Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σοκ η Google – Μεθοδεύεται η διάλυσή της, ετοιμάζουν ποινή – τιμωρία οι ΗΠΑ επειδή τόλμησε να γιγαντωθεί

Σε σοκ η Google – Μεθοδεύεται η διάλυσή της, ετοιμάζουν ποινή – τιμωρία οι ΗΠΑ επειδή τόλμησε να γιγαντωθεί
Η τελική απόφαση για τη Google αναμένεται έως τον Αύγουστο του 2025
Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο ακόμη και να τη «διαλύσει» εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Google, σε μια «παραδειγματική τιμωρία» για τις αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις της στην ηλεκτρονική αναζήτηση, κάτι που θα σηματοδοτούσε την πιο τολμηρή προσπάθεια δικαστικών αρχών να χαλιναγωγήσουν μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «εξετάζει συμπεριφορικά και δομικά διορθωτικά μέτρα» που θα εμπόδιζαν την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το Play app store και το λειτουργικό σύστημα Android για να δώσει στη μηχανή αναζήτησής της ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών ή νεοεισερχομένων, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη.
Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Google να μοιράζεται τα δεδομένα αναζήτησης των χρηστών με ανταγωνιστές και να περιορίσει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί αποτελέσματα αναζήτησης για την εκπαίδευση νέων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.
«Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Google ελέγχει τα πιο δημοφιλή κανάλια διανομής, αφήνοντας τους αντιπάλους τους με ελάχιστο έως καθόλου κίνητρο να ανταγωνίζονται για τους χρήστες», δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ). «Η πλήρης αποκατάσταση αυτών των βλαβών απαιτεί όχι μόνο τον τερματισμό του ελέγχου της διανομής από την Google σήμερα, αλλά και τη διασφάλιση ότι η Google δεν μπορεί να ελέγξει τη διανομή του αύριο».

Τι αναφέρει η Εισαγγελία

Η κατάθεση 32 σελίδων του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχική του πρόταση θεραπείας, η οποία υπόκειται σε αλλαγές.
Έρχεται αφότου ο Amit Mehta, ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, χαρακτήρισε την Google «μονοπώλιο» όταν αποφάσισε ότι η εταιρεία είχε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμφωνίες για να διατηρήσει μια παράνομη κυριαρχία στην αναζήτηση.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσδιόρισε τέσσερις τομείς στους οποίους έπρεπε να αντιμετωπίσει το πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων: διανομή αναζήτησης και κατανομή εσόδων, δημιουργία και εμφάνιση αποτελεσμάτων αναζήτησης, διαφημιστική κλίμακα και δημιουργία εσόδων και συλλογή και χρήση δεδομένων.

Η απάντηση της Google

Η Google απάντησε στις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «ριζοσπαστικές και σαρωτικές», πέρα από το πεδίο των νομικών ζητημάτων της υπόθεσης και απειλή για «τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα».
Η κατάθεση της Τρίτης προχωρά στη δεύτερη φάση της δοκιμής, στην οποία ο Mehta θα καθορίσει τα διορθωτικά μέτρα που θα επιβληθούν στην Google, η οποία χειρίζεται περισσότερο από το 90% των διαδικτυακών ερωτημάτων.
Το DoJ και η Google πρόκειται να καταθέσουν τις προτεινόμενες τελικές αποφάσεις και τους καταλόγους μαρτύρων στις 20 Νοεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο του 2025 η απόφαση

Ο Mehta έχει ορίσει ακροάσεις για τα αιτήματα επανόρθωσης τον Απρίλιο και είπε ότι σκοπεύει να εκδώσει μια απόφαση έως τον Αύγουστο του 2025.
Η Google έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερα χρόνια.
Εκτός από πιθανές παρενέργειες, οι εισαγγελείς είπαν ότι τα διορθωτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων στο επίκεντρο της υπόθεσης - ιδιαίτερα τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβάλλει η Google στην Apple κάθε χρόνο ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής της - καθώς και την επιβολή μέτρων περί «μη διάκρισης» σε προϊόντα Google, όπως το λειτουργικό σύστημα Android και το κατάστημα εφαρμογών Play.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απαιτήσει από την Google να μοιραστεί το τεράστιο πλήθος δεδομένων της που έχει συλλέξει για να βελτιώσει τα μοντέλα κατάταξης αναζήτησης, τους δείκτες και τους αλγόριθμους διαφήμισης, τα οποία οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συσσωρεύτηκαν παράνομα.
Για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο δεδομένων που προκύπτουν, η Google θα μπορούσε να «απαγορευτεί να χρησιμοποιεί ή να διατηρεί δεδομένα που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν αποτελεσματικά με άλλους».

Το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης

Το DoJ αναγνώρισε επίσης τον ενοχλητικό αντίκτυπο που θα είχε η τεχνητή νοημοσύνη στην online αναζήτηση.
Οι εισαγγελείς ανησυχούν ότι η Google θα «αξιοποιήσει τη μονοπωλιακή της δύναμη» για να τροφοδοτήσει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της και θέλει οι ιστότοποι να μπορούν να εξαιρεθούν από τη χρήση τους για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Google ή τη συμπερίληψη στις περιλήψεις που δημιουργούνται από το AI.
Τέλος, η κατάθεση ανέφερε ότι η κυριαρχία της Google στις διαφημίσεις με κείμενο αναζήτησης έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τη μείωση των φραγμών στους επίδοξους ανταγωνιστές ή την αδειοδότηση της ροής διαφημίσεών της σε άλλους, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Η υπόθεση της Google θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή νίκη για το DoJ από τότε που ένας δικαστής διέταξε τη διάλυση της Microsoft πριν από 24 χρόνια για παράνομη καταστολή του ανταγωνισμού.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση ένα χρόνο αργότερα, καθιστώντας τη αγωγή της Google μια δεύτερη ευκαιρία για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διαλύσει ριζικά την κυριαρχία μιας εταιρείας Big Tech σε έναν βασικό τομέα.
Το αποτέλεσμα της δίκης θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τον Jonathan Kanter, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση και έχει εισαγάγει μια σκληρότερη πολιτική επιβολής τα τελευταία τρία χρόνια ως επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής μονάδας του DoJ.
Ο Kanter έχει μηνύσει την Apple και έχει μια δεύτερη υπόθεση κατά της επιχείρησης τεχνολογίας διαφημίσεων της Google σε εξέλιξη.
Η κριτικός των Big Tech, Lina Khan, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, αμφισβήτησε την Amazon και τη Meta σε ξεχωριστές υποθέσεις.
Η κατάθεση πλησιάζει μετά από άλλες νομικές ήττες για την Alphabet.
Ένας δικαστής στην Καλιφόρνια διέταξε τη Δευτέρα την εταιρεία να ανοίξει το λειτουργικό της σύστημα Android στους ανταγωνιστές, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τις δικές τους αγορές εφαρμογών και συστήματα πληρωμών για να ανταγωνιστούν το Google Play.
Η Google είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.
Αυτή η απόφαση ήταν αποτέλεσμα αγωγής από την Epic, κατασκευαστή του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, η οποία υποστήριξε ότι η Google είχε καταστείλει τον ανταγωνισμό στις εφαρμογές Android και χρησιμοποίησε το μονοπώλιό της για να χρεώσει υπερβολικές χρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης