Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκίκας: Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο - Θα αλλάξουν την εικόνα των νησιών

Γκίκας: Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο - Θα αλλάξουν την εικόνα των νησιών
Σε Μήλο και Κίμωλο ο Στ. Γκίκας
Τις κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα Νησιωτικότητας, ανθεκτικότητας και ανάπτυξης των μικρών νησιών, παρουσίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, στη Μήλο.
Ο κ. Γκίκας μιλώντας στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής που είναι «η ανάπτυξη των Νησιωτικών Λιμενικών Υποδομών από τα Διαπόντια Νησιά έως το Καστελλόριζο, η ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας με παράλληλη ενίσχυση συστημάτων και λιμενικών υποδομών και η ενίσχυση του ακτοπλοϊκού δικτύου γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας για τη διασφάλιση της συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας των νησιών».
Κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα της βελτίωσης των νησιωτικών λιμενικών υποδομών, διευκρίνισε ότι περιλαμβάνονται έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ σε 30 λιμένες, ενώ άλλα 18 λιμενικά έργα προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην πρόσφατη έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή λιμενικών έργων σε 17 νησιωτικούς λιμένες, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ερυω, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
«Όλα αυτά τα έργα δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί με εργώδη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ακόμη, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην βελτίωση προσβασιμότητας των νησιών με την ενίσχυση ακτοπλοϊκών συνδέσεων Δημόσιας Υπηρεσίας, με την χρήση "πράσινων" πλοίων χαμηλών ρύπων, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες διανησιωτικές θαλάσσιες συνδέσεις. Δράση με αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, ο οποίος δύναται να επεκταθεί έως τα 360 εκατ.ευρώ.

Για λειψυδρία

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρία, τόνισε ότι από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων στα νησιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Για να αναδείξει την ένταση του φαινομένου της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης, τόνισε πως «το πρώτο 9μηνο του 2024, έχουμε χορηγήσει 25 άδειες προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά μας - που συνιστά αριθμό ρεκόρ - αν αναλογιστεί κανείς ότι ολόκληρη την 5ετια 2018 - 2023, είχαν χορηγηθεί μόλις 25 σχετικές άδειες.»
Τέλος, ο κ.Γκίκας ανακοίνωσε ειδική πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου συλλογής δεδομένων μετεωρολογικής φύσεως με έμφαση στη συστηματική παρακολούθηση στοιχείων για βροχοπτώσεις, θερμοκρασία, ξηρασία, κ.α., μέσα από την χρηματοδότηση εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών κατάλληλης κλίμακας στα μικρά νησιά.
Εξήγησε ότι «σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογής, ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο υδατικό ισοζύγιο σε κάθε νησί, καλύπτοντας το μεγάλο κενό τοπικών δεδομένων και το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερη τεκμηρίωση για υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που ήδη έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect για τα θέματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΜΥ και το Υπ. Περιβάλλοντος για τη μέγιστη αξιοποίηση και διαλειτουργικότητα των δεδομένων»..

Επισκέψεις

Ο υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές της Μήλου, με την παρουσία της Επάρχου Έ. Χωριανοπούλου και του Δημάρχου Μ. Μικέλη.
Επίσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Λιμενική Αρχή Μήλου, όπου ενημερώθηκε για επιχειρησιακά - λειτουργικά ζητήματα.
Ακόμη, μετέβη στην Κίμωλο, όπου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κιμώλου, Κ. Βεντούρη, επισκέφθηκε την τοπική μονάδα αφαλάτωσης όπου ενημερώθηκε για ζητήματα ύδρευσης της νήσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης