Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Τιτάν: Υπέγραψε σύμβαση μελέτης FEED με την thyssenkrupp Polysius για μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

tags :
Τιτάν: Υπέγραψε σύμβαση μελέτης FEED με την thyssenkrupp Polysius για μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα
Η καινοτόμος διαδικασία εμπλουτισμού CO2 επιτρέπει τη δέσμευση CO2
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε σύμβαση για μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED-Front End Engineering & Design) με την thyssenkrupp Polysius για το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα IFESTOS.
Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα του είδους του στην Ευρώπη.
Το IFESTOS πρόκειται να υλοποιηθεί στο εργοστάσιο του Καμαρίου, στη Βοιωτία, στοχεύοντας σε μηδενικές εκπομπές CO2 και ετήσια παραγωγή 3 εκ. τόνων τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο κλιβάνους του εργοστασίου στο Καμάρι με συστήματα καύσης με οξυγόνο για τη δέσμευση CO2.
Οι τεχνολογίες καύσης με οξυγόνο πρώτης και δεύτερης γενιάς και κρυογενικής δέσμευσης θα συνδυαστούν, για να δεσμεύσουν το 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου.
Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, θα δεσμεύονται εκπομπές CO2 άνω των 1,9 εκ. τόνων ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών από όλες τις ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας το IFESTOS το έργο με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.

Στόχος η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών

Ο κ. Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία προωθεί περαιτέρω τις προσπάθειές μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και την παραγωγή τσιμέντου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Έχουμε δεσμευτεί να προωθούμε πρωτοβουλίες επίτευξης ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα με ουσιαστικό αντίκτυπο, σε εναρμόνιση με το όραμά μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Το IFESTOS είναι ένα σύνθετο έργο και για την υλοποίηση του ευθυγραμμίζουμε πολλούς συμ-μετόχους σε όλη την αλυσίδα αξίας με ταχύ ρυθμό.
Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο δέσμευσης άνθρακα του είδους του στην Ευρώπη και αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην επίτευξη των στόχων μας για βιωσιμότητα και στην προσφορά «πράσινου» τσιμέντου ως σύγχρονου υλικού για έργα υποδομών και στέγασης».

Αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής

Ο κ. Samir Cairae, Διευθυντής Τεχνολογίας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, προσέθεσε: «Ο ΤΙΤΑΝ αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής για τη δέσμευση άνθρακα, σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις που κατέχουν ηγετικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα και συμμερίζονται τη δέσμευσή μας στην πράσινη καινοτομία.
Η συμφωνία με τους εταίρους μας για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης FEED σχετικά με την τεχνολογία καύσης οξυγόνου είναι το επόμενο βήμα στην τεχνική υλοποίηση του έργου IFESTOS και αποδεικνύει ότι κινούμαστε συστηματικά πιο κοντά στον στόχο μας.
Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της τεχνολογικής μετάβασης του κλάδου σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».
Ο Δρ. Cetin Nazikkol, Διευθυντής Στρατηγικής της thyssenkrupp Decarbon Technologies, δήλωσε: «Με την τεχνολογία καύσης οξυγόνου που έχουμε αναπτύξει, μπορούν να αποφευχθούν ετησίως περίπου 1,9 εκ. τόνοι CO2 μόνο στο εργοστάσιο του Καμαρίου.
Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ελληνική βιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σημαντικά σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα δέσμευσης CO2 στην Ευρώπη».

Τεχνολογία τελευταίας γενιάς

Ο κ. Christian Myland, Διευθύνων Σύμβουλος της thyssenkrupp Polysius, ανέφερε: «Για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, θα χρησιμοποιήσουμε την τελευταία τεχνολογία διαχωρισμού CO2, σχεδιάζοντας και εξοπλίζοντας τον πρώτο κλίβανο με τεχνολογία καύσης οξυγόνου.
Κατά τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου κλιβάνου θα χρησιμοποιηθεί η σχετική τεχνολογία τελευταίας γενιάς: το Pure Oxyfuel, ένα σύστημα καύσης καθαρού οξυγόνου.
Αυτό θα μας επιτρέψει να δεσμεύσουμε συνολικά σχεδόν το 100% των εκπομπών CO2 ».

Σχετικά με την τεχνολογία oxyfuel (καύσης οξυγόνου): Η καινοτόμος διαδικασία εμπλουτισμού CO2 επιτρέπει τη δέσμευση CO2

Η βασική αρχή της τεχνολογίας καύσης καθαρού οξυγόνου (pure oxyfuel) που αναπτύχθηκε από την thyssenkrupp Polysius έγκειται στον διαχωρισμό του CO2 από τα καυσαέρια των εγκαταστάσεων παραγωγής τσιμέντου, ώστε να αποτρέπεται η απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Για να επιτευχθεί αυτό, στη διαδικασία καύσης δεν χρησιμοποιείται ο αέρας της ατμόσφαιρας αλλά καθαρό οξυγόνο.
Σε συνδυασμό με τη δευτερογενή επεξεργασία, είναι εφικτή η δέσμευση σχεδόν του 100% των εκπομπών CO2 από την παραγωγή κλίνκερ τσιμέντου.
Το διαχωρισμένο αέριο υφίσταται επεξεργασία για την παραγωγή CO2 υψηλής καθαρότητας και μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία ή σε άλλες βιομηχανίες, ή εναλλακτικά να αποθηκευτεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης