Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βροντερό «Όχι» από τον Δήμο Μετσόβου σε ανεμογεννήτριες δίπλα στη Βάλια Κάλντα

Βροντερό «Όχι» από τον Δήμο Μετσόβου σε ανεμογεννήτριες δίπλα στη Βάλια Κάλντα
Ελλιπέστατη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Σχετικά Άρθρα
Σημείο προς σημείο αποδομήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μετσόβου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στις κορυφές «Κυρά» και σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης ενός έργου που μοιάζει πραγματικά απίστευτο να σχεδιάζεται σε μία τέτοια περιοχή.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χαρακτηρίστηκε ελλιπέστατη, τονίστηκε ότι δεν βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία και σε έρευνα πεδίου, σύμφωνα με το epiruspost.gr.
Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, που προτείνεται να εγκατασταθούν επί των κορυφογραμμών «Κυρά» και «Λιόντο» στις Δ.Ε Μετσόβου και Μηλέας σε υψόμετρα άνω των 1400 μέτρων σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα – όπως διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, και κάποιες φορές 20 μέτρων στα πέταλα, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, την ανέγερση οικίσκων ελέγχου, το υπόγειο δίκτυο μεταφοράς για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., όχι μόνο δεν συνάδουν με το τοπίο των ορεινών όγκων, αλλά κυρίως θα προκαλέσουν μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του εδάφους και υπεδάφους, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των οικοτόπων, των φυσικών ενδιαιτημάτων των σπάνιων ειδών της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και του τοπίου της περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι ανεπίτρεπτο σε μια τόσο σημαντική ορεινή περιοχή, περίπου 2 χλμ από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, σε ακτίνα πέντε 5 χλμ από τα οικόπεδα εγκατάστασης του υπό εξέταση έργου, να έχουν χωροθετηθεί περίπου σαράντα ανεμογεννήτριες.

Καταστροφή για την περιοχή 

Η κάθε ανεμογεννήτρια -σύμφωνα με τη ΜΠΕ- έχει συνολικό ύψους 187,5 μέτρα, όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 57 ορόφων περίπου! Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο υπέδαφος που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη μελέτη των χαρακτηριστικών του αιολικού έργου αυτό που προκύπτει είναι η εγκατάσταση μιας τεράστιας βιομηχανικής μονάδας δίπλα από τη Βάλια Κάλντα, που αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου και έχει θεσμοθετηθεί από το 1968 ως Εθνικός Δρυμός, λόγω της οικολογικής, βιολογικής, γεωλογικής, γεωµορφολογικής, επιστηµονικής και αισθητικής σηµασίας του.
Μετά την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου αναμένεται το ίδιο θέμα να απασχολήσει και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης