Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο ο Burla - Ακτιβιστής επενδυτής με συμμετοχή 1 δισ. δολ. στην Pfizer

Με την πλάτη στον τοίχο ο Burla - Ακτιβιστής επενδυτής με συμμετοχή 1 δισ. δολ. στην Pfizer

Οι επενδυτές τιμώρησαν τη Pfizer

Συμμετοχή αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Pfizer έχει αποκτήσει το ακτιβιστικό hedge fund Starboard Value, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση ώστε ο αμερικανικός κολοσσός των φαρμάκων να κάνει αλλαγές οι οποίες θα ανατρέψουν τη σημερινή πτωτική πορεία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Το Starboard προσέγγισε επίσης τον Ian Read, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, και τον Frank D'Amelio, ο οποίος διετέλεσε CFO μέχρι το 2021, και αμφότεροι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν την προσπάθεια.
Ο Read υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος έως ότου ο Albert Burla ανέλαβε τη θέση το 2019.
Ο Burla ήταν καθοριστικός στη συνεργασία με την BioNTech για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει και η Starboard δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
 
Οι επενδυτές τιμώρησαν τη Pfizer

Οι επενδυτές τιμώρησαν την εταιρεία που καταγράφει χαμηλότερες πωλήσεις από τα εμβόλια και τα φάρμακά της κατά της Covid.
Η Pfizer, επίσης, είχε μικρότερη του αναμενόμενου απόδοση από την κυκλοφορία του εμβολίου της για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ενώ το χάπι για την παχυσαρκία που ανέπτυξε είχε απογοητευτικά κλινικά δεδομένα.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε στα 28,58 δολάρια την Παρασκευή από περίπου 41,00 δολάρια το 2019 όταν ανέλαβε ο Burla.
Ενώ η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Ο Burla έχει επίσης επενδύσει σημαντικά σε εξαγορές, ξοδεύοντας περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020.
Αγόρασε τη Seagen για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Biohaven για 13 δισεκατομμύρια δολάρια, την Arena για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, την Global Blood Therapeutics (GBT) για 5 δισεκατομμύρια δολάρια και την Trillium για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ορισμένοι επενδυτές επέκριναν αυτό το «ξεφάντωμα».
Οι αναλυτές της Wall Street δήλωσαν ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση από έναν ακτιβιστή επενδυτή για την επίλυση των πολλών προβλημάτων της Pfizer.
Η Pfizer αγωνίζεται να βρει ένα προϊόν που θα μπορούσε να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα από το εμβόλιο και το χάπι COVID.
Ο διευθύνων σύμβουλος έχει επίσης δαπανήσει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 για εξαγορές, ενώ έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους.
Η Pfizer αγόρασε τη Seagen για 43 δισ. δολάρια, τη Biohaven για 13 δισ. δολάρια, την Arena για 6 δισ. δολάρια, την Global Blood Therapeutics (GBT) για 5 δισ. δολάρια και την Trillium για 2 δισ. δολάρια.
Η Wall Street Journal μετέδωσε πρώτη την είδηση της συμμετοχής της Starboard.
Η επενδυτική εταιρεία έχει προηγουμένως πιέσει για αλλαγές στις εταιρείες News Corp NWSA.O, Salesforce και την Match Group (MTCH.O), ιδιοκτήτρια της Tinder.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης