Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2% στις ΗΠΑ - Αισιοδοξία για νέα μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο 2024

Πρακτικά Fed: Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2% στις ΗΠΑ - Αισιοδοξία για νέα μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο 2024
Αναμένεται μέτρια επιβράδυνση της αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Ο ετήσιος πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία βρίσκεγται σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία συνεδρίασε στις 17-18/9 και αποφάσισε να μειωθούν τα επιτόκια πολιτικής κατά 50 μ.β. στο εύρος 4,75% - 5%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ορισμένα μέλη της Fed παραδέχθηκαν πως ο πληθωρισμός παρέμεινε κάπως αυξημένος, ωστόσο βρίσκεται σε καθοδική πορεία χάρη στις χαμηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας.
Τα μέλη «παρατήρησαν επίσης ότι οι εξελίξεις του πληθωρισμού το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024 στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο, ήταν μόνο ένα προσωρινό φαινόμενο».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, αναμένεται μέτρια επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, εν μέρει λόγω της τρέχουσας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

«Αρκετά μέλη σημείωσαν ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών συνέχιζε να επιβραδύνεται, με μερικούς να αναφέρουν ενδείξεις ότι επρόκειτο να μειωθεί περαιτέρω. (...) Οι μισθοί αποτελούν σχετικά μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόστους στον τομέα των υπηρεσιών», αναφέρεται επίσης.
Επίσης, η FOMC εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ είχαν χαλαρώσει περαιτέρω τους τελευταίους μήνες και ότι, μετά την υπερθέρμανση των τελευταίων ετών, η αγορά ήταν πλέον λιγότερο σφιχτή από ό,τι ήταν λίγο πριν την πανδημία. Ως αποδεικτικά στοιχεία, επικαλέστηκαν την επιβράδυνση της αύξησης των μοσθοδοσιών και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

«Τα μέλη παρατήρησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό και τόνισαν την ανθεκτική καταναλωτική δαπάνη. Παρατήρησαν ότι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών είχε ενισχύσει την κατανάλωση, αν και ορισμένοι ανέφεραν ενδείξεις επιβράδυνσης των δαπανών ή πιέσεων στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων καθυστερήσεων σε δάνεια πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων.
Μερικοί πρότειναν ότι οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με χαμηλό και μέτριο εισόδημα θα συνεπάγονταν πιθανώς βραδύτερη αύξηση της κατανάλωσης τις επόμενες περιόδους», υπογραμμίζεται.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι επενδυτές προεξοφλούν μία νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2024: «Mια σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων» τάχθηκε υπέρ μίας μείωσης επιτοκίων μεγαλύτερης από 25 μ.β., χωρίς να διευκρινίζεται στα πρακτικά πόσοι ήταν αντίθετοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης