Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dent (οικονομολόγος): Η επόμενη 10ετία είναι χαμένη για τις μετοχές – Οι αποδόσεις θα είναι αρνητικές, προβλέπεται συντριβή

Dent (οικονομολόγος): Η επόμενη 10ετία είναι χαμένη για τις μετοχές – Οι αποδόσεις θα είναι αρνητικές, προβλέπεται συντριβή
Μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσουμε το αρχικό στάδιο μιας μεγάλης συντριβής αυτόν τον μήνα... αναφέρει ο Harry Dent
Έχουμε δει 8 χαμένες δεκαετίες από το 1900 για τις μετοχές… μαζί με αυτή που αρχίζει ακριβώς τώρα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο γνωστός οικονομολόγος Harry Dent.
Πράγματι, από το 1900 και εξής έχουμε δει 7 δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων οι μετοχές είχαν σχεδόν μηδενικές ή ελαφρώς αρνητικές αποδόσεις.
«Έτσι, όταν λένε “αγοράστε” και “κρατήστε” μετοχές, ακολουθώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, σημαίνει πως πρέπει να διατηρήσετε το χαρτοφυλάκιό σας πολύ περισσότερο από 10 χρόνια» σημειώνει ο Dent και συνεχίζει:
«Το παρακάτω γράφημα δείχνει 7 περιόδους χαμηλής απόδοσης, αλλά υπολογίζω την πρώτη μεγάλη περίοδο, από το 1902 ως το 1921, περίπου 19 χρόνια, ως δύο χαμένες δεκαετίες… Οπότε ο αριθμός, μαζί με την τρέχουσα, είναι 8…
Και αυτοί και εγώ υπολογίζουμε τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε στα τέλη του 2021 ως την επόμενη χαμένη δεκαετία, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και οι δημογραφικές τάσεις για τις ΗΠΑ και τον περισσότερο ανεπτυγμένο κόσμο είναι είτε επίπεδες είτε πτωτικές (Ανατολική Ασία και Νότια Ευρώπη)».

Πολλάκις ο Dent έχει προειδοποιήσει για τον περιβόητο δεκαετή κύκλο, κατά τη διάρκεια του οποίου τείνει να υπάρχει ύφεση και μικρή ή μεγάλη κατάρρευση στις μετοχές τα πρώτα 3 χρόνια ('00 – '02) των περισσότερων δεκαετιών από το 1920.
Υπάρχει επίσης η γενιά των κύκλων που προκαλούν μεγάλες πτώσεις κάθε 39-40 χρόνια, που σηματοδοτούν μεγάλες υποχωρήσεις τα πρώτα χρόνια, όπως το 1940-42, το 1980-82…
Μια τέτοια περίοδος θα έπρεπε, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, να ήταν το 2020-2022, ωστόσο το τσουνάμι ρευστότητας που έριξε η Fed και το αμερικανικό κράτος στην αγορά (από το 2009, περί τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια) δεν άφησε να υπάρξει πτώση.
Το 2022 είχαμε μόνο μια σύντομη πτώση 27%, χωρίς ύφεση.
«Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες πτώσεις είναι πιο συνηθισμένες από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι δεν αποτελεί έκπληξη για μένα.
Αλλά το ότι υπήρξαν 8 περίοδοι περίπου δεκαετιών περιόδων μηδενικών ή αρνητικών αποδόσεων… θα έπρεπε να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές να αγοράσουν και να κρατήσουν μετοχές.
«Και ξέρετε τις τιμές στόχους μου: Πτώση 87% στον S&P 500 και 94% στον Nasdaq, τους δύο σημαντικούς δείκτες όπου οι περισσότεροι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε μια κλασική κορυφή».

Επενδυτικές προτάσεις

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο Trump έχει δώσει όρκο πίστης στα πετρελαϊκά γεωτρύπανα, κάτι που θα ήταν επωφελές για τις εγχώριες εταιρείες πετρελαίου.
Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν επίσης να τα πάνε καλά, ειδικά από τη στιγμή που Trump αυτοσυστήνεται ως κρυπτο-πρόεδρος.
Από την άλλη, αν θεωρείτε ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί η Harris, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε όλα τα πράσινα πράγματα: από πράσινη ενέργεια ως κάνναβη…» καταλήγει ο Dent.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης