Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία αυξάνει την προμήθεια LNG και μετατρέπεται σε ενεργειακό παίκτη μετά τις δύο συμφωνίες με τους κολοσσούς Shell και TotalEnergies

Η Τουρκία αυξάνει την προμήθεια LNG και μετατρέπεται σε ενεργειακό παίκτη μετά τις δύο συμφωνίες με τους κολοσσούς Shell και TotalEnergies

Από το 2027, η Shell θα προμηθεύει το LNG από τις αμερικανικές και παγκόσμιες πηγές της στην Τουρκία

Σχετικά Άρθρα
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία υπέγραψε δύο συνεχόμενες συμβάσεις LNG με τους ενεργειακούς κολοσσούς Shell και TotalEnergies, κλείνοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου για δέκα χρόνια, παρόλο που η χώρα δεν αντιμετώπιζε καμία άμεση έλλειψη.
Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, κινείται προληπτικά για να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού καθώς οι περιφερειακοί πόλεμοι και οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Ενεργειακός παίκτης

Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο μέσω διακρατικών αγωγών στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ορισμένα από τα οποία θα λήξουν τα επόμενα δύο χρόνια.
«Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG που συνήφθησαν φέτος εξυπηρετούν ακριβώς αυτούς τους στόχους», λέει ο Δρ Cihad Terzioglu, ειδικός στον τομέα της ενέργειας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Εκτός από το να εκμεταλλευτεί το μακροπρόθεσμο, ευέλικτο πλεονέκτημα τιμής, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει επίσης διεθνή λιμάνια και εγκαταστάσεις, που θα της επιτρέψουν να γίνει ένας από τους ενεργειακούς παίκτες που θα αλλάξουν το παιχνίδι».
Το LNG, ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι υπερψυκτικό μεθάνιο που μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες σε ειδικά θαλάσσια σκάφη.
Είναι προς τιμή του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ότι εξασφάλισε προμήθειες LNG σε μια κρίσιμη στιγμή.
Η αγορά LNG παραμένει σφιχτή καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να αγοράσουν όγκους LNG πριν από τη λήξη της συμφωνίας για τον αγωγό Ουκρανίας - Ρωσίας.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτό το αέριο έρχεται μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.
Η κρατική εταιρεία αγωγών της Τουρκίας BOTAS υπέγραψε δεκαετή συμφωνία με τον ενεργειακό κολοσσό Shell στις 2 Σεπτεμβρίου για να λαμβάνει έως και 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ετησίως.
Από το 2027, η Shell θα προμηθεύει το LNG από τις αμερικανικές και παγκόσμιες πηγές της στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης