Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα είναι «ειρηνικές» - Βαθιά ανησυχία Biden για το κλίμα πόλωσης

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα είναι «ειρηνικές» - Βαθιά ανησυχία Biden για το κλίμα πόλωσης
"Τα πράγματα που έχει πει ο Trump κι όσα είπε την προηγούμενη φορά που δεν του άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ επικίνδυνα", επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μόλις έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κλίμα πόλωσης είναι τόσο έντονο που ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος του κράτους Joe Biden δήλωσε ανήσυχος για το ενδεχόμενο οι εκλογές να μην είναι "ειρηνικές", αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του και εκ νέου υποψήφιου για την προεδρία Donald Trump.
"Είμαι βέβαιος ότι [οι εκλογές] θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.
Δεν ξέρω αν θα είναι ειρηνικές", είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο.
"Τα πράγματα που έχει πει ο Trump κι όσα είπε την προηγούμενη φορά που δεν του άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ επικίνδυνα", επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Δεν έχουν καν αποδεχτεί το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Επομένως, ανησυχώ για το τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές", πρόσθεσε σε απρογραμμάτιστες δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες αντίπαλοι θα είναι η αντιπρόεδρος Kamala Harris με τον Donald Trump, χαρακτηρίζονται αμφίρροπες και τεταμένες.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι αντανακλάσεις του βαθέως διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας είναι έκδηλες.
Τα εκλογικά κέντρα σε κομητείες κρίσιμες και στο επίκεντρο μεγάλων εντάσεων τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν πλέον σαν οχυρά, περιστοιχισμένα από φράκτες κι εφοδιασμένα με ανιχνευτές μετάλλων.
Για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από το ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, που μετατράπηκε σε θέατρο την 6η Ιανουαρίου 2021 αιματηρής εφόρμησης έξαλλων οπαδών του Donald Trump παρότι πρόκειται για τυπική διαδικασία, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι τα αυστηρότερα που μπορούν να επιβληθούν.
Η ανησυχία οφείλεται στο ότι το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι τόσο αμφίρροπο που δεν θα χρειαστούν ώρες, αλλά ημέρες για να ανακηρυχθεί.
Ο Donald Trump, που ουδέποτε παραδέχθηκε ότι ηττήθηκε το 2020, έχει βάλει ήδη τους πρώτους λίθους για νέα αμφισβήτηση ενδεχόμενης ήττας του, κατηγορώντας στη μια προεκλογική ομιλία του μετά την άλλη πως οι Δημοκρατικοί "ψεύδονται σαν διάβολοι".

Ο Trump εξάλλου δεν δίστασε να συνδέσει (και) τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του με τη "ρητορική" των αντιπάλων του.

Oι Δημοκρατικοί του προσάπτουν από την πλευρά τους ότι δημιουργεί πολιτικό κλίμα συχνά τοξικό.
Ο 78χρονος επιστρέφει το Σάββατο 5/10 στον τόπο της πρώτης απόπειρας δολοφονίας του, από την οποία γλίτωσε παρά τρίχα τον Ιούλιο, στην πόλη Μπάτλερ, στην Πενσιλβάνια, όπου θα έχει επίτιμο προσκεκλημένο τον Elon Musk, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ιδιοκτήτη εταιριών κολοσσών όπως η πλατφόρμα X, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και η εταιρεία του διαστήματος SpaceX.
Χθες από την Τζόρτζια, που χτυπήθηκε σκληρά από τον κυκλώνα Helen, ο οποίος άφησε πίσω πάνω από 200 νεκρούς στις ΗΠΑ, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για "φρικτή" διαχείριση της κρίσης.
Από την πλευρά της η Kamala Harris βρίσκεται στο Μίσιγκαν, πολιτεία-κλειδί στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και σύμβολο της βιομηχανικής παρακμής των ΗΠΑ από τα χρόνια του 1980.
Ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο Ντιτρόιτ, την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου θέλει να ενισχύσει την εικόνα της υποψήφιας η οποία υποστηρίζει έμπρακτα τα συνδικάτα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης