Διεθνή

Μπροστά τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ έθεσε ο Rutte: Δημιουργούνται 49 νέες ταξιαρχίες με 5.000 στρατιώτες έκαστη

Μπροστά τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ έθεσε ο Rutte: Δημιουργούνται 49 νέες ταξιαρχίες με 5.000 στρατιώτες έκαστη
Ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μarc Rutte είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία πως θα έκανε τα πάντα για να την βοηθήσει να νικήσει την υπέρτερη Ρωσία
Μπροστά τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ φαίνεται πως έθεσε ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Mark Rutte, υλοποιώντας μια έκθεση που συντάχθηκε από τον προκάτοχό του Jens Stoltenberg για αύξηση των δυνάμεών του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανίσχυρη και υπέρτερη Ρωσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, δημιουργούνται 49 νέες, έτοιμες για μάχη ταξιαρχίες με 5.000 στρατιώτες η κάθε μία που θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό σε 131 μονάδες, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο το Σάββατο 5/10, επικαλούμενο τα αδημοσίευτα έγγραφα της συμμαχίας.
Ο αριθμός των μάχιμων σωμάτων θα πρέπει να επεκταθεί από έξι σε 15 και το αρχηγείο μεραρχιών από 24 σε 38 για τη διαχείριση και υποστήριξη των επιπλέον ταξιαρχιών, τις Απαιτήσεις Ελάχιστης Ικανότητας, που παρουσιάστηκαν από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Στρατηγό Christopher Cavoli και τον Γάλλο Διοικ. Pierre Vandier, διαβάστε, όπως αναφέρεται από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η συμμαχία σχεδιάζει επίσης να πενταπλασιάσει τις δυνατότητες των επίγειων αντιαεροπορικών μονάδων σε 1.467, ανέφερε η έκθεση. Η αναγκαιότητα δημιουργίας στρατιωτικής ισχύος ορίζεται από την απειλή που φέρεται να προέρχεται από τη Ρωσία, πρόσθεσε η έκθεση.

Υπόσχεση Rutte: Θα κάνω τα πάντα και θα ενισχύσω την Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά για να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και να το κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, είχε δηλώσει ο νέος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Mark Rutte σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο.
«Γνωρίζουμε ότι η ανάγκη της Ουκρανίας είναι επείγουσα και εργαζόμαστε σκληρά για να τη στείλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε.
Ο Rutte τόνισε ότι ήταν σημαντικό για αυτόν να επισκεφθεί το Κίεβο στην αρχή της θητείας του για να δείξει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
«Ήταν σημαντικό για μένα να έλθω στην Ουκρανία στην αρχή της θητείας μου για να καταστήσω ξεκάθαρο σε εσάς, στον ουκρανικό λαό και σε όλους όσοι παρακολουθούν ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό του Κιέβου.
Ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι δική μου προτεραιότητα και προνόμιο να προωθήσω αυτήν την υποστήριξη για να συνεργαστούμε μαζί σας και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», είπε.
Ο Rutte ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου.

Αλλά... το στρατιωτικό μπλοκ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην Ουκρανία

Η επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μark Rutte στο Κίεβο ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία, διότι επί του παρόντος το στρατιωτικό μπλοκ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην Ουκρανία, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Ο Rutte συζήτησε με τον Volodymyr Zelensky την περαιτέρω βοήθεια, την άδεια για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας καθώς και τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Μετά τη συζήτηση, οι πλευρές δεν προέβησαν σε πραγματικά σημαντικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι πιθανό να αλλάξει στις σχέσεις Ουκρανίας-ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.
Συνολικά, η επίσκεψή του στο Κίεβο πρέπει να θεωρηθεί ως ένα είδος τελετουργίας, κάτι που έπρεπε να κάνει με την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε στη Izvestia ο Vladimir Zharikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου των χωρών της ΚΑΚ.
Και οι φαινομενικά ηχηρές διακηρύξεις του δείχνουν ότι ουσιαστικά το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο Κίεβο, πιστεύει ο Dmitry Danilov, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Ο Rutte, ως νέος γενικός γραμματέας, πρέπει να επιλύσει σοβαρά ζητήματα σπάνιας υποστήριξης της Ουκρανίας από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Είναι δυνατόν να παραδώσει περισσότερα όπλα, να δώσει περισσότερα χρήματα, να εξασφαλίσει εσωτερική συμφωνία εντός του μπλοκ όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει στο πεδίο της μάχης; Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές τι μπορεί να προσφέρει.
Πιθανότατα, τέτοιες χειρονομίες, αντίθετα, δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα στο μανίκι του, ενώ όλα αυτά τα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα», δήλωσε στη Izvestia.

Δεν αλλάζει η στρατηγική

Ωστόσο, o Rutte έστειλε ένα απολύτως σαφές μήνυμα ότι για το ΝΑΤΟ η Ουκρανία, ή μάλλον η ουκρανική σύγκρουση, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Dmitry Danilov.
«Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτό το σήμα.
Πρώτα απ' όλα, είναι απολύτως προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του, η συμμαχία έχει διακηρυγμένο στόχο να περιορίσει τη Ρωσία με όλα τα δυνατά μέσα και, πάνω απ' όλα, στο ουκρανικό πεδίο μάχης», είπε.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, μια πολιτική εκδήλωση αλληλεγγύης γύρω από την Ουκρανία και το γεγονός ότι ο Ρούτε τονίζει τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ δείχνει κάποια αβεβαιότητα εντός της συμμαχίας ως προς το τι μπορούν να κάνουν και πώς μπορούν να βοηθήσουν το Κίεβο.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Rutte δέχεται σοβαρή πίεση και είναι πιθανό να ακολουθήσει διπλωματικό δρόμο και να δείξει ότι η πορεία της συμμαχίας παραμένει η ίδια.
Κατά τη γνώμη του Zharikhin, ο Rutte έχει αποδείξει ότι είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Έτσι, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι είναι ικανός να ενεργήσει προχωρώντας από τη δική του πολιτική θέση.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι δυνατή μόνο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης