Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος Ντέμης Χασάμπης που πήρε το Νόμπελ Χημείας - Μεγάλος θαυμαστής του είναι ο Elon Musk

Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος Ντέμης Χασάμπης που πήρε το Νόμπελ Χημείας - Μεγάλος θαυμαστής του είναι ο Elon Musk
Ντέμης Χασάμπης και ο John M. Jumper έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να λύσουν ένα πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών

Οι επιστήμονες David Bake, Ντέμης Χασάμπης και John M. Jumper τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Χημείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας, "το Νόμπελ Χημείας 2024 αφορά τις πρωτεΐνες, τα έξυπνα χημικά εργαλεία της ζωής. Ο David Bake πέτυχε το σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα να δημιουργήσει εντελώς νέα είδη πρωτεϊνών. Ο Ντέμης Χασάμπης και ο John M. Jumper έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να λύσουν ένα πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών. Αυτές οι ανακαλύψεις δίνουν τεράστιες δυνατότητες".

Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Ο 48χρονος Ντέμης Χασάμπης είναι Βρετανός με κυπριακή καταγωγή (έχει πατέρα Ελληνοκύπριο και μητέρα από τη Σιγκαπούρη) ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας.
Μεγάλος θαυμαστής του Χασάμπη είναι και ο Ίλον Μασκ που έχει πει ότι "ο υπερήρωας της Τεχνητής Νοημοσύνης", όπως έχει αποκαλέσει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Guardian τον Χασάμπη, είναι ο μόνος εν ζωή επιστήμονας που θαυμάζει ως τον πλέον ειδικό σε ζητήματα Artificial Intelligence (AI).
Επίσης, ο Χασάμπης είναι ένας από τους κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο.
hassabis-696x464.webp

Το Νόμπελ Χημείας έχει απονεμηθεί 116 φορές από τη θεσμοθέτηση των βραβείων. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία βραβευθείς ήταν 97 ετών και ο νεότερος, 35.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης