Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ ρουκετών σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία - Αγωνία για το κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko

Μπαράζ ρουκετών σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία - Αγωνία για το κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko
Mετά το περιστατικό, οι δυνάμεις του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιτέθηκαν σε αρκετά χωριά της επαρχίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων
H στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko στην επαρχία Deir ez-Zor, της ανατολικής Συρίας, δέχθηκε ισχυρή επίθεση με ρουκέτες, σύμφωνα με το δίκτυο Al Mayadeen, το οποίο με τη σεριά του επικαλείται τοπικές πηγές.
Πληροφορίες για τις συνέπειες ή τυχόν απώλειες λόγω της επίθεσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι ήχοι των σφοδρών  εκρήξεων ακούστηκαν στην περιοχή γύρω από τη βάση.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο -που πρόσκειται στη Hezbollah- μετά το περιστατικό, οι δυνάμεις του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επιτέθηκαν σε αρκετά χωριά της επαρχίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι περισσότερες επαρχίες της Συρίας, όπως η Hasakah, η Deir ez-Zor και η Raqqa, που βρίσκονται στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας, ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τις κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Από το 2015, η αμερικανική διοίκηση έχει δημιουργήσει εννέα στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.
Στα τέλη του 2019, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενέκρινε ένα σχέδιο, βάσει του οποίου αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα παρέμεναν στη Συρία.
Ένα από τα κύρια καθήκοντά τους είναι να διασφαλίσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στα βορειοανατολικά και ανατολικά της χώρας.
Η Δαμασκός θεωρεί την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη συριακή επικράτεια ως παράνομη κατοχή.
Σημειώνεται ότι από την κλιμάκωση της παλαιστινιακο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, οι επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία με τη χρήση πυραύλων και drones έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Οι σιιτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις ένοπλες επιχειρήσεις τους στις δύο αυτές χώρες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στον ισραηλινό στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης