Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο τυφώνας Milton σκορπά καταστροφή – «Γράψτε το όνομά σας στο πόδι», ζημίες 175 δισ. – Κάνουν πίσω οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο τυφώνας Milton σκορπά καταστροφή – «Γράψτε το όνομά σας στο πόδι», ζημίες 175 δισ. – Κάνουν πίσω οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο William Tokajer, αρχηγός της αστυνομίας του Holmes Beach, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους κατοίκους, λέγοντας «αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε».
Μια... ανάσα είναι ο τυφώνας Milton από τις ακτές της Florida. Και θα είναι τέτοια η σφοδρότητα με την οποία θα χτυπήσει που οι ειδικοί αποφάσισαν να διευρύνουν, ανεπισήμως, την αντίστοιχη κλίμακα…
Ενδεικτικά, αξίζει να ειπωθεί πως ο William Tokajer, αρχηγός της αστυνομίας του Holmes Beach, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους κατοίκους, λέγοντας «αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε».
«Πάρτε ένα στιλό και γράψτε το όνομά σας και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στο πόδι σας, ώστε να έχουμε στοιχεία αν σας βρούμε», δήλωσε στο CNN.
«Επειδή αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά», συμπλήρωσε σκυθρωπός.
Οι δρόμοι θυμίζουν σκηνή από ταινία, με τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα να εκτείνονται σε απόσταση χιλιομέτρων, καθώς όποιος μένει, κατά τις υποδείξεις των Αρχών, πεθαίνει…
Σημειώνεται πως λόγω του «Milton» ο Joe Biden ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Γερμανία, όπου συζητείται το ζήτημα της Ουκρανίας.

Τυφώνας που σπάει ρεκόρ

Ο τυφώνας Milton κινείται προς τη Φλόριντα από τον Ατλαντικό και αναμένεται να πλησιάσει τις ακτές της πολιτείας το βράδυ της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα φέρει μαζί του καταστροφικά κύματα, το ύψος των οποίων θα ξεπερνά τα 3 μ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ήδη κηρύξει τη Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Προς το παρόν, ο τυφώνας στην κλίμακα Saffir-Simpson θεωρείται κατηγορίας 5, αλλά, όπως αναφέρει το Newsweek, θα μπορούσε να φτάσει την κατηγορία έξι.
Η ταχύτητα ριπής του, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, έχει ήδη φτάσει τα 80 m/s, ενώ η πέμπτη κατηγορία προβλέπει ριπές έως και 70 m/s.
Οι μετεωρολόγοι στο Εργαστήριο Μπέρκλεϊ που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προτείνουν την εισαγωγή ενός τυφώνα κατηγορίας 6 εάν οι ριπές του ανέμου υπερβαίνουν τα 85 m/s.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, από το 1980, έχουν καταγραφεί πέντε τυφώνες κατηγορίας πέντε που θα πληρούσαν τα κριτήρια της προτεινόμενες έκτης κατηγορίας.
Η εισαγωγή της, από την άποψη των επιστημόνων, «θα αύξανε την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεγάλοι τροπικοί κυκλώνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη».
Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλοι οι μετεωρολόγοι την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας: η πέμπτη προϋποθέτει ήδη καταστροφή, οπότε γίνεται ασαφές τι θα προβλέπει η έκτη.
Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του κέντρου Meteo, Alexander Shuvalov, η δύναμη του Milton θα είναι κολοσσιαία: η μέγιστη ταχύτητα ανέμου θα είναι 260–270 km/h. Χάριν συγκρίσεως αξίζει να ειπωθεί πως 150 km/h αρκούν για να πετάξουν κάποιο στον αέρα.
Σημείωσε επίσης ότι ο τυφώνας συνοδεύεται από μια «φανταστικά μεγάλη» ποσότητα βροχοπτώσεων - έως και 50 cm σε ορισμένα σημεία.
«Ταχύτητα ανέμου και κύματα ύψους έως 4-5 μέτρα, δηλαδή καλύπτει απόλυτα τους πρώτους ορόφους των κτιρίων» είπε.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι New York Times, η Φλόριντα έχει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα νέα κτίρια μπορούν να αντέξουν έναν ισχυρό τυφώνα.
Ταυτόχρονα πιθανότατα θα κοπούν ρεύμα και νερό, και θα υπάρξουν προβλήματα με την αποχέτευση και άλλες επικοινωνίες.
Εκατομμύρια εκκενώνονται

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τους NYT, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας.
Ακόμη και ορισμένοι κάτοικοι που έμειναν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια τυφώνων στο παρελθόν αποφάσισαν να φύγουν.
Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να πάνε στα πλησιέστερα καταφύγια και όχι στην ενδοχώρα.
Εύλογα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις 7 Οκτωβρίου ήταν 150% υψηλότερη από το κανονικό.
Οι κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες για να καλύψουν μια απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται πως θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος μέχρι τις 7 το πρωί της 9ης Οκτωβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι στην κομητεία Χίλσμπορο, που περιλαμβάνει την Τάμπα, μία από τις περιοχές της πολιτείας που προβλέπεται να πληγούν από τον τυφώνα.
Έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν τον Milton.
Η εκκένωση περιπλέκεται επίσης από τις δυσκολίες με τα καύσιμα - έχει εξαντληθεί σε σχεδόν 1,5 χιλιάδες βενζινάδικα στη Φλόριντα.
Όσοι αποφασίζουν να φύγουν γεμίζουν τις δεξαμενές των αυτοκινήτων τους με βενζίνη.
Αυτό θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν τις δικές τους γεννήτριες.
Ως αποτέλεσμα, το 19,7% ή 1.477 από τα 7.500 πρατήρια καυσίμων στη Φλόριντα έμειναν χωρίς καύσιμα.
Δεν υπάρχουν αρκετά σωστικά συνεργεία

Για την καταπολέμηση των συνεπειών του τυφώνα, οι αρχές της Φλόριντα σκοπεύουν να κινητοποιήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στην ιστορία της περιοχής - 8 χιλιάδες στρατιώτες.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 5 χιλιάδες Εθνοφύλακες.
Όπως σημείωσε ο κυβερνήτης Ron DeSantis, η Φλόριντα έχει λάβει υποστήριξη από άλλες πολιτείες.
Σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι μαχητές χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα Blackhawk.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις σε προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα.
Σύμφωνα με τη FEMA, μόνο το 9% του προσωπικού της υπηρεσίας μπορεί να αναπτυχθεί για να βοηθήσει σε αυτή ή άλλες καταστροφές.
Η FEMA εμπλέκεται ήδη σε πολλά μέτωπα: από τη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο τυφώνας Helen σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους, μέχρι τις πλημμύρες στο Βερμόντ και τους ανεμοστρόβιλους στο Κάνσας.
Ως εκ τούτου, η υπηρεσία δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό για τον Milton.
Επιπλέον, διαπιστώνεται μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, παρά την πρόσφατη έγκριση του Κογκρέσου για πρόσθετα κονδύλια για το ταμείο αποκατάστασης από καταστροφές.
Η FEMA σκοπεύει να επιστρατεύσει υπαλλήλους από άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τον Milton.
Ωστόσο, η κλίμακα των επιχειρήσεων και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού εξακολουθούν να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.
Το περιοδικό Atlantic σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «παγιδευμένες σε κυκλικές φυσικές καταστροφές», η κλίμακα των οποίων υπερβαίνει τις δυνατότητες των υπαρχόντων συστημάτων απόκρισης.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Majorkas έχει παραδεχτεί ότι τα κεφάλαια της FEMA θα στερέψουν εάν άλλος ένας τυφώνας χτυπήσει τη χώρα.
Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ξεκάθαρα την αυξανόμενη ασυμφωνία μεταξύ των καταστροφών, ια τις οποίες έχει σχεδιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός και των πραγματικών συνεπειών των ακραίων φυσικών καταστροφών.
Και αυτό αναλαμβάνεται από χρόνο σε χρόνο, αναφέρει το The Atlantic.
Μάλιστα, η όλη κατάσταση επιδεινώνεται από την αύξηση των ασφαλίστρων και την απόσυρση ασφαλιστικών εταιρειών από την αγορά επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν μπορεί να αντέξει τους τρέχοντες κινδύνους.
Από το 2018, η κυβέρνηση έχει διαθέσει μόνο το 6% των συνολικών επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών, σημειώνει το περιοδικό.
Ο τυφώνας αλλάζει τα σχέδια

Η εισβολή του Milton ανάγκασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αναβάλει τα ταξίδια του στη Γερμανία και την Αγκόλα, που ήταν προγραμματισμένα για τις 10–15 Οκτωβρίου.
Αποφάσισε να μείνει στη χώρα για να επιβλέπει τις ετοιμασίες.
Επιπλέον, ο Biden είναι απασχολημένος με τις προσπάθειες ανακούφισης από τον τυφώνα Helen, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Παρόμοια απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Στο Βερολίνο, εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας θα συζητούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία με συναδέλφους τους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι συνομιλίε μεταξύ των ηγετών των χωρών επρόκειτο να πραγματοποιηθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού των προμηθειών όπλων στο Κίεβο.
Σχεδίαζαν να συζητήσουν τη Μέση Ανατολή και, στη συνέχεια, να κατευθυνθούν στην αεροπορική βάση Ramstein για να μιλήσουν για την Ουκρανία.
Λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν θα ταξίδευαν στη Γερμανία, η συνάντηση στο Ramstein αναβλήθηκε επ' αόριστον.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο λόγος για την αναβολή της συνάντησης ήταν ακριβώς τα αλλαγμένα σχέδια του Αμερικανού ηγέτη.
Με φόντο τον μαινόμενο Milton, έγιναν προσαρμογές ακόμη και στο πρόγραμμα των αστροναυτών.
Όπως ανέφερε η Roscosmos επικαλούμενη τη NASA, λόγω του τυφώνα, η αποδέσμευση του διαστημικού σκάφους Crew Dragon με το πλήρωμα της αποστολής Crew-8, στην οποία περιλαμβανόταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Alexander Grebenkin, έπρεπε να αναβληθεί για τις 13 Οκτωβρίου.
Θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες έως 175 δισ. δολ., λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Ζημίες ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να προκαλέσει ο τυφώνας Milton, με το ποσό να προσεγγίζει ακόμη και τα 175 δισ. δολάρια στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές της Wall Street.
Το ποσό θα έρθει να προστεθεί στις καταστροφές που έχει αφήσει ήδη πίσω του ο τυφώνας Helen, αυξάνοντας την πιθανότητα για ένα ρεκόρ στις ζημίες.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι ασφαλισμένες ζημιές, ένα βαρύ χτύπημα τυφώνα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φλόριντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημία περίπου 50 δισ. δολαρίων», προειδοποίησαν ο αναλυτής μετοχών της Jefferies, Yaron Kinar και άλλοι σε σημείωμά τους.
«Εάν συμβεί το 1 στα 100 χρόνια γεγονός, κάποιοι υπολογίζουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 175 δισ. δολάρια στην περιοχή της Τάμπα και τα 70 δισ. δολάρια σε απώλειες στην περιοχή Fort Myers».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης