Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένη Πολιτεία η Φλόριντα, σαρώνει ο κυκλώνας Milton – 2 νεκροί, χωρίς ρεύμα 2 εκατ. νοικοκυριά – Τεράστιες καταστροφές

Βυθισμένη Πολιτεία η Φλόριντα, σαρώνει ο κυκλώνας Milton – 2 νεκροί, χωρίς ρεύμα 2 εκατ. νοικοκυριά – Τεράστιες καταστροφές
Κύματα 8,5 μέτρων, 19 ανεμοστρόβιλοι και εκτιμήσεις για ζημιές έως και ... 100 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα
(upd10) Σε βυθισμένη Πολιτεία έχει μετατραπεί η Φλόριντα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Milton, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον δύο νεκρούς, τεράστιες καταστροφές και περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
Ο κυκλώνας άρχισε να πλήττει τη δυτική ακτή της Φλόριντα περίπου στις 03:30 ώρα Ελλάδας (εξασθενημένος στην κατηγορία 3) με σφοδρές καταιγίδες και ανέμους έντασης 195 χλμ/ώρα κοντά στο νησί Siesta Key περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Tampa, για να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 06:00 ώρα Ελλάδας στην κατηγορία 2, και λίγο πριν τις 08:00 το πρωί στην κατηγορία 1 καθώς πλησίαζε την πόλη του Orlando.
Παρόλο αυτά το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ θεωρεί πως ο Milton εξακολουθεί να είναι ακραία επικίνδυνος.
Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το ύψος του θαλασσινού νερού είναι πιθανό να φτάσει σε ορισμένες περιοχές της Πολιτείας ακόμα και τα 4 μέτρα ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis εξέφρασε την ελπίδα πως ο κόλπος της Tampa θα μπορούσε να έχει αποφύγει τα χειρότερα.
2_277.jpg
12_46.JPG
Δύο νεκροί, φόβοι για δεκάδες περισσότερους


Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το πέρασμα του Milton έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 2 νεκρούς στην κομητεία του St.Lucie, αν και εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι δεκάδες περισσότεροι.
Συγκεκριμένα, μεταδίδεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς σε μια κοινότητα συνταξιούχων στο Fort Pierce, στην ανατολική ακτή της Φλόριντα.
«Έχουμε χάσει ανθρώπους»
ανέφερε σε δηλώσεις του ο σερίφης της κομητείας St. Lucie Keith Pearson χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών. 19 ανεμοστρόβιλοι

Σύμφωνα με τον DeSantis ο Milton είχε ήδη δημιουργήσει 18 ανεμοστρόβιλους, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε πολλές κομητείες και καταστρέφοντας περίπου 125 σπίτια.
Θύμα του Milton έπεσε και το γήπεδο μπέιζμπολ Tropicana Field που βρίσκεται στην περιοχή του St. Petersburg.
Όπως φαίνεται η οροφή του γηπέδου υπέστη τεράστιες καταστροφές.
Οι τοπικές αρχές στο St.Petersburg αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες ενώ καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν στα καταφύγια.
4_215.jpg
Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων έχει χαρακτηρίσει τον Milton ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα με άγριους ανέμους και ξαφνικές καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν θανάτους. Χωρίς ρεύμα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, εκτιμάται ότι περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι πολλές οι μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εκρήξεις μετασχηματιστών λόγω της κακοκαιρίας.
Στο St. Petersburg οι τοπικές αρχές διέκοψαν την παροχή νερού τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο, συστήνοντας στους πολίτες να βράζουν το νερό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, μαγείρεμα ή ακόμα και βούρτσισμα δοντών.

Πλημμύρες

Στην Sarasota οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πλημμύρες σε όλη την πόλη, για διακοπές ρεύματος και για κατεστραμμένα δέντρα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κλήσεις για σοβαρά περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Πληροφορίες για εκτεταμένες πλημμύρες προέρχονται και από το Bradenton με τις αναφορές να υποστηρίζουν πως η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. 400 χιλιοστά βροχής

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Milton έχει ρίξει πάνω από 400 χιλιοστά βροχής στο St.Petersburg, αποτελώντας μια καταγίδα που καταγράφεται μια φορά στα 1.000 χρόνια.
Πρόκειται για τον τρίτο τυφώνα που πλήττει φέτος την Φλόριντα.
Κύματα 8,5 μέτρων

Η καταιγίδα αναμενόταν να διασχίσει τη χερσόνησο της Φλόριντα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να περάσει στον Ατλαντικό με δύναμη τυφώνα.
Μόλις περάσει τη Φλόριντα, εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει πάνω από τον δυτικό Ατλαντικό, αν και θα εξακολουθήσει να συνιστά κίνδυνο για τις ακτές της Φλόριντα στον Ατλαντικό.
Οι άνεμοι με δύναμη τροπικής καταιγίδας καλύπτουν μεγάλο μέρος της πολιτείας.
Στη θάλασσα, ο τυφώνας δημιούργησε κύματα ύψους σχεδόν 8,5 μέτρων, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ζημιές ύψους 100 δις δολαρίων

Ο Milton θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιές έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, δημιουργώντας μια άνοδο στις τιμές αντασφάλισης το 2025 που θα μπορούσε να ενισχύσει τις μετοχές ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, υποστηρίζουν αναλυτές.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κυκλώνας που πλήττει την περιοχή, η οποία μόλις τώρα ανέκαμπτε από το πέρασμα του τυφώνα Helene πριν από δύο εβδομάδες.
Μια απώλεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έφερνε τον Μίλτον στο ίδιο επίπεδο με την Katrina που έπληξε την περιοχή το 2005, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές θα ήταν πιθανότατα «σημαντικές αλλά όχι καταστροφικές».

Πάρτε ένα στιλό και γράψτε το όνομα σας

Πριν από την έλευση του Milton στην Φλόριντα οι αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους να φύγουν, προειδοποιώντας τους πως «αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε».
«Πάρτε ένα στιλό και γράψτε το όνομά σας και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στο πόδι σας, ώστε να έχουμε στοιχεία αν σας βρούμε», δήλωσε στο CNN ο William Tokajer, αρχηγός της αστυνομίας του Holmes Beach.
5_108.jpg
7_91.jpg
Έρημη Πολιτεία

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τους NYT, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας.
Ακόμη και ορισμένοι κάτοικοι που έμειναν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια τυφώνων στο παρελθόν αποφάσισαν να φύγουν.
Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να πάνε στα πλησιέστερα καταφύγια και όχι στην ενδοχώρα.
Εύλογα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις 7 Οκτωβρίου ήταν 150% υψηλότερη από το κανονικό.
Οι κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες για να καλύψουν μια απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων.

Αλλαγή σχεδίων

Η εισβολή του Milton ανάγκασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αναβάλει τα ταξίδια του στη Γερμανία και την Αγκόλα, που ήταν προγραμματισμένα για τις 10–15 Οκτωβρίου.
Αποφάσισε να μείνει στη χώρα για να επιβλέπει τις ετοιμασίες.
Επιπλέον, ο Biden είναι απασχολημένος με τις προσπάθειες ανακούφισης από τον τυφώνα Helen, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Παρόμοια απόφαση να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Στο Βερολίνο, εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας θα συζητούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία με συναδέλφους τους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι συνομιλίε μεταξύ των ηγετών των χωρών επρόκειτο να πραγματοποιηθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού των προμηθειών όπλων στο Κίεβο.
Σχεδίαζαν να συζητήσουν τη Μέση Ανατολή και, στη συνέχεια, να κατευθυνθούν στην αεροπορική βάση Ramstein για να μιλήσουν για την Ουκρανία.
Λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν θα ταξίδευαν στη Γερμανία, η συνάντηση στο Ramstein αναβλήθηκε επ' αόριστον.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο λόγος για την αναβολή της συνάντησης ήταν ακριβώς τα αλλαγμένα σχέδια του Αμερικανού ηγέτη.
Με φόντο τον μαινόμενο Milton, έγιναν προσαρμογές ακόμη και στο πρόγραμμα των αστροναυτών.
Όπως ανέφερε η Roscosmos επικαλούμενη τη NASA, λόγω του τυφώνα, η αποδέσμευση του διαστημικού σκάφους Crew Dragon με το πλήρωμα της αποστολής Crew-8, στην οποία περιλαμβανόταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Alexander Grebenkin, έπρεπε να αναβληθεί για τις 13 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης