Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη στο ΠΑΣΟΚ: Οι Παπανδρεικοί πάνε Δούκα που επενδύει στο debate με Ανδρουλάκη – 200.000 η συμμετοχή στο β’ γύρο

Μάχη στο ΠΑΣΟΚ: Οι Παπανδρεικοί πάνε Δούκα που επενδύει στο debate με Ανδρουλάκη – 200.000 η συμμετοχή στο β’ γύρο
Αναλυτές λένε ότι στον δεύτερο γύρο ζήτημα είναι αν θα ψηφίσουν οι 200 χιλιάδες από τους 300 χιλιάδες ψηφοφόρους που πήγαν πριν λίγες μέρες να ψηφίσουν.
Σε ένα remake του 2ου γύρου των εκλογών του ΠΑΣΟΚ του 2021 εξελίσσεται η μάχη Νίκου Ανδρουλάκη- Χάρη Δούκα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτό διότι όπως φαίνεται ο Χάρης Δούκας έχει τραβήξει πάνω του, πλέον, όλα τα παπανδρεικά στελέχη τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου προσπαθώντας να αλλάξει τις ισορροπίες των εκλογών.
Σημειωτέον, στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χάρης Καστανίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος που είχαν στηρίξει Παύλο Γερουλάνο τώρα με δηλώσεις τους στηρίζουν τον Χάρη Δούκα. Μπορεί όμως, να γυρίσει το παιχνίδι ο δήμαρχος της Αθήνας;

Η μικρότερη συμμετοχή ευνοεί τον Ανδρουλάκη

Τα πράγματα είναι δύσκολα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέχει την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έχει δικούς του τους μηχανισμούς και ενδεχομένως να «τσιμπήσει» ψήφους από τους κεντρώους της Άννας Διαμαντοπούλου οι οποίοι, βέβαια, θα απόσχουν στην πλειονότητά τους από την εκλογική διαδικασία.
Αναλυτές λένε ότι στον δεύτερο γύρο ζήτημα είναι αν θα ψηφίσουν οι 200 χιλιάδες από τους 300 χιλιάδες ψηφοφόρους που πήγαν πριν λίγες μέρες να ψηφίσουν.
Η μείωση της εκλογικής δεξαμενής συμφέρει τον Νίκο Ανδρουλάκη που μπορεί να έχει πιο μπετοναρισμένους ψηφοφόρους λόγω της ισχύς του στις τοπικές.

Ο ρόλος των δημοσκοπήσεων

Όμως, υπάρχει και μία αντικειμενική πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης υπερίσχυσε στις περισσότερες περιφέρειες.
Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης έχει μαζί του και μία βοήθεια από συγκεκριμένα μιντιακά κέντρα και δημοσκοπικές εταιρείες που βοήθησαν στην αποκρυστάλλωση της υποψηφιότητάς του ως φαβορί για επανεκλογή. Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις όταν γίνονται εργαλείο επιρροής αναποφάσιστων μερικές φορές δεν έχει καλά αποτελέσματα.
Δείτε για παράδειγμα, τι έπαθε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν μέρες πριν τον πρώτο γύρο, βγήκε δημοσκόπηση που έλεγε ότι είναι δεύτερη…

Υπολογίζει με το debate να κάνει ότι και με τον Μπακογιάννη

Από την πλευρά του Χάρη Δούκα, περιμένουν πολύ τι θα γίνει στο debate.
Στο επιτελείο του θεωρούν ότι το debate μπορεί να έχει την επίδραση που είχε όταν αντιπαρατέθηκε με τον Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας.
Τότε που όντως ο Δούκας κέρδισε τις εντυπώσεις από τον Μπακογιάννη που φάνηκε να απολογείται συνέχεια.
Θα την πατήσει ο Ανδρουλάκης όμως σαν τον Μπακογιάννη;
Δεν είναι εύκολο, όμως, ο Δούκας παίζει το τελευταίο του χαρτί σε επίπεδο επικοινωνίας για να παρουσιάσει ένα ενωτικό προφίλ που μπορεί να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ υψηλότερα από τι ο Ανδρουλάκης. Θα τονίσει τις χαμένες ευκαιρίες που είχε το ΠΑΣΟΚ την ώρα που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και που βρίσκεται σε καθίζηση η ΝΔ.

Πρέπει να τονώσει το ακαδημαϊκό προφίλ

Σύμβουλοι του Δούκα τονίζουν στον δήμαρχο ότι πρέπει να τονώσει το καθηγητικό του προφίλ ώστε να κερδίσει τους πιο κεντρώους και τους πιο φιλελεύθερους της παράταξης καθώς εκεί έχει πραγματικό πρόβλημα, διότι θεωρείται πιο κεντροαριστερός από όλους τους υποψήφιους.
Ο Δούκας έχει περιορισμένη δεξαμενή ενώ τώρα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Δεν μπορεί δηλαδή να τον βοηθήσουν ψηφοφόροι από άλλα κόμματα, αριστερά του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν στον γύρο.
Ρόλο στη μάχη Δούκα-Ανδρουλάκη θα παίξουν και το ποσοστό Κατρίνη, το οποίο είναι ένα ποσοστό-ρυθμιστής ειδικά στην Πελοπόννησο.
Οι ψηφοφόροι του το 2021 είχαν ψηφίσει Ανδρουλάκη και είναι δύσκολο τώρα να πάνε στον Δούκα, το πιθανότερο όμως, να μείνουν στην αποχή.

Ερωτηματικό η συμπεριφορά του ποσοστού του Γερουλάνου

Το μεγάλο ποσοστό του Παύλου Γερουλάνου θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό.
Ο Γερουλάνος δεν έχει δώσει καμία κατεύθυνση στο τι να ψηφίσουν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι. Κάποιοι εμπνέονται από την αρχική δήλωση Γερουλάνου ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ότι με την αρχηγία Ανδρουλάκη υπάρχει αδιέξοδο.
Από την άλλη, όμως, είναι σαφής και η δήλωση του για πρόεδρο-βουλευτή του κόμματος.
Λογικά κάποια μεγάλη ομάδα, κυρίως παπανδρεικοί, θα κατευθυνθούν προς τον Χ.Δούκα.
Όμως, είναι η δεξαμενή με την πιο επιδραστική ισχύ αυτή τη στιγμή για το δεύτερο γύρο.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης