Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική συμφωνία για την Παλαιστίνη στο Κάιρο - Hamas και Fatah ομονοούν για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Ιστορική συμφωνία για την Παλαιστίνη στο Κάιρο - Hamas και Fatah ομονοούν για την επόμενη μέρα στη Γάζα
Οι δύο οργανώσεις φέρονται να συμφώνησαν τη σύσταση 10μελούς ή 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών, που δεν θα διαθέτει καμία παραταξιακή θεσμική δέσμευση, με αρμοδιότητα τη μεταπολεμική διακυβέρνηση
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπειών της Hamas και της Fatah ολοκληρώθηκαν χθες 9/10 στο Κάιρο με μια συμφωνία που στοχεύει στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στη μεταπολεμική Γάζα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE και του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Sky News, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις φέρονται να συμφώνησαν τη σύσταση 10μελούς ή 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών, που δεν θα διαθέτει καμία παραταξιακή σύνδεση, με αρμοδιότητα τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Διοίκηση τεχνοκρατών

Οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (10/10) αναφέρουν ότι οι τομείς που θα διαχειριστεί η παλαιστινιακή επιτροπή τεχνοκρατών θα επικεντρωθούν στη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, της ανοικοδόμησης και στέγασης, της ανάπτυξης θεσμών προς εξυπηρέτηση της κοινωνικής επανένταξης των κατοίκων του θύλακα και της επαναλειτουργίας των σχολείων.
Από διοικητική άποψη, η συγκεκριμένη επιτροπή συμφωνήθηκε να υπαχθεί στην παλαιστινιακή κυβέρνηση που εδρεύει στη Ραμάλα και η χρηματοδότησή της θα προέρχεται από κονδύλια της Παλαιστινιακής Αρχής. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη σημαντική ρύθμιση ανέλαβε ενεργό ρόλο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μουσταφά, ο οποίος την παραμονή των διμερών διαπαραταξιακών επαφών στο Κάιρο αποφάσισε τη σύσταση μιας «Εθνικής Επιτροπής Ανοικοδόμησης της Γάζας» υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Κρίσιμο ζήτημα η λειτουργία του φυλακίου στη Rafah

Πέραν αυτών όμως, το πρώτο ζήτημα που συζήτησαν οι αντιπροσωπείες της Hamas και της Fatah κατά την πρώτη μέρα των επαφών τους ήταν η ανεύρεση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνδιαχείρισης και επαναλειτουργίας του φυλακίου της Rafah – ζήτημα που απασχολεί έντονα την Αίγυπτο.
Άλλωστε, αμφότερες οι παλαιστινιακές παρατάξεις και η Αίγυπτος αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να επιβληθεί ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στη μεταπολεμική Γάζα και στα εξωτερικά σημεία διόδου.

Τα ισραηλινά τετελεσμένα

Αναμφίβολα είναι σημαντικό ότι οι παραδοσιακά αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, με τη Hamas, για πρώτη φορά από το 2007, να συγκατατίθεται σε μια «διοικητική παρουσία» της Fatah στη Γάζα.
Από την άλλη, η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι διαφορετική.
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar μετακινείται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να επιβάλει από μόνης της το μεταπολεμικό status quo που επιθυμεί.

Η κρίση Ισραήλ-Αιγύπτου συνεχίζεται

Παράλληλα, όμως, εντύπωση προκαλεί η αισθητή σιγή της Αιγύπτου, η οποία φιλοξένησε τις πρόσφατες διαπαραταξιακές επαφές.
Σιγή που προφανώς συσχετίζεται με τον δίαυλο επικοινωνίας που διατηρήθηκε επί σειρά ετών με το Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα – και που όμως εδώ και δύο μήνες έχει ατονήσει σημαντικά, ειδικά αφότου οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν τις δεκάδες σήραγγες ακριβώς κάτω από τον μεθοριακό «Άξονα του Φιλάδελφου», που συνέδεαν το αιγυπτιακό έδαφος με τη νότια Γάζα με στόχο την ανατροφοδότηση της Hamas με οπλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης