Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παράνοια - Το Ισραήλ έχει ανοίξει 7 μέτωπα στη Μέση Ανατολή – Θέμα χρόνου ένας μίνι παγκόσμιος πόλεμος

Παράνοια - Το Ισραήλ έχει ανοίξει 7 μέτωπα στη Μέση Ανατολή – Θέμα χρόνου ένας μίνι παγκόσμιος πόλεμος
Η τρέχουσα υβριδική σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί μετατρεπόμενη σε παραδοσιακή...
Πρωτοφανής σε κλίμακα και διάρκεια, ο υβριδικός πόλεμος Ισραήλ - Hamas μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί σε «Μίνι Παγκόσμιο Πόλεμο»…
Ειδικότερα, ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas έκλεισε έναν χρόνο από θανατηφόρο επιδρομή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πιο αιματηρό γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Ωστόσο, η υβριδική σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί μετατρεπόμενη σε παραδοσιακή, δεδομένου ότι, όπως φοβούνται οι ειδικοί, οι γραμμές μάχης είναι θολές.
«Οι προηγούμενοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή ήταν μικρότερης διάρκειας, οι φυσικές καταστροφές ήταν λιγότερες, και ο αριθμός των νεκρών μικρότερος.
Στον τρέχοντα πόλεμο, η Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε στο Sputnik ο πολιτικός αναλυτής δρ Hossein Askari για την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas, σχολιάζοντας πως η παρούσα σύγκρουση δεν μοιάζει καθόλου με πόλεμο κρατών, παρά μόνον με τους περιφερειακούς πολέμους του 1956, του 1967, του 1973 ή του 1982.
Επιχειρώντας μια πρόχειρη απαρίθμηση των θυμάτων της τρέχουσας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων 42.000 Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Askari, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington, φοβάται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τις 100.000, αν προσμετρηθούν και αυτοί οι οποίοι παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια, αγνοούνται ή υποφέρουν από έλλειψη τροφής ή ιατρικής περίθαλψης.
Επίσης, καταγράφονται 1.200+ θάνατοι από την ισραηλινή πλευρά μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες απώλειες Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα και, τώρα, αυξανόμενος αριθμός νεκρών στον Λίβανο εν μέσω της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Hezbollah, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.
«Αυτός ο πόλεμος ενεργοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ στάθηκαν δίπλα και προμήθευσαν την πολεμική μηχανή του Ισραήλ» είπε ο ακαδημαϊκός, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, για τους Παλαιστίνιους, πολλοί περιφερειακοί ηγέτες «εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ύπαρξή τους και δεν έχουν καμία όρεξη να αντιταχθούν στη βάναυση κυριαρχία και τη σφαγή στην οποία προβαίνει το Ισραήλ.
Εκτός κι αν αναγκαστούν με κάποιο τρόπο από εγχώριες ανατροπές στη μάχη.

Αρπαγή Γης

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως ξεδιάντροπη ισραηλινή απόπειρα αρπαγής γης, ο Askari προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε «παγκόσμιο πόλεμο εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις ιρανικές υποδομές, ειδικά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», μετά την πυραυλική επιδρομή του Ιράν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών σε ολόκληρο το Ισραήλ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ιράν θα μπορούσε να στοχεύσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία.
«Θα μπορούσε να υπάρξει χάος, ένας ολοκληρωτικός περιφερειακός πόλεμος - αν όχι ένας μίνι παγκόσμιος πόλεμος» προειδοποίησε ο παρατηρητής.
Ο Askari αναμένει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Netanyahu συνεχίζει να αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να λαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Η Αμερική κάνει λόγο για ειρήνη, αλλά την ίδια στιγμή παρέχει θανατηφόρα όπλα, χρήματα και πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ για να συνεχίσει τη σφαγή και την αρπαγή γης» είπε.
Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, πιστεύει ο ακαδημαϊκός.
«Ο Biden είναι αδύναμος και λυγίζει στις ισραηλινές επιθυμίες.
Δεν εξετάζει τι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής αλλά τι θέλει το ισραηλινό λόμπι.
Έχει πει ότι είναι σιωνιστής! Αλλά το μέλλον δεν φαίνεται καλό μετά τον Biden.
Αν κερδίσει η Harris, θα ακολουθήσει την πολιτική Bide αλλά με λίγη περισσότερη ενσυναίσθηση.
Ωστόσο, εάν κερδίσει ο Trump, θα είναι ο Biden για τα στεροειδή» είπε ο Askari.
middle_east.png
Ο υβριδικός πόλεμος της Γάζας δείχνει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

«Από τη δεκαετία του 1980, υπάρχει μια νέα έννοια: οι μη κρατικοί φορείς…
Έχουμε οργανωμένους, καλά οπλισμένους μη κρατικούς παράγοντες που έχουν μια αλυσίδα διοίκησης, που έχουν κινητοποίηση, ανθρώπινο δυναμικό, σχεδόν ενεργούν ως εθνικός στρατός» είπε στο Sputnik ο Furkan Halit Yolcu, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Sakarya, σχολιάζοντας το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των σύγχρονων συγκρούσεων στην περιοχή, όπως αποδεικνύεται από τη σύγκρουση Hamas-Ισραήλ.
«Πριν είχαμε διακρατικούς πολέμους όπου δύο ή περισσότερα κράτη είχαν ζώνες σύγκρουσης, είχαν συγκρούσεις, έκαναν επιδρομές στα σύνορα κ.λπ.
Σήμερα «είναι λίγο πιο σοβαρό αφού δεν έχουμε πια πολεμικά μέτωπα και οι πόλεμοι έχουν πλέον αστικοποιηθεί.
Ο πόλεμος είναι τώρα στις πόλεις. Ο πόλεμος είναι τώρα στα κτίρια στα οποία ζούσαν οι άνθρωποι. Έχει γίνει πιο σκληρός» είπε ο Yolcu.
Το Ισραήλ, το οποίο «προσπαθούσε να διευρύνει και να διευρύνει τα σύνορά του», αντιμετωπίζει τώρα οργανωμένους μη κρατικούς αντιπάλους όπως η Hamas, η Hezbollah και το κίνημα Ansar Allah, οπλισμένους με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας και πυραύλους, και λαμβάνουν υποστήριξη από το Ιράν.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος - το Ισραήλ αποφάσισε να αφανίσει τη Γάζα, να αφανίσει την Παλαιστίνη… και τον Λίβανο.
Το επόμενο βήμα είναι να επιτεθεί στην Ιορδανία και στη Συρία.
Υπενθυμίζεται πως ο Benjamin Netanyahu απαρίθμησε ως πεδία μάχης το Ιράν, τη Hamas στη Γάζα, τη Hezbollah στον Λίβανο, τους Houthis στην Υεμένη, τους σιίτες μαχητές στο Ιράκ, τις μαχητικές ομάδες στη Συρία καθώς και τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη.
Οι αντίπαλοι του Ισραήλ βλέπουν ότι ακόμα κι αν θυσιάσουν τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δεν θα είναι αρκετό για το Ισραήλ.
Γι' αυτό αποφάσισαν ότι είναι καλύτερα να το σταματήσουν πριν ξεφύγει από τον έλεγχο… να σταθούν ενάντια στο Ισραήλ.
Να το αναγκάσουν να σταματήσει τις σφαγές και να αποδεχθεί μια λύση δύο κρατών».
Αυτό, παραδέχτηκε ο παρατηρητής, φαίνεται αδύνατο όσο ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Netanyahu παραμένει στην εξουσία.
Ο Netanyahu και τα γεράκια του δεν πρόκειται να καθίσουν για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι η πολιτική σταθερότητα και η πολιτική τους επιβίωση, που στηρίζονται στον πόλεμο.
Γιατί φανταστείτε, πριν από τις 7 Οκτωβρίου, γίνονταν τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Netanyahu για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.
Και έξι μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου, υπήρξαν και πάλι διαδηλώσεις κατά του Netanyahu, παρόλο που είχε ξεκινήσει ο πόλεμος», θυμάται ο Yolcu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης