Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή ήττα για την Ευρώπη, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν 17% στο 8μηνο 2024

Ενεργειακή ήττα για την Ευρώπη, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν 17% στο 8μηνο 2024
Η αύξηση των εξαγωγών κατά την περίοδο αναφοράς οφείλεται κυρίως στη μεταφορά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream
Οι εξαγωγές αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη (χώρες της ΕΕ και Μολδαβία) αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση σε 23,7 δισ. κυβικά μέτρα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2024, σύμφωνα με υπολογισμούς του Vedomosti που βασίζονται σε στοιχεία της Gazprom και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG).
Η υψηλή ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει σταθερή λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος τιμών για τη Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, εκτιμούν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Vedomosti.
Η αύξηση των εξαγωγών κατά την περίοδο αναφοράς οφείλεται κυρίως στη μεταφορά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αυτής της οδού αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση σε 12,2 δισ. κυβικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 7% από την αρχή του τρέχοντος έτους σε 11,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Αύξηση τιμών στην Ευρώπη

Ο εμπειρογνώμονας του Κυβερνητικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Igor Yushkov σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά spot έχουν αυξηθεί φέτος και συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο οι τιμές του φυσικού αερίου στην spot αγορά της ΕΕ θα κυμανθούν γύρω στα 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εμπειρογνώμονας προβλέπει ότι η ζήτηση για τις προμήθειες της Gazprom θα συνεχιστεί.
Ο Maxim Khudalov, επικεφαλής στρατηγικής της επενδυτικής εταιρείας Vector X, δεν αποκλείει ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30-40 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από το σημερινό επίπεδο.
Ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη το 2025 θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας.
Η σύμβαση της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του GTS της Ουκρανίας λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να την παρατείνει.
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Kirill Rodionov δήλωσε στο Vedomosti ότι η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη από οικονομικούς πόρους που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της διαμετακόμισης.
«Δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το επόμενο έτος», πιστεύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης