO (Food and Agriculture Organization) του ΟΗΕ, καθώς έφθασε στο +3%, από τις 120,7 μονάδες τον Αύγουστο στις 124,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2024.
Με άλλα λόγια, ο παγκόσμιος (μηνιαίος!) πληθωρισμός τροφίμων «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 2,5 ετών, εν μέσω γεωπολιτικής/οικονομικής αβεβαιότητας και, φυσικά, αισχροκέρδειας εις βάρος των πολιτών.
Παράλληλα, ο δείκτης αυξημένος -τον Σεπτέμβριο- κατά 2,1% από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο, αλλά 22,4% χαμηλότερα από το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022.
Οι τιμές των τιμών για όλα τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στον δείκτη ενισχύθηκαν, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 0,4% για τον δείκτη τιμών κρέατος έως 10,4% για τη ζάχαρη.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθεί να είναι 10,2% κάτω από την τιμή του Σεπτεμβρίου 2023. Μετά από πτώση επί τρεις συνεχόμενους μήνες, οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένους βασικούς εξαγωγείς.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος σημείωσε αύξηση 3,8% από τον Αύγουστο και είναι 21,7% υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις υψηλότερες τιμές σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τις τιμές του πλήρους γάλακτος σε σκόνη να αυξάνονται περισσότερο.

Οι παγκόσμιες τιμές των τυριών αυξήθηκαν, αντανακλώντας την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές και τις περιορισμένες εξαγωγικές διαθεσιμότητες στη Δυτική Ευρώπη, όπου η παραγωγή γάλακτος είναι εποχικά χαμηλότερη.

Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, όντας έτσι 4,8% υψηλότερα από την τιμή του πριν από ένα χρόνο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις υψηλότερες τιμές του κρέατος πουλερικών.

Οι τιμές του βόειου κρέατος παρέμειναν σταθερές, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής ήταν επαρκείς για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών. Ομοίως, οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος παρέμειναν αμετάβλητες, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες κάλυψαν επαρκώς την αυξημένη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων εγχώριων πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων μειώθηκαν οριακά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αδύναμης ζήτησης εισαγωγών από την Κίνα.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης σημείωσε αύξηση κατά 10,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθεί να είναι 22,7% χαμηλότερος από την τιμή του πριν από ένα χρόνο.
Η αύξηση τον Σεπτέμβριο οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με τη στενότερη παγκόσμια διαθεσιμότητα κατά την επερχόμενη περίοδο 2024/25. Η επιδείνωση των προοπτικών της σοδειάς στη Βραζιλία, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των πυρκαγιών που προκάλεσαν ζημιές στα χωράφια ζαχαροκάλαμου στα τέλη Αυγούστου, ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων σημείωσε αύξηση 4,6% σε σχέση με τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023.
Η συνεχιζόμενη άνοδος του δείκτη τιμών οφείλεται στις υψηλότερες τιμές σε όλα τα έλαια φοίνικα, σόγιας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, υποστηριζόμενες κυρίως από τις ανησυχίες για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή που συνέπεσε με την αναμενόμενη εποχική μείωση της παραγωγής στις κύριες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας.

fao.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης