Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράνοια - Το Ισραήλ έχει ανοίξει 7 μέτωπα στη Μέση Ανατολή - Η περιορισμένη ισχύς και η εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Παράνοια - Το Ισραήλ έχει ανοίξει 7 μέτωπα στη Μέση Ανατολή - Η περιορισμένη ισχύς και η εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά

Το Ισραήλ διεξάγει έναν σκιώδη πόλεμο εναντίον του Ιράν και των δορυφόρων του εδώ και δεκαετίες, αλλά τον τελευταίο χρόνο οι εχθροπραξίες ξέσπασαν σε ανοιχτή σύγκρουση σε επτά μέτωπα, σημειώνει σε ανάλυσή του το βρετανικό Sky News.
O Benjamin Netanyahu απαρίθμησε ως πεδία μάχης το Ιράν, τη Hamas στη Γάζα, τη Hezbollah στον Λίβανο, τους Houthis στην Υεμένη, τους σιίτες μαχητές στο Ιράκ, τις μαχητικές ομάδες στη Συρία καθώς και τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη.
«Υπερασπιζόμενο τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα, το Ισραήλ υπερασπίζεται τον πολιτισμό ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να επιβάλουν μια σκοτεινή εποχή φανατισμού σε όλους μας», ανέφερε σε δήλωσή του το Σαββατοκύριακο.
«Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να κερδηθεί η μάχη - για χάρη μας και για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο».

middle_east.png

Περιορισμένη ισχύς

Όμως, ενώ η χώρα διαθέτει έναν εξαιρετικά ισχυρό στρατό, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όπλα και την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μέγεθος και η δύναμή της είναι πεπερασμένα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ισραηλινοί διοικητές δεν ξεκίνησαν αμέσως μια μεγάλη επίθεση εναντίον της  Hezbollah στις 8 Οκτωβρίου του 2023, όταν η παραστρατιωτική ομάδα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.
Η επίθεση αυτή έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Hamas, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους στη Γάζα ως απάντηση στις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου.
Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ γνώριζε ότι θα ήταν δύσκολο να διεξαγάγει ταυτόχρονα δύο πολέμους μεγάλης κλίμακας, ιδίως καθώς η  Hezbollah είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη, καλύτερα εκπαιδευμένη και καλύτερα εξοπλισμένη από τη Hamas.
Αντ' αυτού, το μέτωπο του Λιβάνου άνοιξε πλήρως μόλις τον περασμένο μήνα, όταν το επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων μετατοπίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Γάζα στο νότο μέχρι το βορρά.

Εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας για το Ισραήλ είναι το γεγονός ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά για τις στρατιωτικές του επιθέσεις και να παρέμβουν για να υπερασπιστούν τον ουρανό του στις δύο περιπτώσεις που το Ιράν έχει επιτεθεί άμεσα.
Υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ καθώς αγωνίζεται να σταματήσει τα πλήγματα της Hezbollah από τον Λίβανο, καθώς και τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται να εξαπολύσει άλλη μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), αντλώντας από τις μεγάλες εφεδρείες τους, έχουν πολεμήσει ακούραστα από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι διοικητές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν την υπερβολή και τον καθορισμό μη ρεαλιστικών στόχων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι 12 μήνες μετά τα πρώτα χτυπήματα αυτού του πολέμου από τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα, η Hamas -αν και έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό- εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.

Νεκροί άμαχοι

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της αυξανόμενης πίεσης προς τους ισραηλινούς πολιτικούς ηγέτες - καθώς και προς τους εχθρούς τους - να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός μπροστά στην κλίμακα των θανάτων αμάχων και της καταστροφής των πολιτικών υποδομών στη Γάζα και τώρα στο Λίβανο.
Η εξάρτηση του Ισραήλ από αεροπορικές επιδρομές από απόσταση εναντίον στόχων της Hamas και της Hezbollah, οι οποίοι συχνά βρίσκονται σε μη κατοικημένες περιοχές, έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων, παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί διοικητές λένε ότι φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τις παράπλευρες απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης