Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταύρος Ιωάννου (Eurobank): Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα

Σταύρος Ιωάννου (Eurobank): Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα
Άρθρο του Σταύρου Ιωάννου, Αναπληρωτή CEO της Eurobank
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε συνθήκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και της σημασίας του όρου «αισιοδοξία».
Παρουσιάζει έναν συνεχή δυναμισμό, κινούμενη με πιο ανοιχτό και σίγουρο βηματισμό, που επιβεβαιώνεται από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την εκτίναξη των άμεσων ξένων επενδύσεων σε €27 δισ. την τελευταία πενταετία.
Το ενθαρρυντικό, όμως, είναι ότι η ανοδική αυτή πορεία φαίνεται πως θα συνεχιστεί: Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης για τα έτη 2024, 2025 και 2026 στο 2,2%, 2,5% και 2,3%. Αντίστοιχα, η EBRD τοποθετεί την επέκταση του ΑΕΠ στο 2,4% για το 2024 και στο 2,6% για το 2025, ενώ η UBS εκτιμά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 2,5% φέτος, με την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα στο 3% το 2025.

Δικαιολογημένη, λοιπόν, η αισιοδοξία, αν και δεν μπορεί να μη μας προβληματίζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως της Μέσης Ανατολής. Εντούτοις, μετά από μία βαθιά και πολυετή οικονομική κρίση, ακόμα και αν «βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», χρειαζόμαστε ανάπτυξη, υγιή δυναμική και σταθερές βάσεις. Βλέπουμε και την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι που υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην ΕΕ, ώστε η Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Στην Ελλάδα έχουμε πιο μακρύ δρόμο.
Αναφέρομαι, βεβαίως, στη μείωση της απόστασης του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μιας ακμάζουσας οικονομίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurobank, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% ετησίως, σε πραγματικές τιμές για τα επόμενα 10 χρόνια.
Σίγουρα όχι ένας εύκολος στόχος, αλλά θα τολμήσω να πω, εφικτός. Πως; Αφήνοντας στο παρελθόν δομικές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ανοίγοντας νέους διαύλους συνεργασίας με το εξωτερικό και προχωρώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζονται στην κρίσιμη και ταυτόχρονα πολύτιμη για τη χώρα, απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, φυσικά έχοντας ως σύμμαχο ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα που υποστηρίζει ουσιαστικά την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τα νοικοκυριά.

Και αυτό το έχουμε.
Μετά από μία πολύ δύσκολη δεκαετία, οι συστημικές τράπεζες της χώρας μας επιστρέφουν στην κανονικότητα με την Eurobank να αποτελεί τον βασικό πυλώνα αυτής της πορείας, με σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε πρώτη από όλους, όπως:
Άνοιξε το δρόμο της εξόδου από τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επαναγοράζοντας το 1,4% των μετοχών της ενώ κατάφερε, μετά από 16 χρόνια, να διανείμει στους μετόχους της €342 εκατ. από τα καθαρά κέρδη του 2023 και να λάβει και αναβάθμιση μία βαθμίδα πάνω από το investment grade της από την Moody’s μετά από 11 χρόνια.
Διαχειρίζεται κεφάλαια έως €1,9 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και σε διάστημα δύο ετών, από την έναρξη του Προγράμματος, χρηματοδοτεί επενδύσεις επιχειρήσεων, κάθε κλίμακας, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Με στόχο την εδραίωση βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα συμμετέχει ήδη στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €5,7 δισ. στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους €1,5 δισ. μέσω του ΤΑΑ και €1,1 δισ. μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στη Ελλάδα.
Στηρίζει χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση χωρίς αποκλεισμούς παρέχοντας κίνητρα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

Υλοποιώντας σταθερά βήματα περιφερειακής επέκτασης

Οι επιδόσεις αυτές δεν ήρθαν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα μίας συνεπούς στρατηγικής πρωτοπορίας που αναζητούσε τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης εκεί που άλλοι έβλεπαν μόνο θέματα επιχειρηματικής επιβίωσης. Μένοντας προσηλωμένη στο σχεδιασμό ενός ισχυρού διαφοροποιημένου μοντέλου κερδοφορίας, μόνο η Eurobank κατάφερε να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό - ακόμα και σε περιόδους που η εσωστρέφεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για μία στρατηγική με ουσιαστικό αποτύπωμα στην κερδοφορία του Ομίλου συνεισφέροντας κατά 37,3% στα συνολικά κέρδη το 2023, με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω και να φτάσει πάνω από 50% στα επόμενα χρόνια.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινούνται και οι πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών εντός και εκτός των αγορών που η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή παρουσία, όπως η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο και η Κύπρος, Με αυτή την αφετηρία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν και οι πρόσφατες κινήσεις επέκτασης μέσω της Ελληνικής Τράπεζας της παρουσίας της Eurobank στην Κύπρο, σε μια χώρα με κομβική γεωπολιτική θέση που μπορεί να αποτελέσει βάση ενός περιφερειακού κέντρου ανάπτυξης αλλά και των νέων συνεργασιών με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Ειδικά για την Ινδία, πρόσφατα υπεγράφη MOU για τον σχηματισμό του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου, ενώ η Τράπεζα προχωράει και στη δημιουργία ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης στη Βομβάη, στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό και «οικονομική» πρωτεύουσα μίας χώρας που εκτιμάται ότι το 2030 θα αναδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, υπερδιπλασιάζοντας το ΑΕΠ της στα $9 τρισ..

Διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο

Η ισχυρή αυτή παρουσία στο εξωτερικό δεν αποτελεί, ωστόσο, αυτοσκοπό αλλά ένα μέσο δημιουργίας ευκαιριών, τόσο για την ίδια την Τράπεζα όσο και για τους πελάτες μας. Συγκεκριμένα, μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο με εφαρμογή στις υπηρεσίες του Private Banking, που οδήγησε στη μεγέθυνση των διαχειριζόμενων κεφαλαίων άνω του 20% για το 2023, αυξημένα κατά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια από το 2022.
Με τον πελάτη στο επίκεντρο των στρατηγικών ανάπτυξής μας και αδιαπραγμάτευτο στόχο την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και ευελιξία λύσεων και προτάσεων για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα του Private Banking και του Wealth Management σε Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Λονδίνο, στη δημιουργία υποκαταστήματος της Eurobank Private Bank Luxembourg στην Αθήνα και στην αξιοποίηση του νέου μοντέλου Private Banking στο πλαίσιο της phygital φιλοσοφίας του Ομίλου, συνδυάζοντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση με τις τεχνολογίες αιχμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης