Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή εξέλιξη - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ): Η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων με παρέμβαση εισαγγελέα

Σοβαρή εξέλιξη - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ): Η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων με παρέμβαση εισαγγελέα
Τέτοιες ετυμηγορίες απλώς επιβάλλουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ καταπατά τα δικαιώματα των ανθρώπων
Σχετικά Άρθρα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) έκρινε ότι η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων σε σχέση με ήσσονος σημασίας, καθώς και σοβαρά εγκλήματα.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι παρόλο που η πρόσβαση της αστυνομίας σε προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ένα κινητό τηλέφωνο «μπορεί να συνιστά σοβαρή, ή ακόμη και ιδιαίτερα σοβαρή παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα» του κατόχου του τηλεφώνου, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη μέθοδος για τη συλλογή πληροφοριών για την έρευνα.
Η απόφαση συνεχίζει λέγοντας ότι η αστυνομία —εκτός από επείγουσες περιπτώσεις— θα πρέπει να μπορεί να συλλέγει τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κινητό τηλέφωνο μόνο αφού λάβει εξουσιοδότηση από δικαστήριο ή ανεξάρτητη αρχή και ο κάτοχος του τηλεφώνου πρέπει να ενημερώνεται για την έρευνα.

Η απόφαση προέρχεται για υπόθεση στην Αυστρία

Η αυστριακή αστυνομία κατέσχεσε το κινητό τηλέφωνο του παραλήπτη ενός δέματος που περιείχε 85 γραμμάρια κάνναβης.
Η αστυνομία προσπάθησε να συγκεντρώσει στοιχεία από το τηλέφωνο, αλλά δεν είχε εξουσιοδότηση από την εισαγγελία ή δικαστήριο και δεν ενημέρωσε τον ύποπτο.
Αυτό το άτομο αμφισβήτησε την κατάσχεση του τηλεφώνου του σε αυστριακό δικαστήριο και μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αντιλήφθηκε τις προσπάθειες ξεκλειδώματος του τηλεφώνου του.
Το αυστριακό δικαστήριο απευθύνθηκε στο ΔΕΚ για να διαπιστώσει εάν οι ενέργειες που έλαβε η αστυνομία ήταν συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ.
Το αυστριακό δικαστήριο παρατήρησε ότι το προαναφερθέν έγκλημα συνιστά μόνο ελαφρύ αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους κατ' ανώτατο όριο.
Το ΔΕΚ τόνισε ότι «η πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να συνιστά σοβαρή, ή ακόμη και ιδιαίτερα σοβαρή, παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα του υπόπτου», ωστόσο, «μόνο η καταπολέμηση σοβαρού εγκλήματος» θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απόκτηση πρόσβασης στα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου.
Η απόφαση του ΔΕΚ θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες και να ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των πολιτών τους.
Τέτοιες ετυμηγορίες απλώς επιβάλλουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ καταπατά τα δικαιώματα των ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης