Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group: Η Ευρώπη έχει καταρρεύσει… Στην απόλυτη παράλυση από το 2023, θα αφυπνιστεί ή θα διαλυθεί

Eurasia Group: Η Ευρώπη έχει καταρρεύσει… Στην απόλυτη παράλυση από το 2023, θα αφυπνιστεί ή θα διαλυθεί
Από 1/12 η νέα Κομισιόν, για να φύγει μετά για διακοπές Χριστουγέννων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Αλλά ήδη κλείνει χρονιά που έχει κάνει λίγα και δεν θα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, σύμφωνα με το Politico.
Πρώτον, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρέλυσαν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Τώρα, το μπλοκ προβλέπει άλλον έναν χρόνο στασιμότητας, καθώς οι γραφειοκράτες της ΕΕ αναμένουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2025.
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι οι Βρυξέλλες έχουν κολλήσει σε ένα τέλμα εδώ και μήνες.
Στις Βρυξέλλες, υπάρχει μια σαφής έλλειψη επείγοντος, ανέφερε στο Politico ένας διπλωμάτης της ΕΕ, με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να βρίσκονται σε λειτουργία γραφειοκρατικής αδράνειας.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ολόκληρη την ήπειρο για το όνομα 720 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέβαλαν τις Βρυξέλλες για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών σταμάτησαν καθώς η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε εκστρατεία για δεύτερη θητεία και περίμενε την έγκριση από την εν λόγω Βουλή (κέρδισε και εγκρίθηκε).
Τώρα, περιμένει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την ομάδα των 26 επιτρόπων (ένας από κάθε χώρα μέλος, μη συμπεριλαμβανομένης της ίδιας) για να ηγηθεί του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.
Η ομάδα της πρόκειται να φτάσει στα γραφεία της την 1η Δεκεμβρίου, για να ξεκουραστεί από τις διακοπές του Δεκεμβρίου…
«Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

Η περίπτωση της Ουκρανίας

Ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών Kamala Harris έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην Ουκρανία, είναι λιγότερο βέβαιο ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί εάν ο Donald Trump αναλάβει την εξουσία τον Νοέμβριο.
Σε πρόσφατες προεκλογικές εκδηλώσεις, ο Trump προέτρεψε την Ουκρανία να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό της εισβολής και μάλιστα απείλησε να σταματήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.
Ενώ η ΕΕ ετοιμάζει δάνειο περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, το Κίεβο συνεχίζει να αγωνίζεται να βρει ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά για να αμυνθεί.
Το κατεστραμμένο ηλεκτρικό του δίκτυο, το οποίο έχει δεχθεί πολλές φορές επίθεση από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, θα χρειαστεί να ανοικοδομηθεί πριν από το χειμώνα.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αύξηση 25% στις αμυντικές δαπάνες το 2025, οδηγώντας το σε νέο μετασοβιετικό υψηλό.
Και ακόμη και όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα Επιτροπή, το παιχνίδι αναμονής θα συνεχιστεί.

Γερμανικές καθυστερήσεις

Η ΕΕ πρέπει να συντάξει την πρότασή της για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της από το 2028, που θα επηρεάσει τα πάντα, από τη γεωργία έως τη στήριξη της Ουκρανίας.
Αλλά αυτό είναι πιθανό να αναβληθεί για μετά τις εκλογές της Γερμανίας το φθινόπωρο του 2025.
Για τη λιτή Γερμανία, η επέκταση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή η έκδοση κοινού χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα.
Έτσι, η Γερμανία, μια οικονομική δύναμη εντός της ΕΕ, είναι πολιτικά παράλυτη ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2025, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις για μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι Γερμανοί υποψήφιοι θα αναγκαστούν να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής, η οποία είναι πιθανό να ζητήσει μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προειδοποίησαν ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ.
Και εάν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η πιο δημοσιονομικά συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (μέλος της οποίας είναι η Vin Der Leyen) θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία.
Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της και θα ήταν αδύνατο να συμφωνηθεί χωρίς την πλουσιότερη χώρα του μπλοκ.
«Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ακριβώς όταν νομίζετε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, η προσοχή θα στραφεί στο Βερολίνο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές.

Μπορεί κάτι να συγκλονίσει την ΕΕ στη δράση;

Ακόμη και όταν ο φιλοευρωπαϊκός πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία Viktor Orban της Ουγγαρίας τον Ιανουάριο, διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μετακινήσει τη βελόνα εάν το Βερολίνο βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση για τις αμυντικές δαπάνες πριν από τις γερμανικές εκλογές», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι διπλωμάτες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδρά αντί να ενεργεί.
«Αυτή τη φορά η αντίδραση μπορεί να είναι πολύ αργά», είπε ένας από αυτούς.
Αλλά αυτή η έκκληση είναι πιθανό να πέσει στο κενό.
Το μόνο πράγμα που είναι πιθανό να σοκάρει την Ευρώπη είναι εάν ο Trump αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ, ανέφερε ανάλυση του Eurasia Group, μιας εταιρείας συμβούλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης