Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Πορτογαλία μηδενίζει φόρους για να γυρίσουν οι νέοι της, η Ελλάδα απλώς μηδενίζει τις πιθανότητες επιστροφής τους

Η Πορτογαλία μηδενίζει φόρους για να γυρίσουν οι νέοι της, η Ελλάδα απλώς μηδενίζει τις πιθανότητες επιστροφής τους
Το brain drain εξακολουθεί και μετά το τέλος των μνημονίων
Σε φορολογικό καταφύγιο για νέους επιδιώκει να εξελιχθεί η Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας θέλει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των νέων για 10 χρόνια.
Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιστροφής της εξουθενωτικής εκροής νεότερων εργαζομένων, οι οποίοι εγκαταλείπουν μια από τις φτωχότερες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης αναζητώντας καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Luís Montenegro, ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας, θα παρουσιάσει το φορολογικό σχέδιό του με τον προϋπολογισμό του 2025.
«Στόχος μας είναι πραγματικά να διατηρήσουμε το ταλέντο, να κρατήσουμε τους νέους μας στην Πορτογαλία, διασφαλίζοντας ότι λιγότεροι από αυτούς θα φύγουν και ότι όσοι το κάνουν θα θελήσουν να επιστρέψουν. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς τους νέους» σημείωσε ο Montenegro.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι νέοι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά το πρώτο έτος εργασίας τους.
Θα απαλλάσσονται από το 75% του οφειλόμενου φόρου τα έτη δύο έως τα τέσσερα, θα απαλλάσσονται από το 50% του οφειλόμενου φόρου τα έτη πέντε έως τα επτά και θα απαλλάσσονται από το 25% τα έτη 8 έως 10.
Η Πορτογαλία είναι εδώ και καιρό χώρα μεταναστών.
Ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν εκεί αλλά ζουν στο εξωτερικό είναι ίσος με περίπου το ένα τέταρτο του μόνιμου πληθυσμού της Πορτογαλίας των 10,6 εκατομμυρίων – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης.
Όμως η αποχώρηση ταλαντούχων νέων θεωρείται οικονομικό μειονέκτημα.
Μεταξύ 2008 και 2023, 361.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών εγκατέλειψαν τη χώρα, νούμερο που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου των μεταναστών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Παρά την εκροή, ο πληθυσμός της Πορτογαλίας συνέχισε να αυξάνεται εν μέρει επειδή έχει προσελκύσει μετανάστες από άλλες χώρες με πρόγραμμα χρυσής βίζας και φορολογικά κίνητρα για εύπορους ομογενείς, τα οποία και τα δύο καταργούνται σταδιακά.
Ωστόσο, οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για νέους θα είναι διαθέσιμες σε μη Πορτογάλους πολίτες που μετακομίζουν στη χώρα.
Σημειωτέον, ένας εργαζόμενος στην Πορτογαλία που κερδίζει μέσο ετήσιο μισθό περίπου 20.000 ευρώ πληρώνει επί του παρόντος ανώτατο φορολογικό συντελεστή 26%. Όποιος κερδίζει από περίπου 21.000 € έως 27.000 € πληρώνει ανώτατο επιτόκιο 32,75%.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται η φυγή νέων και υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένων στο εξωτερικό… παρά τις κυβερνητικές «πρωτοβουλίες».
Υπενθυμίζεται πως στην 9ετή περίοδο των μνημονίων 2010-18 εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 796.191 άνθρωποι που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Από αυτούς, οι 162.591 ήταν ηλικίας 15-24 ετών, οι 472.657 ηλικίας 25-44 ετών και οι 160.943 ηλικίας 45-64 ετών.
Με άλλα λόγια, σχεδόν το 60% των ανθρώπων που μετανάστευσαν στην περίοδο των μνημονίων βρίσκεται στην ενδιάμεση και πιο παραγωγική ηλικιακή κατηγορία των 25-44 ετών.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο ΕΝΑ, στην 4ετία 2019-22, εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 283.801 άνθρωποι που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Οι 71.467 ήταν ηλικίας 15-24 ετών, οι 161.023 ηλικίας 25-44 ετών και οι 51.311 ηλικίας 45-64 ετών.
Η ενδιάμεση ηλιακή ομάδα 25-44 ετών - αποτελεί τη «μερίδα του λέοντος» με ένα ποσοστό περίπου 58%.
Το σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου «αφορά τη δεύτερη κατηγορία, 25-44 ετών, που είναι στην πιο παραγωγική ηλικία.
Αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, με κάπως μικρότερο ρυθμό συγκριτικά με την περίοδο των μνημονίων αλλά σαφώς μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με την περίοδο πριν τα μνημόνια».
Φυσικά, ο δεσμός όσων φεύγουν με την Ελλάδα έχει διαρραγεί. Η χώρα τους έχει απογοητεύσει… Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Ανύπαρκτες – ευχολόγια που συνοψίζονται σε μια πλατφόρμα υπό το εύσχημο όνομα Rebrain Greece.
Μάλιστα, η ΝΔ πανηγυρίζει κιόλας διότι έως τον Αύγουστο του 2024, έγιναν συνολικά 2.100 εγγραφές: 1.900 εγγραφές ταλέντων και 200 εγγραφές επιχειρήσεων, αναρτήθηκαν περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας και υποβλήθηκαν 1.500 αιτήσεις ενδιαφέροντος για την κάλυψή τους.
Πέρα από όσα χάριν προπαγάνδας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αναφέρονται στα συστημικά μέσα, όσοι φεύγουν δύσκολα θα γυρίσουν… Και οι λόγοι είναι απλοί και κατανοητοί: 9 στους δέκα δηλώνουν ότι είναι άνετα οικονομικά, δηλαδή έχουν σημαντικότατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους.
Οι Έλληνες μετανάστες δεν αισθάνονται ότι υπάρχει κίνητρο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη ζυγαριά της επιλογής τους για την επιστροφή στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα ταυτίζεται με μια δομή και μια κουλτούρα για τους ίδιους απεχθής.
Ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα που κερδίζει μέσο ετήσιο μισθό περίπου 15.000 ευρώ πληρώνει από το πρώτο ευρώ.
Όποιος κερδίζει από περίπου €30.000-40.000 πληρώνει ανώτατο επιτόκιο 36%.

Αναξιοκρατία, φαύλο κράτος και θεσμοί, υπερφορολόγηση, εκμετάλλευση… Μια πλατφόρμα δεν αρκεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης