Ενέργεια

Στάσσης (ΔΕΗ): Το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Στάσσης (ΔΕΗ): Το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Ο κ. Στάσσης ανέφερε πως, ενώ η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο
Σχετικά Άρθρα
 
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του CEO του ομίλου της ΔΕΗ, κ. Γιώργου Στάσση, κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο που διοργάνωσε το BloombergNEF στο Λονδίνο.
Ο κ. Στάσσης, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης τη κρισιμότητα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.
«Η επιτάχυνση αυτής της μετάβασης δεν είναι μόνο κρίσιμη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος», δήλωσε συγκεκριμένα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο Albert Cheung και συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του κλάδου όπως η Francesca Gostinelli, ο Keith Anderson και ο Przemysław Jastrzębski, ο κ. Στάσσης ανέφερε πως, ενώ η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Για τις ΑΠΕ

Ένας από τους τομείς όπου η Ευρώπη έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί περίπου 240 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της οικονομικής αποδοτικότητας της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Αυτή η πρόοδος κατέστη δυνατή γιατί, όπως είπε, «η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πλέον οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής είναι πίσω σε σχέση με τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.
«Χρειάζονται περίπου 5 με 10 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η καθυστέρηση αποτελεί εμπόδιο για την ομαλή ενσωμάτωση των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον Έλληνα CEO, είναι μια πιο δυναμική και συντονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση σε επίπεδο Ευρώπης, η οποία θα απομειώνει το ρίσκο των επενδύσεων και θα επιταχύνει την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.
«Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση, αλλά όχι απρόβλεπτη, για να μειώσουμε το ρίσκο και να επενδύσουμε στις υποδομές», σημείωσε, τονίζοντας τη σημασία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας της Ευρώπης.

εν.jpg
Πρωτοπόρος η ΔΕΗ

Ο Όμιλος ΔΕΗ, με τη δυναμική του παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους της ενεργειακής μετάβασης. Ο κ. Στάσσης τόνισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΔΕΗ τα τελευταία πέντε χρόνια, λέγοντας ότι «η εξέλιξή μας είναι ο ίδιος ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας του εφοδιασμού.» Η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία πλήρους αναμόρφωσης του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου, με το πιο γρήγορο σχέδιο απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη, το οποίο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη έως το 2026.
Παράλληλα, η ΔΕΗ επενδύει σημαντικά στην καθαρή ενέργεια, με στόχο την προσθήκη 4,3 GW νέων έργων καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως το 2026. Με αυτά τα έργα, η ΔΕΗ θα διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο τον τριπλασιασμό του μέχρι το 2030.

Για τη συνεργασία Ρουμανίας - Ελλάδας

Η γεωγραφική τοποθεσία και τα φυσικά χαρακτηριστικά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στη Ρουμανία, αξιοποιώντας τους αιολικούς πόρους της χώρας, ενώ παράλληλα επενδύει στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Ο κ. Στάσσης περιέγραψε αυτή τη στρατηγική ως μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού διαδρόμου» που θα συνδέει τις δύο χώρες και θα παρέχει πράσινη και οικονομικά προσιτή ενέργεια στους καταναλωτές της περιοχής.
«Η Ρουμανία έχει εξαιρετικούς αιολικούς πόρους, ενώ η Ελλάδα διαθέτει άφθονη ηλιακή ενέργεια. Συνδυάζοντας αυτές τις πηγές, δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές μέσω πράσινης και προσιτής ενέργειας», εξήγησε.
Ο στόχος της ΔΕΗ είναι να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσει την οικονομική απόδοση μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η σημασία της πράσινης ενέργειας

Ο κ. Στάσσης ανέδειξε επίσης τον ρόλο της ΔΕΗ στην παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές, που ξεπερνούν την απλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού της μοντέλου, η ΔΕΗ συμβάλλει στην ενίσχυση της καθημερινής ζωής των πολιτών, παρέχοντας ταυτόχρονα καθαρή, πράσινη ενέργεια.
«Με τη ΔΕΗ δεν κρατάμε απλά τα φώτα αναμμένα. Κινούμε την καθημερινότητα των ανθρώπων, ενώ οδηγούμε τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στάσσης κατέστησε σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια συλλογική προσπάθεια, που απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η Ευρώπη έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.
«Η πιο ισχυρή δύναμή μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη, και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», κατέληξε ο κ. Στάσσης.
Με τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την καθαρή ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και με την ευρωπαϊκή αγορά να προχωρά δυναμικά προς την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, το μέλλον διαγράφεται πράσινο, βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης