Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποιεί για τα «άκρως περιοριστικά» επιτόκια της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) και βλέπει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων

Προειδοποιεί για τα «άκρως περιοριστικά» επιτόκια της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) και βλέπει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει δύο ακόμη περικοπές στην Ευρωζώνη φέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο να επανέλθει στο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενισχύοντας την ανάγκη των αρχών να μειώσουν τα «άκρως περιοριστικά» επιτόκια γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Αυτό δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους Financial Times, υποστηρίζοντας άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο φέτος, την πρώτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία και άλλη μία στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους, τον Δεκέμβριο, αφού τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν πολύ πιο ήπια από το αναμενόμενο.
«Ακόμα κι αν έχουμε μια περικοπή 25 μονάδων βάσης τώρα και μια άλλη τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε στο 3% — ακόμα σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος», είπε ο Στουρνάρας στους Financial Times, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια πιθανή περίπτωση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής το 2025.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκονται ακριβώς μεταξύ ζωής και θανάτου» και «ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως φτάσουμε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025».
Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,8% — την πρώτη φορά που ήταν κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ από το 2021.
Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω διαφόρων γεγονότων, όπως η σταδιακή κατάργηση των χαμηλότερων τιμών ενέργειας.

Οι στόχοι της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ στοχεύει σε επιτόκιο 2% «μεσοπρόθεσμα», με την έντονη αύξηση των μισθών και τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών να εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής της πολιτικής τον Ιούνιο και μείωσε εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Εάν μειώσει τα επιτόκια από το 3,5% τον Οκτώβριο, θα σηματοδοτούσε μια απομάκρυνση από την πορεία των περικοπών των επιτοκίων κατά τρίμηνο σε κάθε άλλη συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, πρώην ακαδημαϊκός οικονομολόγος που είναι ένα από τα μακροβιότερα μέλη του 26μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η μεσοπρόθεσμη τάση πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση με ταχύτερο ρυθμό.
«Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνεται το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση» αναρωτήθηκε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι μια περικοπή τον Οκτώβριο έχει γίνει πιο πιθανή, λέγοντας στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων θα λάβουν υπόψη τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις του πληθωρισμού.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν τώρα δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σε περίπου 1,7% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν το «ουδέτερο» επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα σε περίπου 2%.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με ριζικά αντίθετες απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη πολιτική πορεία της ΕΚΤ.
«Όλοι κοιτάμε τα ίδια δεδομένα και υποδηλώνει ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου του 2% του πληθωρισμού στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», είπε.
«Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να πιέσουμε πολύ την οικονομία και να υποβαθμίσουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο «παλιό πρόβλημα» του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. «Κανείς δεν το θέλει αυτό».
Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ο Στουρνάρας είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται ήδη πίσω από την καμπύλη.
«Πρέπει να δράσουμε σταδιακά», είπε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά είναι «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντική μηχανική» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να λάβουν αποφάσεις αντιμετωπίζοντας τεράστια αβεβαιότητα.
«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης