Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοκρατικός κατήφορος στη Ρουμανία: Της απαγορεύουν να διεκδικήσει την προεδρία επειδή ... ασκεί κριτική στον Zelensky

Δημοκρατικός κατήφορος στη Ρουμανία: Της απαγορεύουν να διεκδικήσει την προεδρία επειδή ... ασκεί κριτική στον Zelensky
Στο παρελθόν η Șoșoăca έχει καλέσει την ΕΕ να σταματήσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο
Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής της άκρας δεξιάς, Diana Șoșoăca, κατήγγειλε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ως «πολιτικοποιημένο» μετά την αφαίρεσή της από τη λίστα υποψηφίων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκωβρίου, χωρίς να της δοθεί επαρκής νομική αιτιολογία.
«Είναι ένας πολύ πολιτικοποιημένος θεσμός. Αυτοί οι δικαστές εκλέγονται από τους πολιτικούς στο κοινοβούλιο. [Ανάμεσά τους] είναι πρώην μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων», δήλωσε η Șoșoăca σε αποκλειστική συνέντευξη στο POLITICO τη Δευτέρα 7/10.
Η Șoșoăca, η ηγέτιδα του υπερεθνικιστικού κόμματος S.O.S Romania, εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Στο παρελθόν έχει καλέσει την ΕΕ να σταματήσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο και έχει προτείνει ότι η Ρουμανία θα πρέπει να προσαρτήσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επέκρινε το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μυστικές υπηρεσίες και των δύο χωρών, τις οποίες κατηγόρησε ότι «επηρέασαν την απόφαση του δικαστηρίου».
Η βουλευτής δήλωσε ότι ορισμένοι δικαστές προτιμούν να μην γίνει πρόεδρος.
«Είναι επειδή προηγούμαι στις προεδρικές εκλογές και θέλω να φέρω ανεξαρτησία στη Ρουμανία», τόνισε.

Șoșoăca: Θα προσφύγω στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 13,6% των ψηφοφόρων θα στήριζε την Șoșoăca, δίνοντάς την τέταρτη θέση.
Εάν οι προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου, διεξάγονταν τώρα, ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός Marcel Ciolacu (20,3%) και ο ανεξάρτητος πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană (21,4%) θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο.
Ακόμη και μερικοί από τους πολιτικούς αντιπάλους της Șoșoăca έχουν επικρίνει το εννεαμελές δικαστήριο, το οποίο διορίζεται πολιτικά, συμπεριλαμβανομένου του Ciolacu και του Ρουμάνου ευρωβουλευτή του Renew, Eugen Tomac.
«Η Diana Șoșoacă αντιπροσωπεύει ό,τι πιο κακό υπάρχει στην πολιτική της Ρουμανίας», δήλωσε ο Tomac στο POLITICO.
[Είναι μία πολιτικός που υποστηρίζει την ατζέντα του Κρεμλίνου και χρησιμοποιεί τη πιο επιθετική και ξενοφοβική γλώσσα κατά της εβραϊκής μειονότητας στη χώρα μας.
Ωστόσο, αυτού του είδους οι απερίσκεπτοι πολιτικοί δεν πρέπει να σταματούν με μεθόδους τύπου Κρεμλίνου», τόνισε σχετικά.
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι αμφισβητή και δύσκολα κατανοητή. Οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας δεν πρέπει ποτέ να αναστέλλονται, σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Tomac.
«Η Șoșoăca θα πρέπει να απομακρυνθεί από τους ψηφοφόρους στις κάλπες ή να τιμωρηθεί από αυτούς που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών μέσω δημοκρατικών διαδικασιών».
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και το δικαστήριο επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης.
Ωστόσο, η Șoșoăca δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης