Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπαναστατούν κάτοικοι πόλης στην Τσεχία με δημοτικό φιρμάνι που απαγορεύει αυστηρά την ταφή των νεκρών σε... φέρετρα

Eπαναστατούν κάτοικοι πόλης στην Τσεχία με δημοτικό φιρμάνι που απαγορεύει αυστηρά την ταφή των νεκρών σε... φέρετρα
Οι πολίτες εμφανίζονται αγανακτισμένοι, κάποιοι μάλιστα μόλις παρέλθει ο χρόνος ταφής ξεθάβουν τους αγαπημένους τους και αναζητούν διαφορετικό τόπο ταφής.
Εκατοντάδες οικογένειες της πόλης Žďár nad Sázavou στην Τσεχία επαναστατούν ενάντια στο να μην τους επιτρέπεται να θάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε φέρετρα, στο 80% των νεκροταφείων, λόγω των υπογείων υδάτων.
Με την πρώτη ματιά, το νεκροταφείο στο Žďár nad Sázavou είναι απολύτως φυσιολογικό, οι άνθρωποι φροντίζουν τους οικογενειακούς τάφους, οι διαχειριστές προσαρμόζουν το πράσινο, αλλά τόσο σε αυτό το νεκροταφείο όσο και στο νεότερο που δημιούργησε ο δήμος, απαγορεύεται πλέον ρητά και αυστηρά, η ταφή σε φέρετρα.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ιδανικές υδρογεωλογικές συνθήκες στο νεκροταφείο, υπάρχει ένας συμπαγής βράχος που δεν αφήνει πολύ αέρα να εισέλθει στο χώμα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται δεκαετίες για να αποσυντεθούν φέρετρο και σορός», είπε η Blanka Sobolová, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής του Žďár nad Sázavou.

Η δημοτική αρχή προσέθεσε στο επιχείρημα της απαγόρευσης, πως στο παρελθόν, οι τυμβωρύχοι διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι τα πτώματα δεν αποσυντίθονταν.

«Ο επόμενος τρόπος θα ήταν να παραταθούν οι περίοδοι ταφής, αλλά αυτό δεν θα έλυνε τίποτα στην πράξη», πρόσθεσε η Sobolová.
Και έτσι ακολούθησε ο κανονισμός της απαγόρευσης ταφής σε φέρερτο, ή επιλεκτικά οι συγγενείς αν τοποθετούν την τεφροδόχο με την στάχτη του συγγενή τους στον τάφο.
Ο Oldřich Pátek δεν μπορεί πλέον να θάψει τη μητέρα του δίπλα στον πατέρα του, έτσι ακύρωσε τον τάφο και μετέφερε τα λείψανα του πατέρα του μετά την εκταφή σε έναν νέο και όπως είπε στο CNN Prima NEWS.
«Μετά από 28 χρόνια που ήταν θαμμένος, μπορώ να σας πω ότι υπήρχαν μόνο λίγα οστά και ο τάφος ήταν εντελώς στεγνός».
«Μέσα στο άγχος του ίδιου του θανάτου να πρέπει να αναζητάς μια εναλλακτική ταφή, δεν είναι εύκολο», είπε στο CNN Prima NEWS ο Josef Mori, συντονιστής των πολιτών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η υδρογεωλογική έρευνα καθώς είναι του 2002, είναι ήδη 22 ετών και έγινε... αντιεπαγγελματικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης