Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ύστερα του κόσμου - Η Σαχάρα έγινε λίμνη από φονικές πλημμύρες που έπνιξαν 20 ανθρώπους

Τα ύστερα του κόσμου - Η Σαχάρα έγινε λίμνη από φονικές πλημμύρες που έπνιξαν 20 ανθρώπους
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων έχουν πλημμυρίσει εν μέρει την έρημο Σαχάρα, γράφει η εφημερίδα Independent
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά σπάνιων βροχοπτώσεων πλημμύρισαν την έρημο Σαχάρα, αφήνοντας πίσω τους γαλάζιες λιμνοθάλασσες ανάμεσα σε φοίνικες και αμμόλοφους, οδηγώντας στο θάνατο 20 ανθρώπους στο Μαρόκο και την Αλγερία, καθώς και ζημιές σε ντόπιους αγρότες, όπως μεταφέρει η εφημερίδα Independent.
Σπάνιες βροχοπτώσεις έπληξαν μερικά από τα πιο άνυδρα μέρη της γης.
Ο κατακλυσμός έχει αφήσει μπλε λιμνοθάλασσες νερού ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα, τρέφοντας μερικές από τις πιο πληγείσες από την ξηρασία περιοχές της με περισσότερο νερό από ό,τι  είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες
03_30.JPG
Στην έρημο του Νοτιοανατολικού Μαρόκου σπάνια υπάρχει βροχή στα τέλη του καλοκαιριού.

Η μαροκινή κυβέρνηση είπε ότι οι βροχοπτώσεις δύο ημερών τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που έχουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 250 χιλιοστά (10 ίντσες) ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Tata, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Στο Tagounite, ένα χωριό περίπου 450 χλμ. (280 μίλια) νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 mm (3,9 ίντσες) σε ένα 24ωρο.
Οι καταιγίδες προκάλεσαν περισσότερες βροχοπτώσεις από όσες είχαν δει εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας εντυπωσιακές εικόνες άφθονου νερού που αναβλύζει μέσα από την άμμο της Σαχάρας ανάμεσα σε κάστρα και τη χλωρίδα της ερήμου.
Σε κοινότητες της ερήμου όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαχάρα, 4x4 κινούνταν μέσα από τις λακκούβες και οι κάτοικοι παρακολουθούσαν τη σκηνή με δέος.
«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου.
Τέτοιες βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπική καταιγίδα, μπορεί πράγματι να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς ο αέρας διατηρεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας περισσότερη εξάτμιση και προκαλώντας περισσότερες καταιγίδες, είπε ο Youabeb.
02_51.JPG
Έξι χρόνια ξηρασίας

Έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας έχουν θέσει προκλήσεις για μεγάλο μέρος του Μαρόκου, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα χωράφια σε αγρανάπαυση και τις πόλεις και τα χωριά να μεριμνήσουν για την κατανάλωση νερού.
Η αφθονία των βροχοπτώσεων πιθανότατα θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των μεγάλων υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται κάτω από την έρημο και χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού στις κοινότητες της ερήμου.
Οι φραγμένες δεξαμενές της περιοχής ανέφεραν επαναπλήρωση με ρυθμούς ρεκόρ όλο τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν οι βροχές του Σεπτεμβρίου για την άμβλυνση της ξηρασίας.
Ωστόσο, το νερό που αναβλύζει μέσα από τις άμμους και τις οάσεις άφησε περισσότερους από 20 νεκρούς στο Μαρόκο και την Αλγερία και κατέστρεψε τις σοδειές των αγροτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διαθέσει κονδύλια έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου έτους.
Οι δορυφόροι της NASA έδειξαν νερό να τρέχει για να γεμίσει τη λίμνη Iriqui, έναν διάσημο βυθό ανάμεσα στη Ζαγορά και την Tata που ήταν ξηρός για 50 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης