Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Θα πεθάνει... όποιος δεν φύγει» - Πάνω από 5 μέτρα το νερό, κύματα στα 3 μέτρα λόγω του «Milton», μαζικές εκκενώσεις στη Φλόριντα

«Θα πεθάνει... όποιος δεν φύγει» - Πάνω από 5 μέτρα το νερό, κύματα στα 3 μέτρα λόγω του «Milton», μαζικές εκκενώσεις στη Φλόριντα
Ξεμένουν από βενζίνη τα πρατήρια καυσίμων

«Όποιος δεν φύγει, θα πεθάνει», προειδοποίησε η δήμαρχος της Τάμπα, Jane Castor, προειδοποιώντας τους κατοίκους της Φλόριντα στις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Milton.
Πρόκειται για μια προειδοποίηση που μόνο υπερβολική δεν θεωρείται, καθώς αναμένεται ότι η στάθμη του νερού θα υπερβεί τα 5 μέτρα, ενώ τα κύματα τα 3 μέτρα. Την ίδια στιγμή, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα ξεριζώνουν και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους- μετατρέποντάς τα σε φονικά συντρίμμια που θα κινούνται με τα ορμητικά νερά.
Milton1.webp
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα -πολλοί από περιοχές οι οποίες τις προηγούμενες μέρες επλήγησαν από τον τυφώνα Helene- εκτιμάται ότι θα έχουν εγκαταλείψει τις επόμενες ώρες την πολιτεία, καθώς έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν. Αυτό οδηγεί σε ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και σε ελλείψεις καυσίμων. Ακόμα και τα σωφρονιστικά καταστήματα της Φλόριντα εκκενώθηκαν, μεταφέροντας 4.636 κρατούμενους σε άλλες φυλακές.
Milton2.jpg
Οι κάτοικοι της Φλόριντα έχουν μία τελευταία ημέρα σήμερα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευση του τυφώνα Milton, ενδεχομένως του πιο καταστροφικού που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

Περισσότερο από το 17% των σχεδόν 16.000 πρατηρίων καυσίμων της Φλόριντα είναι χωρίς βενζίνη, καθώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες προσπαθούν να γεμίσουν με τον τυφώνα Milton να πλησιάζει.
Σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και περιοχές της Φλόριντα, τα καύσιμα είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθούν.

Γιατί η Τάμπα είναι ευάλωτη;

Η Τάμπα δεν έχει πληγεί άμεσα από μεγάλο τυφώνα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η παράκτια πόλη θεωρείται από καιρό μια από τις πιο ευάλωτες σε σοβαρές πλημμύρες στη χώρα.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι η Τάμπα είναι πυκνοκατοικημένη, με τη μητροπολιτική περιοχή να φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Η τοπογραφία της περιοχής είναι επίσης ένας παράγοντας: η δυτική ακτή της Φλόριντα κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού είναι ρηχή και το υποθαλάσσιο έδαφος του κόλπου Τάμπα είναι τέτοιο που λειτουργεί σαν γιγάντια χοάνη, διοχετεύοντας και παγιδεύοντας το νερό της πλημμύρας στον κόλπο.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας της περιοχής. Επιπλέον, η εκτεταμένη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή του μετρό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι και κατασκευές θα μπορούσαν να είναι σε κίνδυνο - και οποιαδήποτε καταστροφή από μια καταιγίδα είναι πιθανό να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες.
«Ο Milton έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης